Ενημέρωση για τις δράσεις σχετικά με την εκκένωση των εστιών Ρεθύμνου

0
1001

Λάβαμε 25/03/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαρτίου 2020 δεχτήκαμε επίσκεψη από υπάλληλο της Μέριμνας με σκοπό να μας ενημερώσει ότι πρέπει μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου να έχουμε εκκενώσει την εστία τόσο από τη φυσική μας παρουσία, όσο και από τα προσωπικά μας αντικείμενα και να έχουμε παραδώσει τα κλειδιά στη Μέριμνα. Η απόφαση να εκκενωθούν οι εστίες των ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα ήταν ήδη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Β’ 956/21-3-20) στο οποίο δεν αναφερόταν κάτι για απομάκρυνση των προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών/τριών. Επρόκειτο για αυθαίρετη απόφαση της Μέριμνας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Το ίδιο βράδυ, με πρωτοβουλία όσων έχουμε απομείνει στις εστίες, πραγματοποιήσαμε συνάντηση ώστε να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να δράσουμε. Αφού ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις και στους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους εστιών πανελλαδικά, συντάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματά μας. Βασικοί μας στόχοι ήταν αφενός να μην επιτρέψουμε την απομάκρυνση κανενός και καμιάς από τα σπίτια μας και αφετέρου να παραμείνουν τα πράγματά μας στη θέση τους. Έτσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στη Μέριμνα το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου.

Αφού τους καταθέσαμε τα αιτήματά μας, οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι η απομάκρυνση των αντικειμένων και η επιστροφή των κλειδιών ήταν δική τους- αυθαίρετη- απόφαση, ενώ εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε βήμα πίσω. Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές δέχτηκαν να συναντηθούν μαζί μας την Πέμπτη 26 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα μετά από την καταληκτική ημερομηνία εκκένωσης που προβλέπεται από το ΦΕΚ! Το ίδιο απόγευμα, μετά από επικοινωνία που είχαμε με καθηγητές του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, αποφασίσαμε να συντάξουμε επιστολή προς την Πρυτανεία και τη Μέριμνα στην οποία να αναφέρουμε τα αιτήματά μας και μια λίστα με τα ονοματεπώνυμα όσων έχουμε ανάγκη να μείνουμε στην εστία.  Δε λάβαμε απάντηση σε καμία από τις δύο επιστολές που στείλαμε. Το πρωί της Τρίτης τα άτομα που ανήκουν σε κάποια από τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις που προβλέπει το ΦΕΚ (αλλοδαποί φοιτητές, ορφανοί από δύο γονείς) ενημερώθηκαν προσωπικά από τη Μέριμνα ότι θα πρέπει άμεσα να υπογράψουν μια δήλωση και να μεταφερθούν μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα. Κάτι τέτοιο μας βρήκε αντίθετους/ες από την πρώτη στιγμή και έτσι αποφασίσαμε συλλογικά να παρέμβουμε στη Μέριμνα, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να συμβιβαστούμε με λύσεις που προάγουν διακρίσεις ανάμεσά μας. Οι υπάλληλοι της Μέριμνας δε δέχτηκαν να έρθουν σε διάλογο μαζί μας, κλείνοντας τις πόρτες σε κάθε προσπάθειά μας για επικοινωνία. Από την πλευρά μας εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία και κανένας να βρεθεί στο δρόμο εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας.

 

  • Να παραμείνουμε όλες/οι στις εστίες και να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά μας αντικείμενα.
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (σίτιση,ρεύμα,νερό, κ.ο.κ.).
  • Τακτική ανανέωση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (αλκοολούχα αντισηπτικά κ.ο.κ.) τόσο για τους/τις οικότροφους όσο και για τους/τις εργαζόμενους/ες.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια και άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ Covid-19 για όποιον/α επιθυμεί.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης.
  • Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα όλων των εστιακών και δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου. 24/03/20

Αίτημα-Φοιτητών-Covid-19