ΣΥΒΧΨΑ: Για την απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018

0
196

Λάβαμε 05/12/2018

Για την απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018…

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Κυριακή 9/12/1811πμ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έπειτα από μια πρώτη προσπάθεια απολογισμού της διακλαδικής, οργανωμένης από τα κάτω απεργίας της 1η Νοέμβρη 2018, ως Σύλλογος είμαστε σε θέση να αναφέρουμε κάποιες σκέψεις. Βέβαια, η νέα Γενική Συνέλευσητου Συλλόγου μας την Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018 είναι αυτή που θα αποτιμήσει πιο ολοκληρωμένα την απεργία και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά μας.

Η απεργία της 1ης Νοέμβρη αποτέλεσε έναν βασικό σταθμό του διαχρονικού αγώνα του Συλλόγου μας τόσο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), και ειδικότερα για την κλαδική μας ΣΣΕ, όσο και γενικότερα για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες μας, για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Η απεργία, που κηρύχτηκε από το Σύλλογό μας στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής, σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς τη συμμετοχή συναδέλφων/συναδελφισσών όσο και ως προς τη στόχευση και τη δυναμική που εκφράστηκαν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις: τις απεργιακές περιφρουρήσεις, τη διαδήλωση στην πιάτσα του βιβλίου, η οποία πέρασε και από τα γραφεία της ΕΝΕΛΒΙ, την κεντρική διαδήλωση με όλα τα σωματεία που είχαν κηρύξει απεργία, η οποία πέρασε από το Υπουργείο Εργασίας, τον ΣΕΒ και τη Βουλή [βλ. αναλυτική ενημέρωση ΕΔΩ]. Και για εμάς είναι δεδομένο ότι από την όλη αυτή απεργιακή κίνηση στάλθηκαν πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ειδοποιός διάφορά της απεργίας αυτής σε σχέση με τις προηγούμενες κλαδικές απεργίες μας ήταν ο διακλαδικός της χαρακτήραςΟκτώ σωματείαπροχωρήσαμε σε συντονισμένη κήρυξη κλαδικών απεργιών στους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου εργαζόμαστε. Παράλληλα, διάφορα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα προχώρησαν σε στάσεις εργασίας. [βλ. αναλυτικά ΕΔΩ] Αν και για εμάς ο αριθμός των σωματείων που κήρυξαν απεργία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ότι η κίνησή μας αυτή ήταν αποτέλεσμα οριζόντιας διεργασίας συντονισμού μας, που βασίστηκε στις διαδικασίες βάσης των σωματείων μας, όπως οι γενικές συνελεύσεις μας. Έτσι, εκτιμάμε ότι αναδείχτηκε σημαντικά ο σπουδαίος ρόλος των διαδικασιών αυτών, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε κάθε συνάδελφο να παίζει ενεργό ρόλο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των αγώνων. Και αυτό συνιστά μια από τις κύριες στοχεύσεις του Συλλόγου μας.

Εκτιμάμε ότι η όλη διεργασία για την οργάνωση της απεργίας αποτελεί ένα σχετικά «νέο παράδειγμα» (το οποίο θα ακολουθήσουμε και στη συνέχεια). Βέβαια, δεν πρόκειται για κάτι που προέκυψε από το πουθενά ή από σύμπτωση. Ήταν αποτέλεσμα της στόχευσης που ως Σύλλογος είχαμε και στις προηγούμενες προσπάθειές μας για από τα κάτω οργανωμένες και οριζόντια συντονισμένες δράσεις από κοινού με άλλα σωματεία και δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος, καθώς και στις κινήσεις αλληλεγγύης μας σε αγωνιζόμενα και δοκιμαζόμενα κομμάτια της τάξης μας. Γι’ αυτό η απεργία της 1ης Νοέμβρη δεν συνιστά για εμάς την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων, αλλάμια δυναμική συνέχεια ‒σε ακόμα πιο στέρεη βάση‒ των μαχών που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη συζητηθεί με τα υπόλοιπα σωματεία η πρόταση μιας διαδήλωσης με το περιεχόμενο της απεργίας της 1ης Νοέμβρης, καθώς και η επιλογή νέας διακλαδικής απεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η όλη αυτή κίνησή μας προέκυψε από σειρά συσκέψεων(από τα τέλη Μάη του 2018), έπειτα από δημόσιο κάλεσμα του Συλλόγου μας σε εργατικά σωματεία, όπου προτείναμε την οργάνωση μιας διακλαδικής απεργίας οργανωμένης από τα κάτω με κύρια αιχμή τις ΣΣΕ. Η θετική ανταπόκριση των σωματείων, με τα οποία από κοινού στη συνέχεια απευθύναμε το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία της 1ης Νοέμβρη, ήταν ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια της κοινής και οριζόντιας συντονισμένης δράσης των σωματείων μας.

Επίσης, έχοντας ως βασικές αιχμές της απεργίας τις αυξήσεις στους μισθούς μας καιτις ΣΣΕ προωθήσαμε ουσιαστικά τις μάχες που δίνουμε διαχρονικά στα πεδία αυτά, αναδεικνύοντας τη σημαντική διάσταση ότι οι διεκδικήσεις μας βασίζονται στις ανάγκες μας και όχι στις όποιες «αντοχές της οικονομίας» ή στο τι είναι «πρόθυμοι» να παραχωρήσουν εργοδότες και οι εκάστοτε κυβερνώντες. Μάλιστα, η εστίασή μας στο ζήτημα των ΣΣΕ, συνέπεσε ‒όπως αναμέναμε‒ με την όλη «κινητικότητα» (στη ουσία προπαγάνδα) και από την πλευρά της κυβέρνησης περί ΣΣΕ κ.λπ. Χρονική σύμπτωση υπήρξε όμως και με μια κίνηση (η οποία εκτιμάμε ότι δεν είναι και τόσο άσχετη με τη δική μας κίνηση) από την πλευρά διαφόρων φορέων του εργατικού κινήματος. Από τα τέλη Σεπτέμβρη εξαγγέλλονταν και από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, με κύρια πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, μια σειρά απεργιών (για μία εβδομάδα ακριβώς μετά την ‒από πολύ νωρίτερα ανακοινωμένη‒ απεργία μας), που βέβαια μεταφέρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στις 28 Νοέμβρη, μέρα που κήρυξε τελικά απεργία η ΓΣΕΕ. Για εμάς βασικός όρος για την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας είναι η ενότητα και κοινή δράση όσο το δυνατό περισσότερων σωματείων. Μια ενότητα και κοινή δράση όμως που θα βασίζεται στα κοινά ταξικά συμφέροντά μας και στην οριζόντια συνεργασία των σωματείων μας και δεν θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συντελούνται έξω από τις διαδικασίες τους. Γι΄ αυτό επιμείναμε μέχρι τέλους στη διεξαγωγή της απεργίας μας την 1η Νοέμβρη. Άλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο είχαμε εξαρχής απευθυνθεί στο σύνολο των εργατικών σωματείων καλώντας τα είτε να συμμετάσχουν στη διασωματειακή διεργασία μας, είτε να προχωρήσουν σε απεργία την ίδια ημέρα με το δικό τους πλαίσιο/αιτήματα.

Για την προετοιμασία της απεργίας (και της μαζικής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου στις 23/9) έγινε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια στον κλάδο μας με δημοσίευση και μοίρασμα ανακοινώσεων «(βλ. ενδεικτικά ενημερωτικό δελτίο Σεπτέμβρηαπεργιακό δελτίο Οκτώβρη και απεργιακή ανακοίνωση της Συνέλευσης Εργαζομένων Public)», αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις σε όσο το δυνατό πιο πολλούς χώρους εργασίας, τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά, μοτοπορεία, μαζικές παρεμβάσεις έξω από χώρους δουλειάς κ.λπ. Μέσα από τις κινήσεις αυτές μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο μας. Μας δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα να αναδείξουμε ξανά τη σπουδαιότητα των ΣΣΕ, το τι είχαμε κατακτήσει με τις προηγούμενες ΣΣΕ στον κλάδο μας, το πώς μέσα από τη μάχη για την υπογραφή και στη συνέχεια για την εφαρμογή της ΣΣΕ αυξανόταν η συλλογική δύναμή μας απέναντι στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι. Επιπλέον, αναδείξαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης περί αύξησης του κατώτερου μισθού και επαναφοράς των ΣΣΕ, κάνοντας ακόμα πιο σαφές ότι η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας.

Με την καμπάνια μας προς το αναγνωστικό κοινό και όλο τον κόσμο της εργασίας για συμπαράσταση στον αγώνα μας, αναδείξαμε την ενιαιότητα της επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο ή κλάδο εργασίας, και την αναγκαιότητα κοινής απάντησης στην επίθεση αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε κάλεσμα πριν την απεργία για συζήτηση και σε άλλα εργατικά σωματεία, σε συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, σε εγχειρήματα αγώνα σε γειτονιές, στις δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος.

Τέλος, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για ΣΣΕ με τους εργοδότες του κλάδου μας, σημειώνουμε ότι λίγο πριν από την απεργία της 1ης Νοέμβρη είχαμε κάνει μέσω ΟΙΥΕ σχετικό κάλεσμα προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΝΕΛΒΙ, ΠΟΕΒ, ΣΕΚΒ, ΣΕΚΒΕ, ΣΕΒΑ, ΣΕΕΒΙ). Ήδη η πρώτη «ανταπόκρισή» τους φανέρωσε αυτό που αναμέναμε: Ότι μπροστά μας έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Μια μάχη όμως που είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε, στηριζόμενοι στην από τα κάτω οργάνωσή μας, στη συλλογική δράση μας, στην ταξική-συναδελφική αλληλεγγύη μας, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του Συλλόγου μας και στη συσπείρωσή μας σε αυτόν. Από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκ νέου κάλεσμα προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις για διαπραγμάτευση στις 7/12/18, αφήνοντάς τους έτσι κάθε περιθώριο προετοιμασίας, αφού το ζήτημα αυτό ήταν από τα κύρια σημεία που πρόβαλαν στην αρχική εξώδικη απάντησή τους. Αναμένουμε την όποια εκ νέου ανταπόκρισή τους, αν και ήδη μια από αυτές, η ΕΝΕΛΒΙ, με διάφορες υπεκφυγές, έχει κάνει σαφή την επιδίωξή της να αποφύγει μια τέτοια διαδικασία. Κάθε τέτοια στάση από την πλευρά των εργοδοτών, προφανώς δεν θα μείνει αναπάντητη. Στη Γενική Συνέλευσή μας (Κυριακή 9 Δεκέμβρη, 11 π.μ., στα γραφεία μας), έχοντας εικόνα και για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, θα συζητήσουμε για τα επόμενα βήματά μας για τη μάχη της κλαδικής ΣΣΕΓι’ αυτό και είναι πολύ κρίσιμο να συμμετέχουμε όλοι και όλες σε αυτήν.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | [email protected]bookworker.wordpress.com