Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι υπαίθριοι δημοτικοί χώροι

0
1567

Λάβαμε 07/02/2021 από

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αν κάτι έγινε από όλες και όλους αντιληπτό τον καιρό της πανδημίας, των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού είναι η μεγάλη σημασία που οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι έχουν για την καθημερινότητα της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της. Η Κοινωνικοποίηση, η άθληση, η αποφόρτιση είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες τους που είναι απαραίτητες για την σωματική υγεία και την ψυχική μας ισορροπία. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι χώροι υπάρχουν τόσο μεγαλώνει το εύρος των επιλογών μας και πόσο μάλλον σε αυτή την υγειονομική συνθήκη. Δυστυχώς η πόλη μας υστερεί εντυπωσιακά σε αυτόν το τομέα. Το γήπεδο στο Σπυρούδη είναι κλειστό από την περασμένη άνοιξη. Εκείνο της οδού Νότου κλειδωμένο. Ο κήπος του Ιόλα, με μια στοιχειώδη μέριμνα από τον Δήμο θα μπορούσε να είναι ανοιχτός για όλες και όλους. Στο Σπυρούδη πρόσφατα περιφράχτηκε και ο χώρος του δημοτικού κινηματογράφου για να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες, οχήματα και οικοδομικά υλικά του Δήμου, ενώ υπήρχαν προτάσεις για τη μεταφορά τους αλλού. Με συστηματικό τρόπο ο Δήμος αποκλείει την πρόσβαση των κατοίκων στους ελεύθερους χώρους.

Στα πλαίσια ελέγχου και επιτήρησης των δημόσιων χώρων εκτυλίσσεται μια ευρύτερη απόπειρα περίφραξής τους. Είτε με πρόσχημα την ανάπλαση (λόφος του Στρέφη, άλσος Συγγρού), είτε την υγειονομική συνθήκη (άλσος Νέα Σμύρνη) , χώροι αποκλείονται με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση ή και εμπορευματοποίησή τους ώστε να αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικά συμφέροντα. Δε θα επιτρέψουμε τέτοιους σχεδιασμούς και στην πόλη μας. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που ο Δήμαρχος Ζορμπάς δήλωνε δημόσια σε δημοτικό συμβούλιο ότι σχεδίαζε την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων στην πάνω πλατεία. Και εννιά μήνες από την ανεκδιήγητη (και εντέλει αποτυχημένη χάρη στην υπεράσπιση των κατοίκων & θαμώνων) απόπειρά του μαζί με τον Χαρδαλιά & Χρυσοχοΐδη να κλείσουν την ίδια πλατεία. Αλλά και πριν λίγες μέρες δήλωσε σε τοπικό ιστότοπο ότι η είσοδος στον ανακαινισμένο Ιόλα θα γίνεται με αντίτιμο. Τί ακριβώς εννοεί; Θα πληρώνουμε για να απολαμβάνουμε ένα δημοτικό χώρο; Είναι ολοφάνερο ότι παρόμοιες λογικές θα αποτελέσουν θρυαλλίδα εκρηκτικών καταστάσεων.

Μπροστά στις μεθοδεύσεις των δημοτικών αρχών για τον αποκλεισμό των δημοτικών και δημόσιων χώρων οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για αυτούς.

Καλούμε κατοίκους, συλλογικότητες και σχήματα της πόλης σε ανοιχτή συζήτηση στο πάρκο Σπυρούδη (είσοδος από οδό Σπάρτης) Κυριακή 14/2/2021 στις 12.00. Τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, να ανταλλάξουμε απόψεις και σκεπτικά γύρω από αυτό το θέμα.

*Σε περίπτωση βροχής αναβάλλεται για την επόμενη Κυριακή.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ