Καταστροφές σε προσωπικά αντικείμενα κρατουμένων μετά από αστυνομική έρευνα

0
1603

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει ένας καταιγισμός από δελτία τύπου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στα καταστήματα κράτησης της χώρας πραγματοποιούνται έρευνες σε κελιά, θαλάμους και κοινόχρηστους χώρους, με διάφορα ευρήματα (απαγορευμένα είδη), και κατόπιν κινούνται οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα δελτία τύπου που εκδίδει συνέχεια η γενική γραμματεία εγκληματικής πολιτικής, η οποία σε αυτόν τον τομέα είναι λαλίστατη, ενώ σε άλλα θέματα σφυρίζει αδιάφορα, οι έρευνες πραγματοποιούνται από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά, ανεξαρτήτως της κατά νόμο αρμοδιότητάς τους. Συγκεκριμένα, κατά περίπτωση «ερευνούν»: σωφρονιστικοί υπάλληλοι μόνοι ή με τη συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) της εξωτερικής φρουράς το καινούργιο σώμα που δημιουργήθηκε το 2019, άλλοτε μόνο εξωτερικοί φρουροί, άλλοτε οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της ΕΛ.ΑΣ., άλλοτε οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, άλλοτε εξωτερικοί φρουροί με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ κ.ά. Οι δε εισβολές γίνονται με τέτοια συχνότητα που πολύ δύσκολα η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να επικαλεστεί ότι πρόκειται για μια έκτακτη έρευνα, ενώ κανένα δελτίο δεν αναφέρει τον λόγο της έρευνας.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Εσωτερικό Κανονισμό, αρμόδιοι για τη διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων ερευνών είναι αποκλειστικά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Οταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και προκειμένου να προληφθεί η διατάραξη της τάξης και να αποτραπεί η τέλεση πειθαρχικών ή ποινικών παραβάσεων, διεξάγονται έκτακτες έρευνες από τον αρχιφύλακα ύστερα από διαταγή του διευθυντή ή και χωρίς αυτήν. Οι έρευνες αυτές συνίστανται στον λεπτομερή έλεγχο χώρων, προσώπων και πραγμάτων και διεξάγονται χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια των κρατουμένων ή να προκαλείται φθορά στα προσωπικά τους αντικείμενα» (άρ. 10).

«Ο αρχιφύλακας μεριμνά για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας της φυλακής, επιβλέπει τη σωματική έρευνα κάθε κρατουμένου και προβαίνει σε τακτικές και έκτακτες έρευνες στους χώρους του καταστήματος (άρ. 57).

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας επιτρέπει την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων εντός των φυλακών μόνον όταν εκδηλώνεται «ομαδική απείθεια, στάση ή αντίσταση κρατουμένων σε νόμιμη διαταγή και, ιδίως, στη διαταγή επιστροφής και εγκλεισμού στα κελιά» (άρθρο 65 παρ. 1 Ν. 2776/1999).

Αυτοί είναι οι κανονισμοί λειτουργίας τους οποίους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης και η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου. Το να μπαίνουν στα κελιά των απολύτως απροστάτευτων κρατουμένων, ακόμα και επί πανδημίας, οι διμοιρίες των ΕΚΑΜ και οι εξωτερικοί φρουροί είναι ο ιδανικός τρόπος για να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος διασποράς και μετάδοσης. Και εδώ δεν μιλάμε πλέον για μια καραμπινάτη παρανομία, αλλά για εγκληματική ενέργεια.

Κανείς δεν ασχολείται με τις παρανομίες των μεθόδων έρευνας που διενεργούνται και ότι δεν εξασφαλίζεται ότι πρέπει να επιχειρούν «χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια των κρατουμένων ή να προκαλείται φθορά στα προσωπικά τους αντικείμενα», για ποιους λόγους γίνονται συστηματικά παρόμοιες έρευνες και πώς θεμελιώνεται η ανάγκη για να γίνουν.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την χθεσινή (24/11/2020) έρευνα των αστυνομικών, στη Δ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, που έγινε μεταξύ 12:00 με 3:00 απο αστυνομικους της ΟΠΚΕ, όπου φαίνονται οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει σε κελί κρατουμένων. Σε έρευνα στην οποία δεν βρέθηκε τίποτα.

Αρχική δημοσίευση στις 28/11/2020 στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων