Ταμείο αλληλεγγύης: Κάλεσμα για τη συγκέντρωση ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα

0
206

Από τις 16 Οκτωβρίου έχει τεθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, ο οποίος σύμφωνα με την προπαγάνδα της κυβέρνησης δίνει «έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων».

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο νέος αυτός σωφρονιστικός κώδικας τσαλακώνει κατακτήσεις που οι κρατούμενοι μέσα στις δυο τελευταίες δεκαετίες έχουν πετύχει με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες.

Στην πραγματικότητα ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει την επαναλειτουργία των φυλακών τύπου Γ’ και την αντικατάσταση των αδειών και των αναστολών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού και κατ’ οίκον περιορισμού. Την διεύρυνση των ήδη απολυταρχικών εξουσιών του εισαγγελέα. Τη θεσμοθέτηση των ειδικών συνθηκών κράτησης στη ΓΑΔΑ και σε αστυνομικά τμήματα για τα διαστήματα που κάποιος κρατούμενος μετάγεται για δικονομικούς λόγους, εφόσον βρίσκεται στη μαύρη λίστα των διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Την απαγόρευση επικοινωνίας με άλλους κρατούμενους, την απομόνωση και τους εξευτελιστικούς σωματικούς έλεγχους με τη γύμνωση των κρατουμένων. Την αναστολή εκπαιδευτικών αδειών και δυνατότητα διακοπής της παρακολούθησης των σπουδών κάποιου κρατούμενου με απόφαση του συμβουλίου φυλακής. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε επικοινωνίας του κρατούμενου. Την αντικατάσταση της άδειας του κρατουμένου με την εγκαινίαση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ή του κατ’ οίκον περιορισμού κάτω από την απολυταρχική εξουσία του εισαγγελέα, ο οποίος έχει την δυνατότητα να προσβάλλει την όποια θετική πρόταση της πλειοψηφίας του συμβουλίου της φυλακής και να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, κόβοντας τις άδειες των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού και Πατρών έχουν ξεκινήσει από τις 30 Οκτωβρίου κινητοποιήσεις «ενάντια στον κατάπτυστο και αναχρονιστικό σωφρονιστικό κώδικα» που περιλαμβάνουν την άρνηση του κλειδώματος στα κελιά κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης μεσημεριανής καταμέτρησης και κατάκλισης. Η κινητοποίηση κλιμακώθηκε στις 15 Νοεμβρίου με την παράταση της βραδινής καταμέτρησης και κατάκλισης για μια ώρα, την παραμονή των κρατουμένων στα προαύλια τις μεσημεριανές ώρες και μέχρι τις 20:30 το βράδυ αντί για τις 17:30 που ισχύει κανονικά.

Η Επιτροπή Αγώνα των κρατούμενων έχει θέσει ως αιχμή την ικανοποίηση 12 αιτημάτων:

1) Την κατάργηση του εισαγγελικό βέτο (άρθρο 53 παράγραφος 4). Το συμβούλιο φυλακής να αποφασίζει δημοκρατικά κατά πλειοψηφία και να μην προσβάλλεται η απόφασή του από την προσφυγή του εισαγγελέα.
2) Τη θεσμοθέτηση της άδειας ως δικαίωμα του κρατούμενου και όχι ως ευεργέτημα, εφόσον δεν υπάρχουν εις βάρος του ενεργά πειθαρχικά. Το άρθρο 66 του νέου σωφρονιστικού κώδικα – (πειθαρχικά παραπτώματα), ουσιαστικά αξιολογεί την καθημερινή συμπεριφορά του κρατούμενου σε κάθε δραστηριότητα εντός φυλακής. Εφ’ όσον ο κρατούμενος στο χρονικό διάστημα που δικαιούται άδεια, δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, η αξιολόγησή του δεν μπορεί παρά να είναι θετική ως προς τη χορήγηση άδειας. Αλλιώς εγείρονται βάσιμα ερωτήματα, ως προς τη διαφάνεια της διαδικασίας και ως προς την ύπαρξη άλλων σκοπιμοτήτων (προσωπική εμπάθεια, εκδικητικότητα, εκβίαση με σκοπό το χρηματισμό).

3) Την απόσυρση της περίπτωσης κατ’ οίκον κράτησης ή ηλεκτρονικού βραχιολιού αντί για κανονική άδεια (άρθρο 54 παράγραφος 3) με την ειρωνική διατύπωση “απαιτείται η συναίνεση καταδίκου”. Στον παλιό σωφρονιστικό κώδικα στο άρθρο 56 δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της άδειας.

4) Την κατάργηση της περίπτωσης κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’ όρων απόλυση του κρατούμενου (άρθρο 58 σημείωση της παραγράφου 4) – η οποία δεν υπήρχε στο άρθρο 60 του προηγούμενου σωφρονιστικού.

5) Η ηλεκτρονική επιτήρηση ή το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορεί να λειτουργεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από την άδεια ή την υφ’ όρων απόλυση του κρατούμενου ως προστάδιο δοκιμασίας κι όχι ως αντικατάστασή τους.

6) Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης για επαναφορά ειδικών συνθηκών φυλακών τύπου Γ’ (εμπνεύσεως της κυβέρνησης ΝΔ και του πρώην υπουργού Χ. Αθανασίου), έτσι όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4 (φύλαξη κρατουμένων και απομόνωση σε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες αντί σε καταστήματα κράτησης) και της παραγράφου 6 ιδίως όπως περιγράφεται και στην περίπτωση ε.

7) Τη διόρθωση του άρθρου 21 παράγραφος 7 σχετικά με την ταπεινωτική γύμνωση του κρατουμένου για τον έλεγχό του. Υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά μέσα εκείνα που διασφαλίζουν τον έλεγχο για τυχόν παράνομα αντικείμενα αλλά και για ουσίες χωρίς να απαιτείται το ξεγύμνωμα του κρατουμένου που θυμίζει άλλες εποχές.

8) Την απόσυρση της αναστολής της εκπαίδευσης του κρατουμένου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 9. Η εκπαίδευση του κρατούμενου οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και η αναστολή της μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στο χαρακτήρα του.

9) Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων που επικοινωνούν με τους κρατούμενους, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 51 παράγραφος 1.

10) Την απόσυρση της σημείωσης της παραγράφου 1 άρθρο 56 για τη γνωμοδότηση δικαστικού λειτουργού που διέταξε την προσωρινή κράτηση κρατουμένου και μπορεί να προσβάλλει το δικαίωμά του στην εκπαιδευτική άδεια. Ή τουλάχιστον τη θέσπιση χρονικού ορίου 12 μηνών (εφόσον δεν έχει γίνει το δικαστήριο) της γνωμοδότησης από την ημερομηνία έναρξης της δίωξης, ώστε να μην αποξενωθεί τελείως ο κρατούμενος φοιτητής από τις σπουδές του.

11) Η διεύρυνση της δυνατότητας παρακολούθησης των σπουδών των κρατουμένων φοιτητών χωρίς τους αυθαίρετους και αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς, όπως διατυπώνονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 και παράγραφος 4.

12) Να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 31 που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα του κρατουμένου στην απεργία πείνας, επιτρέποντας το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης με διαταγή του δικαστικού λειτουργού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η Επιτροπή Αγώνα γυναικείων-αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (Α, Β, Γ, Δ, Ε και Α’ θέση υπογείου παραρτήματος) καλεί σε συγκέντρωση «τους φίλους, συγγενείς και όσους εξακολουθούν να αγωνίζονται ενάντια σε έναν κόσμο- φυλακή να ενώσουν τη φωνή τους με τον αγώνα μας για την κατάργηση των φασιστικών διατάξεων του νέου σωφρονιστικού κώδικα που κάνει τις φυλακές ακόμα πιο σκοτεινό τόπο τιμωρίας».

Το Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών στηρίζει το κάλεσμα και συμμετέχει στη συγκέντρωση την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 18:00 το απόγευμα απέναντι από τις φυλακές στην Γρ. Λαμπράκη και Σολωμού.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών

via athens.indymedia.org