Συνέλευση Αλληλεγγύης: Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και σε όλες τις μορφές εγκλεισμού

0
227

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

Στις 7 Δεκέμβρη 2017 ο σύντροφος Γρηγόρης Τσιρώνης αποφυλακίστηκε με κατ’ οίκον κράτηση μετά την πάροδο της 18μηνης προφυλάκισης που του είχε επιβληθεί βάσει των νέων διώξεων της υπόθεσης «Oμπρέλα Ε.Α.»

Βάσει των νέων αυτών διώξεων κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας οι πολιτικοί κρατούμενοι Μάριος Σεϊσίδης, Κώστας Σακκάς, Παναγιώτης Ασπιώτης, Νίκος Μαζιώτης, καθώς και οι κατηγορούμενοι για ληστείες τραπεζών: Μαρία Θεοφίλου, Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος και τρία ακόμα άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος.

Με όχημα αυτής της εκστρατείας τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο 187Α, μεθοδεύονται από το καθεστώς διώξεις και κατηγορίες των παραπάνω ατόμων, για ένταξη και συμμετοχή στην ένοπλη αναρχική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Μέσω αυτής της εκστρατείας, επιχειρείται η σύνδεση πλειάδας ληστειών τραπεζών με τη συγκεκριμένη οργάνωση και προβάλλεται το θεώρημα ότι αναρχικοί – «ποινικοί» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ότι ληστεύουν τράπεζες με σκοπό τον πλούτο, την ανέλιξη στο συστημικό βούρκο και ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, τη δουλειά δηλαδή των πραγματικών εγκληματιών της οικονομικής και πολιτικής ελίτ πάνω στη κοινωνική πλειοψηφία.

Πάγιος στόχος του κράτους με την κατασκευή της υπόθεσης αυτής είναι η απονοηματοδότηση του πολιτικού χαρακτήρα σε επίπεδο λόγου και σε επίπεδο δράσης των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων, η έγερση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι σε αυτές, καθώς επίσης και η προσπάθεια παράτασης της δικαστικής ομηρίας και της φυσικής αιχμαλωσίας των πολιτικών κρατουμένων κάτω από τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο 187Α.

Για τον Γρηγόρη Τσιρώνη, λίγους μήνες μετά την αθωωτική απόφαση του εφετείου για την απαλλοτρίωση στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος το 2006, η εισαγγελική εισήγηση του Δ. Ασπρογέρακα διατύπωσε την προκλητική για έναν αναρχικό πρόταση, να του ασκηθεί δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με βάση τον 187Α. Επίσης ο Δ. Ασπρογέρακας είχε αναφέρει στη βοηθό του συνηγόρου του συντρόφου: “μας κούρασε ο Τσιρώνης. Πείτε του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αθωωθεί στο δικαστήριο” και συνέχισε λέγοντας “δεν δίνουμε καμία άλλη προθεσμία για τίποτα, ξέρω ότι κινδυνεύει να βγει με 18μηνο και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”. Σκοπός του κράτους ήταν η παράταση της προφυλάκισής του για ακόμα 12 μήνες, αφού επρόκειτο τον Δεκέμβρη του 2017 να αποφυλακιστεί λόγω λήξης του 18μηνου. Ο πολιτικός και δικαστικός μηχανισμός βρήκε τη λύση με την απαγόρευση της ελευθερίας του συντρόφου Γρηγόρη Τσιρώνη μέσω της επιβολής των περιοριστικών όρων, του «κατ’ οίκον περιορισμού» και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, οι οποίοι του επιβάλλονται από το συμβούλιο εφετών 2 μέρες πριν την αποφυλάκισή του.

Ο σύντροφος μετά την αποφυλάκισή του μεταφέρθηκε με συνοδεία μπάτσων στο σπίτι του, αφού μια μέρα πριν ερευνήθηκε όλο το κτήριο για πιθανές διόδους εξόδου. Η ιδιότυπη αυτή συνθήκη εγκλεισμού του Γρηγόρη Τσιρώνη διαμορφώνεται ως εξής: συνέχιση της φυλάκισης στο σπίτι του με καθημερινή και μόνιμη παρουσία ένστολων μισθοφόρων του κράτους απ’ έξω  μέχρι το τέλος της εκδίκασης της υπόθεσης ομπρέλας ΕΑ, η οποία ξεκινά στις 22 Μαΐου 2018. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι κατ’ οίκον περιορισμού ήταν στο σύντροφο Χρ. Μαρίνο (Iανουάριος 1996).

Ο Γρηγόρης Τσιρώνης έχει εκτίσει 2 φορές 18μηνες προφυλακίσεις στα κελιά της δημοκρατίας. Οι επιβληθέντες όροι λειτουργούν ως “νεκρός χρόνος” φυλάκισης, καθώς ο χρόνος αυτός δεν προσμετρείται ως ποινή. Από τη μία πλευρά, το κράτος και οι διωκτικοί μηχανισμοί του μεθοδεύουν την εκ νέου δίωξη του συντρόφου, επαναφέροντας το προφίλ του ληστή, αποπολιτικοποιώντας τόσο την πολιτική δράση του όσο και την πολιτική του υπόσταση. Από την άλλη, η ειδική μεταχείριση του πολιτικού κρατούμενου Γρηγόρη Τσιρώνη με τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν στόχο έχει την πολιτική και κοινωνική απομόνωσή του και την ηθική αποδυνάμωσή του .

Η απόφαση αυτή του συμβουλίου εφετών αποτελεί την πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων που πρόκειται να εισαχθούν προς ψήφιση με το νέο σωφρονιστικό κώδικα το 2018, και αφορούν ακριβώς τη θεσμοθέτηση των όρων του «κατ’ οίκον περιορισμού» σε τακτικές άδειες και αποφυλακίσεις, με σκοπό την αυστηροποίηση του μόνιμου καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους και τη διεύρυνσή του σε αυτούς που το κράτος ονομάζει “επικίνδυνους” και ανυπότακτους κρατούμενους, όπως χαρακτηρίζεται και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.

Το κράτος για άλλη μια φορά, με τις ολοκληρωτικές πρακτικές του, εφαρμόζει διατάξεις από τον επερχόμενο σωφρονιστικό κώδικα με σκοπό, την πραγμάτωση και συνειδησιακή του εμπέδωση πριν ακόμα αυτός ψηφιστεί και αποτελέσει νόμο. Πρακτική που εφαρμόζεται σε νομοθετήματα που θα εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν, ταυτόχρονα με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, δρομολογείται και η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα που αφορά ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Θα σταθούμε έμπρακτα και επιθετικά ενάντια στο κράτος, τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις του, τόσο ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα όσο και ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα, ενάντια σε όποιον ή ότι προλειαίνει το έδαφος για διευρυμένη καταστολή, επιτήρηση και πειθάρχηση όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται. Ενάντια στο δόγμα “η φυλακή σ’ ακολουθεί παντού” και στην προσπάθεια συνεχούς ελέγχου των αντιστεκόμενων κομματιών και υποκειμένων, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή τους με σκοπό την καταστολή και τον εκφοβισμό τους. Στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συντρόφους μας με όλα τα μέσα.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους,
 τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές

via athens.indymedia.org