Ιωάννινα: Κάλεσμα σε αντιφασιστική πορεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

0
3988

Λάβαμε 17/09/2021 από Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση

ΜΕ ΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ενάντια σε φασισμό, πατριαρχία και κοινωνικό κανιβαλισμό

Πέρυσι στις 7 Οκτώβρη, έπειτα από πεντέμισι χρόνια αντιφασιστικού αγώνα τόσο στο δρόμο όσο και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη. Η καταδίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ήταν η μόνη απόφαση που θα μπορούσε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή ως δίκαιη και όσα άτομα βρέθηκαν στο δρόμο και έξω από το Εφετείο έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα πως στο φασισμό και στο ρατσισμό δεν μπορεί να ανήκει σπιθαμή δημοσίου χώρου και λόγου. H δίκη αυτή ήταν η μεγαλύτερη μετά από τη μεταπολίτευση και η σημασία της είναι α δ ι α μ φ ι σ β ή τ η τ η.  Ω σ τ ό σο,  ο ύ τ ε  τ ό τ ε αρκεστήκαμε στις θεσμικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, ούτε και τώρα αρκούμαστε. Η πραγματικότητα έρχεται διαρκώς να μας θυμίσει πως ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία ε ί ν α ι κ ο ι νω ν ι κ ά  φ α ι ν ό μ ε ν α που ξεπερνούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και δεν εκλείπουν με την θεσμική καταδίκη της.

Ο αντιφασιστικός αγώνας δεν τελείωσε στις 7 Οκτώβρη του 2020. Οχτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αποξένωσης και μειωμένης κινηματικής δράσης, βλέπουμε να ξεπηδούν διάφορα ακροδεξιά μορφώματα. Βλέπουμε διορισμούς ακροδεξιών υπουργών (Πλεύρης, Άδωνις και Βορίδης) που αρθρώνουν λόγο και ξερνάνε τον ρατσιστικό οχετό τους όποτε βρίσκουν την ευκαιρία. Βλέπουμε την ξεκάθαρα ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης κ α ι τ η ς  Ε . Ε . σ τ ο π ρ ο σ φ υ γ ι κ ό ( μ ε επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, στρατόπεδα κράτησης με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, φράχτης του Έβρου). Βλέπουμε πως, με πρόσχημα τον εμβολιασμό, φασίστες βγαίνουν ξανά στο δρόμο φέροντας φ α σ ι σ τ ι κ ά  κ α ι  ν α ζ ι σ τ ι κ ά  σ ύ μ β ο λ α , προσπαθώντας να κερδίσουν όσα άτομα έχουν απομείνει από την κατά τα άλλα διασπασμένη ακροδεξιά, αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από τη δεξιά. Βλέπουμε πώς, με την αρωγή του κράτους βρήκαν το χώρο να επιτεθούν στην Αμάλ, δηλαδή σε μια κούκλα που συμβολίζει το βάναυσο ξερίζωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων . Σ τ ι ς 3 / 9 σ τ ο Μεταξουργείο, στην Αθήνα, φασίστες (Ελληνικό Μέτωπο και Έλληνες Γ.Τ.Π.) αυτοπαρουσιαζόμενοι ως Επιτροπή κατοίκων Αγ. Παύλου/ Μεταξουργείου κάλεσαν σε συγκέντρωση ρατσιστικού μίσους με τίτλο “Η Αμάλ είναι ανεπιθύμητη, η Αθήνα δε θα γίνει Καμπούλ” και φυσικά, το κράτος έδειξε για ακόμη μια φορά τη θέση του αφού οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν εκεί για να τους κάνουν πλάτες και να χτυπήσουν άγρια την αντιφασιστική συγκέντρωση.

Γνωρίζουμε πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι ικανή από μόνη της να καταστρέψει συθέμελα τον φασισμό. Οφείλουμε να κρατάμε στη μνήμη μας αυτό που συμβαίνει όταν οι φασίστες οργανώνονται και να έχουμε οξυμένα τα αντανακλαστικά μας, συνεχίζοντας τις αντιφασιστικές δράσεις, την απομόνωση των φασιστών στους χώρους εργασίας, στις σχολές, τα σχολεία και τις γειτονιές, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Υπερασπιζόμενες και υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χώρο, την ανθρώπινη ισότητα κι αξιοπρέπεια από το σκοταδισμό και το μίσος, θα είμαστε απέναντί τους για να γκρεμίζουμε τους φράχτες, να υπερασπιζόμαστε τη ζωή χτίζοντας τις δικές μας κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα.

ΠΟΡΕΙΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 18/09, 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ *

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ