Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: Παραμείνετε αμετακίνητοι στις Εστίες σας

Λάβαμε 25/03/2020

Παραμείνετε αμετακίνητοι στις Εστίες σας

Σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης των Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τοποθέτηση μας σχετικά με το μέτρο του κλεισίματος των φοιτητικών εστιών, η θέση μας είναι η εξής.

Ως Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας και διεθνώς. Αυτό που διαπιστώνουμε αρχικά είναι ότι η μάχη για την πρόληψη κατά του ιού χάθηκε λόγο καθυστέρησης της πολιτείας η οποία αντί να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, εστίασε σε επικοινωνιακά παιχνίδια περί «θωρακισμένης χώρας» τα οποία αποδείχθηκαν υπερφίαλα.
Δεύτερη διαπίστωση είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σχετικά με το κλείσιμο σχολείων, δημόσιων χώρων και γενικά αντί να ακουστούν οι συστάσεις των Λειτουργών υγείας είχαμε την προβολή στο δημόσιο λόγο αν η θρησκευτική πίστη και η θεσμοί της μπορούν να σταθούν ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού. Συζήτηση που απεδείχθη εκ του αποτελέσματος άκυρη μια και ο ιός δεν αναγνωρίζει σύνορα, θρησκευτικές πεποιθήσεις, οικονομική κατάσταση εθνικότητα, κλπ ανθρώπινα τεχνητά επινοήματα. Αντίθετα βλέπουμε την πολιτεία να παίρνει αποσπασματικά και αντικρουόμενα μέτρα όπως το κλείσιμο των Φοιτητικών εστιών.
Με βάση την μελέτη της σημερινής κατάστασης, το κύριο μέλημα είναι τριπλό: Η καθυστέρηση της αναπόφευκτης διασποράς του ιού στον πληθυσμό. 1)Η συστηματικότερη εξέταση όλων των ύποπτων ή πιθανών περιστατικών. 2)Η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία όσων νοσήσουν με στόχο, 3)Την ίαση ικανού μέρους του πληθυσμού που θα έχει πλέον την ανοσία στον ιό και θα βοηθήσουν αφενός στην επίτευξη ανοσία αγέλης και αφετέρου θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού.
Στην βάση αυτή θεωρούμε αναγκαιότητα τον αυτοπεριορισμό του πληθυσμού στις εστίες τους, την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και προς την επαρχεία ή τα νησιά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες ακόμα. Σε αυτό υποτίθεται αποσκοπεί και το εξ-αναγκαστικό οριζόντιο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αναμφίβολα η χώρα μας βρίσκεται στην ραγδαία ανάπτυξης της επώασης του ιού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, ο οποίος συστήνει με την σειρά του να «παραμείνουμε σπίτι» καθώς και την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων. Γνωρίζουμε ότι για την μείωση της ανάπτυξης μια νόσου θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά η αποκαλούμενη επιδημιολογική τριάδα, η οποία αποτελείται από τον αιτιολογικό παράγοντα που προκαλεί την νόσο, τον ξενιστή (άνθρωπο) και τέλος το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο ο αιτιολογικός παράγοντας και ο ξενιστής έρχονται σε επαφή. Διεθνώς η επιστημονική κοινότητα και οι Λειτουργοί Υγείας κατόρθωσαν διαχρονικά την εκρίζωση των λοιμωδών νοσημάτων με την αναγνώριση της επιδημιολογικής τριάδας με τον εμβολιασμό του ξενιστή, την καταστροφή του λοιμώδους παράγοντα με αντιβιοτικά καθώς και την κατάργηση του περιβάλλοντος που ευνοεί την μετάδοση με βελτίωση της υγιεινής ή το συνδυασμό και των τριών. Στην παρούσα φάση απέχουμε αρκετά στην αντιμετώπιση του ιού και είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.
Συνεπώς ως Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας θεωρούμε αναποτελεσματικό το μέτρο του κλεισίματος των φοιτητικών εστιών, διότι δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από όσους σε θέλει να εξαλείψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η μαζική μετακίνηση των οικότροφων από τις εστίες προς τους τόπους καταγωγής του εγκυμονεί την αύξηση της πιθανότητας να προσβληθούν από τον ιό και να μολύνουν τις τοπικές κοινότητες ή του οικείους τους οι οποίοι εφόσον έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες παρέμειναν εντός της οικίας τους.

Θεωρούμε δε το μέτρο αυτό από την κυβέρνηση περισσότερο οικονομοκεντρικό παρά υγειονομικό που διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία. Αντίθετα επικροτούμε ως συνεπέστερη, αποτελεσματικότερη και υπεύθυνη την στάση των οικότροφων των εστιών οι οποίο αποφασίζουν τον αυτοπεριορισμό τους. Καλούμε την πολιτεία να υποστηρίξει το αίτημα τους με την συνέχιση παροχή σίτισης, καθαρισμού, και υγειονομικής φροντίδας. Ζητάμε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους στην υγεία όπως σταθούν στο πλευρό τους.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
25/3/2020

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: Παραμείνετε αμετακίνητοι στις Εστίες σας

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες