Παίζοντας με τις ζωές των εστιακών στους καιρούς του COVID-19

0
310

Λάβαμε 24/03/2020

Η αδυναμία διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πια φανερή και την διακρίνουμε από τα μέτρα που παίρνει (απαγόρευση κυκλοφορίας, καμία υποστήριξη του ΕΣΥ και ανάθεση ευθυνών αποκλειστικά στα άτομα). Ένα από τα μέτρα που πήρε ήταν και το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια, τελεσίγραφο που θα ισχύσει από 25/03 μέχρι 10/04 και διορία μόλις δύο ημερών για τους εστιακούς να φύγουν από τα δωμάτιά τους. Κατευθείαν η λειτουργία της λέσχης σταμάτησε. Αυτό αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να επιστρέψουν στην μόνιμη κατοικία τους, ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Φυσικά, αυτό δεν θέτει μόνο τους φοιτητές σε κίνδυνο, που θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν μαζικά λόγω των μειωμένων δρομολογίων, ενώ πολλοί από αυτούς μπορεί να ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες. Θέτει σε κίνδυνο και τα ευπαθή άτομα των οικογενειών τους. Συνεπώς, συμπεραίνουμε την όλη ειρωνεία που εμπεριέχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Την ίδια στιγμή που αποκαλεί τους πολίτες ανεύθυνους, θέτει η ίδια σε κίνδυνο την υγεία τους.
Βέβαια εκτός από όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι εστιακοί που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού αυτού, αυτοί που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στην πόλη όπου σπουδάζουν και δεν θα έχουν που να μείνουν, αυτοί που κατοικούν σε άλλες χώρες και δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω των κλειστών συνόρων και γενικότερα όλοι αυτοί που δεν έχουν την επιλογή να φύγουν. Για μερικούς εστιακούς που έχουν έρθει να σπουδάσουν μέσω προγραμμάτων και για αυτούς που η μόνιμη κατοικία τους είναι στο εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα να μείνουν σε ξενοδοχεία, όχι φυσικά ανεξαιρέτως αλλά με κριτήρια που θα πρέπει να καλύπτουν. Για παράδειγμα ένα από αυτά είναι να μην διαθέτουν συγγενείς έως β’ βαθμού με κατοικία εντός ελληνικής επικράτειας. Καταλαβαίνουμε όλοι το παράλογο αυτού του κριτηρίου, καθώς επίσης και το ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις υπόλοιπες κατηγορίες εστιακών που έχουμε θίξει προηγουμένως.
Τέλος, η παράλογη απόφαση της κυβέρνησης μας επισημαίνει ξανά την αδυναμία της να προστατέψει τους εργαζομένους στους χώρους εστίασης και σίτισης. Οι εργαζόμενοι των εστιών παραμένουν εκτεθειμένοι, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την δική τους υγεία, των οικογενειών τους και των εστιακών. Αντί όμως η κυβέρνηση να τους παράσχει όσα χρειάζονται, αυτό που αποφασίζει είναι το κλείσιμο των εστιών!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εστιακών:

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.

• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!

• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους
υγιεινή.

• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.

• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της
υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ!

Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων