Αδειάζει η κλεψύδρα για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

0
902

Καθώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας συμπληρώνει σήμερα 26 μέρες σκληρής απεργίας πείνας (μόνο με νερό), χωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προ Πο να κάνει την παραμικρή κίνηση αποκατάστασης της νομιμότητας, έχει γίνει πλέον σαφές (το γράφουμε από προχθές) ότι, αν δε θέλουν τον Κουφοντίνα νεκρό, τον θέλουν ανάπηρο. Για να μην τους «απασχολήσει» άλλη φορά στο μέλλον. Ενας άνθρωπος σακατεμένος (π.χ. με μόνιμη νεφρική ανεπάρκεια) δεν μπορεί να κάνει απεργία πείνας.

Είναι σίγουρο, πλέον, ότι σ’ αυτό το βρόμικο έργο θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τους γιατρούς, απειλώντας τους με διώξεις, ώστε μόλις ο απεργός πείνας καταρρεύσει και αναγκαστούν να τον εισαγάγουν στη ΜΕΘ, να προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτισή του. ‘Η να προχωρήσουν σε πράξεις που θα παρατείνουν το μαρτύριό του και θα οδηγήσουν σε μόνιμες σοβαρές βλάβες (αναπηρία).

Η Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας, που αποφασίστηκε στην 43η Παγκόσμια Ιατρική Συνέλευση τον Νοέμβρη του 1991 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1992 στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, τον Οκτώβρη του 2006 στη Νότια Αφρική και τον Οκτώβρη του 2017 στο Σικάγο, είναι σαφέστατη. Την παραθέσαμε στα αγγλικά και σήμερα την παραθέτουμε μεταφρασμένη από εμάς στα ελληνικά.

Οι γιατροί δεν πρέπει να κάνουν τίποτα χωρίς τη συναίνεση του απεργού πείνας, ακόμα κι αν αυτός έχει απώλεια συνείδησης, στο βαθμό που έχει καταστήσει σαφή τη βούλησή του πριν περιπέσει σε απώλεια συνείδησης. «Η απώλεια της νοητικής ικανότητας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί η πρότερη άρνηση θεραπείας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής τροφής», αναφέρει η Διακήρυξη, η οποία επίσης τονίζει: «Είναι περισσότερο ηθικό να επιτρέψεις σε έναν αποφασισμένο απεργό πείνας να πεθάνει με αξιοπρέπεια παρά να υποβάλλεις αυτό το πρόσωπο σε επανειλημμένες ιατρικές παρεμβάσεις ενάντια στην θέλησή του/της».

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών οφείλουν να παρέμβουν άμεσα και να κόψουν τη φόρα της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιατροί δε θα γίνουν σαν τους γιατρούς στα άντρα βασανιστηρίων της χουντικής Ασφάλειας και της ΕΣΑ. Η κατεύθυνση που δίνει η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών είναι σαφέστατη: «Οι Εθνικές Ιατρικές Ενώσεις έχουν την υποχρέωση να κάνουν προσπάθειες να αποτρέπουν τυχόν ανήθικες πρακτικές, να παίρνουν θέση και να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε ηθική παραβίαση καθώς και να τις εξετάζουν καταλλήλως».

Η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κανένας δεν πρέπει να γίνει συνεργός της, διαστρεβλώνοντας τις αρχές της ιατρικής ηθικής.

Για αύριο (3 Φλεβάρη) έχει οριστεί η 3η Πανελλαδική μέρα δράσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα με συγκεντρώσεις: Στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 5.30μμ – Στη Θεσσαλονίκη στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ στις 2μμ – Στην Πάτρα στην Πλ. Γεωργίου στις 12μ – Στα Χανιά στη Χάληδων στις 12μ.

Αρχική δημοσίευση στις 02/02/2021 στην eksegersi.gr