Παρενοχλήσεις σε άτομα που φοράνε ρούχα με τα σήματα της St. Pauli

0
1340

Είμαστε τσιμπούρια, αντικοινωνικά τσιμπούρια.

Δεν θα μπαίναμε καν στον κόπο να θυμίσουμε κάποια πράγματα ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, έφτασε άλλη μια καταγγελία από κάποιον υποστηρικτή της ομάδας μας στην Αθήνα, ο οποίος, ενώ απλά περπατούσε κοντά στο Μοναστηράκι στις 17/11, μέρα μνήμης και συνάμα καθολικής απαγόρευσης, προπηλακίστηκε άνευ λόγου και αιτίας, από εκπροσώπους της ελληνικής αστυνομίας. Εμείς βέβαια τους λέμε μπάτσους.

Στην ελληνική κοινωνία, ο θεσμός που εκπροσωπεί, που εκφράζει και που αναδεικνύει σε κάθε του ενέργεια όλα όσα αντιπαλεύουμε, είναι η Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε στηλιτεύσει και έχουμε αναδείξει το βρώμικο της ρόλο, την σύλληψη συντρόφων, την εκκένωση καταλήψεων για να καλύψουν την ανυπαρξία τους, την επιβολή απαγορεύσεων στο όνομα της χουντοκρατίας που ζούμε αφού πια και η αναπνοή στους δρόμους των πόλεων, τελευταία συνιστά ποινικό αδίκημα. Για αυτό λοιπόν, δεν μας προξένησε ιδιαίτερη έκπληξη(πέρα από τη σταθερή αηδία και οργή) η καταγγελία που έγινε από τον Π.Α. και αφορά ακόμη ένα περιστατικό αυθαιρεσίας και τραμπουκισμού, όπου ‘’όργανα της τάξεως’’ παρενόχλησαν το νεαρό γιο του επειδή φορούσε μπλούζα με το σήμα της Pauli. Φυσικά, εκείνος δε μάσησε και το όλο γεγονός τον έκανε πιο συνειδητοποιημένο απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα. Δεν είναι η πρώτη και φυσικά δεν περιμένουμε να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό. Φυσικά, δεν τους φοβόμαστε. Αντίθετα, χαιρόμαστε να προκαλούμε αυτή την ξινίλα στα μούτρα τους, κάθε φορά που αντικρίζουν τα σήματα, τα χρώματα της ομάδας μας και ό,τι αυτά πρεσβεύουν!

Ίσως τα μεταμοντέρνα πιστοποιητικά φρονημάτων να αφορούν τα μέρη που συχνάζουμε, τη μουσική που γουστάρουμε και τα ρούχα που φοράμε. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τίποτα από όσα αγαπάμε για να μην ερεθίζονται οι μπάτσοι. Αποδεχόμαστε με χαρά την πρόσκληση και δίνουμε ραντεβού εκεί που δεν πρέπει, φορώντας τα μπλουζάκια μας.

Και τώρα δυο λόγια για να θυμηθούν όλοι γιατί οι σημαίες και τα σήματα της ομάδας μας τους προκαλούν πονοκέφαλο:

Το επίσημο έτος ίδρυσης της F.C. St. Pauli είναι το 1910 αν και στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνταν από νωρίτερα. Το καφέ και το λευκό είναι τα επίσημα χρώματα του συλλόγου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα και αυτό μας καθιστά την μοναδική ομάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη με τα συγκεκριμένα χρώματα.

Από το 1930 μέχρι το 1933 που στην εξουσία βρισκόταν το Εθνικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Γερμανίας (NSDAP) απελάθηκαν από όλους τους αθλητικούς συλλόγους οι εβραϊκής καταγωγής παίχτες . Η F.C. St. Pauli αρνήθηκε να ακολουθήσει το φασιστικό αυτό καθεστώς. Μάλλον αυτό αποτέλεσε το πρώτο δείγμα για το τι θα επακολουθούσε στην μετέπειτα ιστορία του συλλόγου.

Τη δεκαετία του 1980 στην Γερμανία, οι νεοναζί άρχισαν να πλημμυρίζουν τις κερκίδες των γηπέδων και οι δεξιές πολιτικές ομάδες χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο ως πλατφόρμα για να μεταδώσουν τις απεχθείς τους ιδέες σε ευρύτερα ακροατήρια. Τον Δεκέμβριο του 1984, νεοναζιστές οπαδοί του Hamburger SV και της Borussia Dortmund επιτέθηκαν στο δρόμο που οδηγεί στο στάδιο Millerntor-Stadium με βόμβες Molotov. Στην περιοχή όμως του Αγίου Παύλου, δεν υπήρχε χώρος για φασιστικές τακτικές. Η νέα γενιά είδε το ποδόσφαιρο ως έκφραση νέων ιδεών, ως ένα πεδίο κοινωνικής παρέμβασης , ως ένα χώρο που περνούσαν ωραία. Αντιπροσωπευτικό γεγονός το ότι σε ένα παιχνίδι κάποιος από την κερκίδα των νότιων φανατικών οπαδών ‘Sudkurve’ σήκωσε τη γροθιά του, πήρε το μεγάφωνο και φώναξε “Ποτέ ξανά φασισμός. Ποτέ ξανά πόλεμος”. Κάποιος άλλος απάντησε: “Ποτέ ξανά στην τρίτη κατηγορία”

Ούσα μια πόλη με λιμάνι, το Αμβούργο ήταν πάντα μεταξύ των βασικών προορισμών για τα πειρατικά πλοία που κατευθύνονταν στην Ευρώπη, τα οποία εισήγαγαν το ‘’Jolly Rouge’’: σημαία με ένα διάσημο σύμβολο, η οποία υψωνόταν στα πειρατικά πλοία κάθε φορά που έκαναν επίθεση. Ο Doc Mabuse, ένας καταληψίας στα σπίτια της οδού Hafenstrasse στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατευθυνόμενος προς το γήπεδο, είδε μία από αυτές τις σημαίες,την τύλιξε αμέσως γύρω από μια σκούπα και την έφερε στο Millerntor.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το σύμβολο αυτό είναι ορατό σε κάθε γωνιά του γηπέδου και συνεχίζει να συμβολίζει όσα αντιπροσωπεύει η περιοχή και η ομάδα. Η νεολαία κατάφερε μέσα σε μια εποχή γενικευμένης απάθειας να διαδώσει τα προτάγματα του ευρύτερου κινήματος της Αριστεράς, σε τέτοιο βαθμό στην γειτονιά του Αγίου Παύλου, που σε συνδυασμό με τις καταλήψεις που ξεφύτρωσαν εδραίωσαν σταδιακά την περιοχή σε αυτό που συμβολίζει έως σήμερα. Τα πάντα, από την ενδυμασία μέχρι τις μελωδικές δομές των τραγουδιών, παρότρυναν την ώθηση για αλλαγή και την πάλη εναντία στο καθεστωτικό και την επιβαλλόμενη ομοιομορφία σε όλα τα επίπεδα. Το κίνημα των καταλήψεων ήταν αρκετά “underground” και πολλές Punk μπάντες ταξίδεψαν στην περιοχή του Αγίου Παύλου για να το ενισχύσουν. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, όπου η νεκροκεφαλή με τα 2 κόκκαλα σταυρωμένα (Jolly Roger☠) είναι πλέον σύμβολο του αντιφασισμού σε τέτοιο βαθμό διεθνώς που οι αγγλικές αρχές το έχουν κατατάξει στην κατηγορία των τρομοκρατικών συμβόλων!!!

Η Fc St. Pauli δεν έχει μείνει στα στενά όρια του γηπέδου αλλά αντικατοπτρίζει πλέον τις αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, αντιομοφοβικές, ελευθεριακές αξίες σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλίες όπως, η ίδρυση του «VIVA CON AGUA» από το 2005, που προβλέπει την παροχή με πόσιμο νερό σε βρεφικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία κυρίως αλλά και σε ολόκληρα χωριά, στην Κούβα, Αιθιοπία, Κένυα, Ουγκάντα, Ινδία, Νεπάλ. Η καμπάνια με το όνομα “Αγάπα όποιον θες”, που υποστηρίζει ολόψυχα το Pride Parade στο οποίο προβάλλονται αλλά και γιορτάζονται τα δικαιώματα της LGBTQ/ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το 2017 στην πόλη του Αμβούργου συγκλήθηκε η σύνοδος G20. Το Γερμανικό κράτος προσπάθησε να καταστείλει εξαρχής την οργάνωση του ΝoG20 με εκκενώσεις καταλήψεων, παρακολουθήσεις συντρόφων/σσών, επιδρομές σε σπίτια, απαγορεύσεις, με βίαιες επεμβάσεις των Ματ και των Δυνάμεων Καταστολής κλπ .Αυτές τις τακτικές παρακολουθούσε τότε και οραματιζόταν να κάνει πράξη όταν θα κυβερνήσει ο νυν πρωθυπουργός της χώρας μας κ Κούλης Μητσοτάκης. Όμως η FC St. Pauli ήταν πάλι δίπλα στους διαδηλωτές και σε όσους την χρειάστηκαν. Όπως ανέφερε με ανακοίνωση της στην επίσημη σελίδα της :’’η FC St.Pauli στέλνει ένα σαφές μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας”, έτσι αποφασίζει να ανοίξει τις πόρτες του Millerntor για διαδηλωτές που τους επιτρέπει να εγκατασταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εξεγέρσεων.

Η ομάδα μας είναι πάντα δίπλα σε προσφυγές και άστεγους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η FC St. Pauli έχει μετατρέψει το Millerntor-stadion σε καταφύγιο για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πολλοί είναι οι άστεγοι που φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια του γηπέδου( θερμαινόμενα δάπεδα), ώστε να προστατευτούν από τον σκληρό παγετό του χειμώνα. Επίσης, στον χώρο του γηπέδου στεγάζονται γραφεία που δίνουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν ο Κουρδικός λαός δεχόταν επίθεση από την Τουρκία. Ο Cenk Sahin, παίχτης τότε της ομάδας μας, προσευχόταν υπέρ των ηρώων Τούρκων στρατιωτών. Μερικά 24ωρα μετά, έμαθε για την απομάκρυνση του, με τον πρόεδρο να λέει “Ποτέ ξανά πόλεμος” !!!

Η FC St. Pauli είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν ποδοσφαιρικό  ή αθλητικό σύλλογο, αποδεικνύοντας με κάθε δράση της, την μεγάλη δέσμευση των μελών της, με στόχο την απαλλαγή της κοινωνίας από τα παλιά πρότυπα σκέψης, από κάθε μορφή φασισμού, ρατσισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας που αποτελούν εμπόδιο για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Το κείμενο υπογράφεται από:

FC Sankt Pauli Athens Club

FC Sankt Pauli Thessaloniki Club

FC Sankt Pauli Chania Club

FC St. Pauli Mytilene Crew

Αρχική δημοσίευση στις 26/11/2020 στο fcstpauliathensclub.wordpress.com