Βερολίνο: Σχετικά με την κατάσταση των στεγαστικών καταλήψεων

στη βόρεια γειτονιά του Friedrichshain

Λάβαμε 06/08/2020

Βερολίνο: Σχετικά με την κατάσταση των στεγαστικών καταλήψεων στη βόρεια γειτονιά του Friedrichshain

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευθεί διάφορες πληροφορίες και ειδήσεις σχετικά με τη νέα απόπειρα εκκένωσης της Rigaer94. Σε αυτό το κείμενο γίνεται μια προσπάθεια κατάθεσης των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Rigaer94 καθώς και μια ενημέρωση σχετικά με τη Liebig34 που βρίσκεται υπό απειλή εκκένωσης.
Από την τελευταία επίθεση στη Rigaer94 το καλοκαίρι του 2016, η συνεργασία μεταξύ του φερόμενου ιδιοκτήτη του σπιτιού και της αστυνομίας του Βερολίνου έχει αποβεί σε παταγώδες αποτυχία χάνοντας σε όλες τις νομικές διαδικασίες. Δεν έχει υπάρξει η ίδια εξέλιξη στην υπόθεση της Liebig34 όπου η απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε υπέρ του “ιδιοκτήτη” δίνοντάς του τη νομική κάλυψη για έξωση του project. Σημαντικό είναι να κατατεθεί ότι η απόσταση των δύο καταλήψεων είναι περίπου 100 μέτρα σε μια περιοχή όπου οι μπάτσοι και η “αψεγάδιαστη” εικόνα της πόλης του Βερολίνου βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο του κινήματος το οποίο και δημιουργεί συνεχώς “φθορές¨. Μερικοί την αποκαλούν μια άνομη περιοχή και ζώνη κινδύνου, αλλά εμέις την βλέπουμε σαν μια γειτονιά βασισμένη σε δομές αλληλεγγύης και αντίστασης.
Η παρούσα νομική κατάσταση της Rigaer94 έχει ως εξής: στο πίσω κτίριο το οποίο αποτελείται από 4 ορόφους, μια συλλογικότητα ζει μαζί, η οποία και διαχειρίζεται το μπαρ και το σημείο συνάντησης Kadterschmiede. Στο πίσω κτίριο συστεγάζεται και η αυτόνομη ομάδα νεολαίας Keimzelle. Στο μπροστινό κτίριο ζουν φίλοι και άλλα μέλη της συλλογικότητας σε διάφορα διαμερίσματα. Και στα δύο κτίρια ύπαρχουν μεν κάποια έγκυρα συμβόλαια ενοικίασης για κάποια δωμάτια (στην περίπτωση του πίσω κτιρίου) και κάποια διαμερίσματα (στην περίπτωση του μπροστά κτιρίου), ενώ άλλοι χώροι, δωμάτια και διαμερίσματα -συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του Kadterschmiede- βρίσκονται υπό κατάληψη.

Η “Lafone Investment Ltd”, η Αστυνομίας και η κυβέρνηση του Βερολίνου θέτοντας ως στόχο την αλλαγή του αλληλέγγυου και πολιτικού χαρακτήρα της γειτονιάς και την παύση των συνεχών επιθέσεων εναντίον τους προσπαθούν να μας ξεφορτωθούν εκτοπίζοντας και εκκενώνοντάς μας πλήρως από το σπίτι. Πέραν όμως από τα “διαχρονικά” τους πλάνα για εκκένωση της Rigaer94, τώρα με την επεκείμενη εκκένωση της Liebig34 η ανάγκη τους να μας ξεφορτωιουν μια και καλή είναι πιο επιτακτική από ποτέ αντιλαμβανόμενοι ότι η εκκένωση της Liebig34 θα τους είναι πολύ πιο δύσκολη όσο εξακολουθούμε να υπάρχουμε. Οι μπάτσοι, οι βουλευτές και τα καθεστωτικά, διεξάγουν μια εκστρατεία σχοποιώντας ατομικότητες του σπιτιού και θέτοντας ως αιχμή του προβλήματος τις συμπαγείς μας πόρτες και τα οδοφράγματα υπεράσπισης του κτιρίου. Σε μια προσπάθεια ανάγνωσης των γεγονότων μας είναι ακόμα είναι άγνωστο εάν η επίθεση των μπάτσων στο σπίτι μας το πρωί της 9ης Ιούλη διατάχθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών ή εάν τμήματα της αστυνομίας έχουν γίνει πλέον ανεξάρτητα. Για ένα πράγμα είμαστε όμως σίγουροι, ότι στην πραγματικότητα διέπραξαν το ίδιο λάθος με την αποτυχημένη εκκένωση του 2016, όταν πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκένωσης η όποια σε δεύτερο χρόνο κρίθηκε παράνομη από δικαστήριο.

Στις 9 Ιουλίου οι μπάτσοι, εν μέρει μαζί, με έναν υποτιθέμενο εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη και τον δικηγόρο του, εισέβαλαν με ένταλμα και διετέλεσαν έρευνα σε ένα διαμερίσμα του μπροστινού κτιρίου για πλαστογράφηση εγγράφων και τραυματισμό ενός αστυνομικού. Ήρθαν με 200 δυνάμεις, δώδεκα μισθοφόρους από μια ιδιωτική εταιρεία και εργάτες, μερικοί από τους οποίους είχαν Compat18 νεοναζιστικά τατουαζ., εκκένωσαν ένα διαμέρισμα και προσπάθησαν να εισβάλλουν και σε ένα άλλο. Κατέστρεψαν όλες τις πόρτες στην είσοδο, μερικές πόρτες και τοίχους διαμερισμάτων και διαλύοντας ό,τι μπορούσαν. Η αντίσταση των ατόμων του σπιτιού σε συνδιασμό με τη βοήθεια του αλληλέγγυου κόσμου που συγκεντρώθηκε απ’έξω τους έκανε να αποχωρήσουν το ίδιο απόγευμα. Τις επόμενες δύο μέρες οι ιδιωτικοί μισθοφόροι έμειναν μπροστά απο το σπίτι, υπό την παρουσία μπάτσων. Στις 10 Ιουλίου προσπάθησαν ξανά να εκκενώσουν κάποια από τα διαμερίσματα όπου είχαν ήδη εισέλθει, τα οποία καταφέραμε να τα πάρουμε πίσω. Τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από την φραγμένη πόρτα έδειξαν ενεργή άμυνα χαλόντας τους τα σχέδια. Μια στάση όπου αποτελούσε κοινή θέση όλων των ατομικοτήτων που ζουν σε αυτό το σπίτι, η οποία και κατέληγε στην πλήρη υπεράσπισή του. Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου εμφανίστηκαν ξανά νωρίς το πρωί. Ωστόσο, ο διαχειριστής Thorsten Luschnat, ο δικηγόρος του Markus Bernau και οι σεκιουριτάδες τους βρήκαν μια νέα πόρτα, η οποία και υπερασπίστηκαν δυναμικά τα άτομα που βρίσκονταν απο πίσω της. Αργότερα ο ο διαχιεριστής και ο δικηγόρος εμφανίστηκαν στα καθεστβτικά αυτοπαρουσιαζόμενοι ως θύματα μιας επίθεσης με παλούκια. Η αστυνομία, που τους συνόδευσε, ανέφερε μίλησε και εκείνη για τραυματισμό δύο μπάτσων.

Εκτοτε επικρατεί περισσότερη “ηρεμία” μπροστά από το σπίτι και στη γειτονιά. Και με την αλληλεγγύη της Liebig34, του αλληλέγγυου κόσμου από τη γειτονιά και των συντρόφων-φίλων μας η διαδικασία επανακοιοποίησης του δρόμου μας, έχει αρχίσει! Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αρκετές πορείες αλληλεγγύης, κόσμος επιτέθηκε σε ένα κυριλοποιημένο τμήμα του Friedrichshain, τα βράδια σπάστηκαν τράπεζες, καταστράφηκαν γραφεία κόμματος, γίνανε επιθέσεις σε περιπολικά και κάηκαν οχήματα πλουσίων, σεκιουριτάδων και άλλων εταιρειών, στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.
Τι αναμένουμε? Οι ηγέτες αυτής της πόλης δεν θα ησυχάσουν μέχρι να εξαλείψουν και το τελευταίο σημείο αντίστασης. Η περίοδος των εκκενώσεων ξεκίνησε. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ημέρα Χ (ημέρα εκκένωσης), είναι σήμερα και θα είναι και αύριο. Θα προσπαθήσουν να εκκενώσουν τα υπο κατάληψη -πλέον- συλλογικά μπάρ “Syndikat” στις 7 Αυγούστου, και “Meuterei” και το κέντρο νεολαίας “Potse”. Θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για να εκκενώσουν τη Liebig34. Θα επιτεθούν και πάλι στη Rigaer94, αψηφώντας ή όχι το νομικό πλαίσιο. Έτσι κ αλλιώς δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από αυτούς, όπως επίσης δεν περιμένουμε να βρεθεί δικαιοσύνη μέσω κανενός νομικού πλαίσιου. Το μόνο ενδιαφέρον για εμάς είναι για το τι είναι η κοινωνία προετοιμασμένη να αποδεχθεί μετά τον κορονοϊό και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Τα σχέδια της άρχουσας τάξης δεν είναι διαφορετικά στις υπόλοιπες χώρες. Αναγνωρίζουμε ότι τα κράτη παγκοσμίως φλερτάρουν με αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα καταπνίγοντας όλους τους αγώνες με πρόταγμα μια κοινωνία αλληλεγγύης και την ισότητας. Αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξεγείρονται και να υπερασπίζονται τους αγώνες τους. Και εμείς, ως εσωτερικός εχθρός, πρέπει να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές και να αντεπιτεθούμε.

Να πάρουμε πίσω τα σπίτια για όσους και όσες τα χρειάζονται! Καμιά επίθεση του κράτους, καμιά εκκένωση δεν θα μείνει αναπάντητη!
επισκεφτείτε το Βερολίνο τον επόμενο μήνα συμμετέχοντας στον αγώνα μας ή καταστρέψετε γερμανικά συμφέροντα στην πόλη σας! Κάθε δράση αλληλεγγύης είναι ευπρόσδεκτη!

Με οργή στις καρδιές μας, Rigaer94.

Some videos: https://open.tube/videos/watch/98f1e7dd-550c-4079-b20a-82ca36286898
https://open.tube/videos/watch/4a747383-be78-4b57-85d7-2f679a47560b

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες