Βόλος: Ανέβασμα πανό και κειμένου

0
185

20161218_221335

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται 14 χρόνια, από τα οποία τα 2 πρώτα σε πλήρη απομόνωση, έγκλειστος στη φυλακή. Πριν από λίγες ημέρες απορρίφθηκε και η 7η αίτηση που έκανε για την χορήγηση ολογοήμερης άδειας , άδεια την οποία δικαιούται εδώ και 6 χρόνια, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά το καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζει το κράτος απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους. Το σκεπτικό με το οποίο απορρίπτονται οι αιτήσεις του δεν στηρίζεται σε νομικά κωλύματα ή σε απαγορευτικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, αλλά αποτελούν μνημείο κρατικής εκδικητικότητας και φρονηματικής εμπάθειας απέναντι σε έναν κοινωνικό αγωνιστή που με παρρησία, συνέπεια και τόλμη ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες της οργάνωσης ένοπλης πάλης που συμμετείχε και που μέχρι σήμερα συνεχίζει να αρνείται να υπογράψει δήλωση μετανοίας, όπως ξεκάθαρα του ζητείται από την μεριά του κράτους.

Ως ελάχιστη αντίδραση στην κρατική αυθαιρεσία, την Τετάρτη 14/12 στη Νομική Σχολή στην Αθήνα, διοργανώθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, εκδήλωση που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού οι μεν ακαδημαϊκές αρχές του ΕΚΠΑ πρώτα ζήτησαν από την διεύθυνση της φυλακής να απαγορέψει στον Δ. Κουφοντίνα την τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκδήλωση και στη συνέχεια έκλεισαν τη Νομική Σχολή, η δε «για πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση στη χώρα έστειλε διμοιρίες ΜΑΤ για να εξασφαλίσουν ότι η φωνή του φυλακισμένου συντρόφου δεν θα έβγαινε έξω από τα κάγκελα της φυλακής του.

Επειδή εμείς δεν ξεχνάμε πως το δικαίωμα στην άδεια δεν συνιστά παραχώρηση του κράτους, αλλά κατάκτηση μετά από πολλούς αγώνες, έξω αλλά και –κυρίως- μέσα στις φυλακές, για μας είναι προφανές ότι η άρνηση χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα αποτελεί μια καταχρηστική εμπαθή στάση εισαγγελικών αρχών και κράτους στην οποία αντιστεκόμαστε. Αλλά και οι απέναντί μας δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι την φίμωση των πολιτικών κρατούμενων, την απαγόρευση της ελευθερίας το λόγου στον σύντροφο Δ. Κουφοντίνα και σε κάθε άλλο φυλακισμένο σύντροφο αγωνιστή, είτε ως επιλογή της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της, είτε ως επιδίωξη εκείνων των πανεπιστημιακών που οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο-εταιρεία αποστειρωμένο από τον κοινωνικό του ρόλο, δεν είμαστε διατεθειμένοι επ’ ουδενί να τις αφήσουμε να περάσουν.

Βόλος, 20/12/2016

Πρωτοβουλία για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων

20161218_221457_yparkva photo1_emq0uye photo2_loydiwo