Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα εργασιακά κάτεργα των Jumbo

0
344

H αλυσίδα των Jumbo είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρα στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Δεν υπάρχει αντεργατική πρακτική που να μην έχει εφαρμοστεί στα κάτεργα αυτά:

· Απολύσεις εγκύων και εργαζόμενων που πήραν δύο συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις. Το σύστημα αξιολόγησης είναι τόσο ασφυκτικό, που έχει σαν κριτήριο αρνητικής αξιολόγησης ακόμα και το αν ο εργαζόμενος ασθένησε πολλές ημέρες..

· Ασφυκτική εντατικοποίηση και συνεχής παρακολούθηση από υπεύθυνους καταστημάτων, αλλά και ρουφιάνους που παριστάνουν τους πελάτες!

· Υποχρέωση των εργαζομένων να δουλεύουν 6ήμερα σε Απόκριες, Χριστούγεννα και Πάσχα, χωρίς ρεπό, πολλές φορές μέχρι και 11 ώρες χωρίς να πληρώνονται με την νόμιμη αμοιβή της υπερωρίας · Απαγόρευση κάθε είδους συνδικαλισμού. Όσοι προσπάθησαν να φτιάξουν επιχειρησιακό σωματείο απολύθηκαν, ενώ απολύονται και όσοι απλά συμμετέχουν στις Γενικές Απεργίες. Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας είναι ότι οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μιλούν και μεταξύ τους!

· Οι συνθήκες ασφαλείας καταστρατηγούνται συστηματικά με συνεχείς καταγγελίες προς την Πυροσβεστική για ελλιπής τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας.

· Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 6ήμερα ‘’όταν το απαιτούν οι ανάγκες της εταιρείας’’ και όσοι υπογράφουν για 30 ώρες/βδομάδα δουλεύουν πολλές φορές 40 ώρες/βδομάδα ανασφάλιστοι. Αν βλέπουμε τις συντάξεις να μειώνονται κάθε λίγο και λιγάκι (‘’ασφαλιστική μεταρρύθμιση’’) είναι και επειδή αλυσίδες σαν τα Jumbo μπορούν να κλέβουν τα ένσημα μας ανενόχλητα.

· Το Σώμα ΕΠιθεώρησης Εργασίας αποτελεί μάλλον το πιο σύντομο ανέκδοτο για την ιδιοκτησία των Jumbo, καθώς σε περίπτωση ‘’ελέγχου’’ οι υπεύθυνοι καταστημάτων, ως δια μαγείας, το γνωρίζουν και φροντίζουν να φυγαδεύσουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκτός ωραρίου. Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να μειωθούν τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία ουσιαστικά, κλείνει ακόμα και πιο πολύ το μάτι σε όσα αφεντικά κλέβουν τα ένσημα μας.

· Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με μισθούς πείνας την ώρα την ώρα που τα ετήσια κέρδη της αλυσίδας ανέρχονται σε 220 εκ. ευρώ!

Αποκορύφωμα της απληστίας και της ασυδοσίας του ιδιοκτήτη των Jumbο, Βακάκη είναι η απόφαση του να ανοίγει τα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές του χρόνου! Απαντώντας σε αντιδράσεις εργαζομένων δήλωσε εριστικά «μήπως να μην δουλεύουμε και τις Τετάρτες?» και «στην εταιρεία δεν χωράνε συναισθηματισμοί», ενώ στη γενική συνέλευση των μετόχων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει το άθλιο μέτρο και στην υπόλοιπη ελλάδα.

Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι πρακτικές ανοίγουν την όρεξη και στα άλλα αφεντικά του εμπορίου (και όχι μόνο) που βλέπουν με ζήλια το επιχειρηματικό ‘’θαύμα’’ των Jumbo. Η εργασιακή γαλέρα της αλυσίδας διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη συνολική υποτίμηση της τάξης μας. Η μεγέθυνση της κερδοφορίας των Jumbo πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και κρύβει από πίσω ξεζούμισμα εργαζομένων-απολύσεις-τρομοκρατίας. Τα 220 εκ. κέρδη δείχνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα της ανάπτυξης περνάει μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης μας, την παγίωση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν την περίοδο της κρίσης και την καταστολή κάθε αντίστασης σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Άλλωστε η νέα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε., η όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και κυρίως η προληπτική κατασταλτική εκστρατεία ‘’μηδενικής ανοχής’’, δείχνουν τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις φαίνεται να καταλαβαίνουν την ασταθή ισορροπία του συστήματος και να προετοιμάζονται για νέο γύρο κρίσης και οικονομικών μέτρων αλλά και κοινωνικών εξεγέρσεων.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων του Jumbo της Πρέβεζας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αποφασίσαμε να επιτεθούμε στα Jumbo του Αλίμου και της Νερατζιώτισσας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 27/2/20 σπάσαμε τις προσόψεις των καταστημάτων ενώ πετάξαμε μπογιές και τρικάκια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα σωματεία, το συνδικαλισμό βάσης, τις απεργίες και τις πορείες. Μπορούν όμως να στείλουν σινιάλα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μέσα στα κάτεργα, να δημοσιοποιήσουν το ζήτημα στο καταναλωτικό κοινό, να προξενήσουν οικονομική ζημιά στην κερδοφορία τους. Ας γνωρίζει ο Βακάκης και κάθε άλλο αφεντικό του εμπορίου, ότι το προλεταριάτο μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά ασύμμετρης απειλής για τα μαγαζιά τους. Η τοποθεσία του εμπορίου στα κεντρικά σημεία των μητροπόλεων καθιστά ευάλωτη τη δημόσια εικόνα του κάθε μαγαζιού: Απεργίες από τα κάτω (όπως αυτή της 19 Μάρτη), συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έξω από τα καταστήματα, καλέσματα μποϋκοτάζ στους καταναλωτές, σαμποτάζ και φθορές στις προσόψεις τους μπορούν να συνδέσουν τους αγώνες μέσα στα εργασιακά κάτεργα με τα κινήματα των γειτονιών. Να σχηματοποιήσουν τον εργατικό εφιάλτη κάθε καπιταλιστικού ονείρου.

Γιατί, κύριε Βακάκη, στις εταιρείες όπως και στη ζωή, υπάρχουν συναισθηματισμοί και με το παραπάνω. Απλά εσείς έχετε την αστική υπεροψία και απληστία, ενώ εμείς έχουμε την προλεταριακή αλληλεγγύη και το ταξικό μίσος

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ

Εργατικός πυρήνας ”Jumbo τα σφυριά είμαστε εμείς”

Πρώτη δημοσίευση 27/02/2020
via athens.indymedia.org