Φυλακές Κορυδαλλού: Κάλεσμα αλληλεγγύης εν όψει της απόφασης του εφετείου της υπόθεσης περί “ατομικής τρομοκρατίας”

0
199

Κάλεσμα αλληλεγγύης (Δευτέρα 26/3,ώρα 9.00, συγκέντρωση στα Δικαστήρια των Φυλακών Κορυδαλλού) για τους φυλακισμένους συντρόφους N.Ρωμανό, A.Ντάλιο, Γ.Μιχαηλίδη, Δ.Πολίτη και Γ. Τσάκαλο ενόψει της απόφασης του εφετείου.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, το εφετείο της υπόθεσης που αφορά μια σειρά επιλογών του αναρχικού αγώνα με κατηγορούμενους τους συντρόφους Αργύρη Ντάλιο, Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πολίτη, Νίκο Ρωμανό και το μέλος της ΣΠΦ Γεράσιμο Τσάκαλο. Η υπόθεση αυτή περιλαμβάνει κατηγορίες από πλαστογραφία και κατοχή φυσιγγίων μέχρι εμπρησμούς καπιταλιστικών στόχων και ληστείες τραπεζών και αρχικά είχαν αποδοθεί στο πλαίσιο δράσης της ε.ο. ΣΠΦ. Αυτό μεταξύ άλλων σήμαινε και αυξημένο πλαίσιο ποινών λόγω της επιβαρυντικής διάστασης του τρομονόμου (187Α).

Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο (με προεδρεύοντα τον Κωνσταντίνο Γκανιάτσο) βρέθηκε ενώπιον μιας αντικειμενικής «τεχνικής» δυσκολίας. Οι σύντροφοι είχαν αθωωθεί –εκτός του Γ. Τσάκαλου– σε προγενέστερες παρεμφερείς δίκες από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ, άρα η απαλλαγή τους από την κατηγορία της ένταξης και της συμμετοχής στην ίδια οργάνωση,  ήταν -αν και αντίθετη με την επιθυμία της έδρας- εκ του νόμου αναγκαστική λόγω εκκρεμοδικίας. Μπροστά σε αυτόν τον «κίνδυνο» της μη υπαγωγής της υπόθεσης στον τρομονόμο η έδρα έκρινε, σε μια άνευ προηγούμενου για τα δικαστικά χρονικά απόφαση, πως οι πράξεις για τις οποίες καταδικάζονται παραμένουν τρομοκρατικές! Με άλλα λόγια, οι σύντροφοι που αθωώθηκαν από την κατηγορία της ένταξης στη ΣΠΦ, καταδικάστηκαν ως ατομικοί τρομοκράτες μιας ανύπαρκτης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εκτός από την πολιτική σημασία που έχει αυτή η καινοφανής απόφαση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες δικαστικό πραξικόπημα, υπάρχει και μια πρακτική διάσταση, καθώς οι σύντροφοι καταδικάστηκαν ως «ατομικοί τρομοκράτες» με εξωφρενικά βαριές ποινές. Συγκεκριμένα, ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για 3 εμπρησμούς, ο Α. Ντάλιος σε 29 χρόνια για 3 απαλλοτριώσεις τραπεζών και ΕΛΤΑ με μοναδικό στοιχείο μείγματα DNA, ο Δ. Πολίτης σε 13 χρόνια για διακεκριμένη κατοχή πυρομαχικών (φυσίγγια καραμπίνας κατά κύριο λόγο) και 1 απόπειρα απαλλοτρίωσης, ο Γ. Μιχαηλίδης σε 11 χρόνια για τα ίδια φυσίγγια και πλαστογραφία, ενώ το μέλος της ΣΠΦ Γ. Τσάκαλος σε 5 χρόνια για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία.

Ενώ το εφετείο της υπόθεσης πλησιάζει προς το τέλος του, η εισαγγελέας Σοφία Αποστολάκη πρότεινε στην αγόρευσή της την επικύρωση της εκτρωματικής πρωτόδικης απόφασης, βασιζόμενη στο επιχείρημα ότι οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί, γεγονός που -κατά τη γνώμη της- είναι από μόνο του αρκετό, για να καταδικαστούν ως ατομικοί τρομοκράτες. Η πρόταση αυτή εγκαινιάζει ένα καινούριο νομικό καθεστώς που αναβαθμίζει τις κατασταλτικές δυνατότητες του αστυνομικο-δικαστικού πλέγματος ενάντια στον αναρχικό χώρο αφού αρκεί –και με δικαστική βούλα πια- η πολιτική ταυτότητα του αναρχικού για να καταδικαστεί κάποιος/α με βάση τον τρομονόμο.

Η εξέλιξη του συγκεκριμένου εφετείου, η απόφαση του οποίου ανακοινώνεται στις 26 Μαρτίου, θα αποτελέσει άλλη μια στιγμή στην ιστορία των πολιτικών δικών των τελευταίων χρόνων. Μια στιγμή που θα καθορίσει εκ νέου συσχετισμούς και θα διαμορφώσει συνθήκες πάνω στο χάρτη της καταστολής εναντίον των αναρχικών.

Στις 26 Μαρτίου θα είμαστε όλοι και όλες στο πλευρό των συντρόφων στα δικαστήρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να σταματήσουμε αυτό το νέο δικαστικό πραξικόπημα.

-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ, ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΑΛΙΟ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΤΣΑΚΑΛΟ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

-ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

– ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών

via athens.indymedia.org