Κορωνοϊός: Μια πρώτη εκτίμηση της ΣΒΕΟΔ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

0
699

Λάβαμε από Σβελταδα στις 15/03/2020

ΣΒΕΟΔ / ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΔΙΚΥΚΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Την Τετάρτη 11 Μάρτη εκδόθηκε η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΠΝΠ) ΦΕΚ 55/Α/11-3-2020 και λίγες μέρες αργότερα η σχετική εγκύκλιος «έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID – 19»

Η ΠΝΠ και η σχετική εγκύκλιος ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν τα εξής:

1. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

2. Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.

3. Άδεια ειδικού σκοπού για ιδιωτικούς και δημόσιους υπάλληλους

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει πως:

Για το χρονικό διάστημα 11-3-2020 έως 10-4-2020 ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, όπως:

i. τροποποίηση της ώρας έναρξης ή λήξης του ωραρίου,

ii. αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης εντός της εβδομάδας,

iii. αλλαγή ημερήσιας βάρδιας λόγω απρόβλεπτων συνθηκών,

iv. εξατομικευμένη μεταβολή του χρόνου προσέλευσης στην εργασία, κ.λ.π.

ν. υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.

Η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα υποβληθεί με δήλωση ωραρίου, συγκεντρωτικά και απογραφικά, στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας με ειδικό έντυπο, που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα της αριθ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 ΥΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ως σωματείο απαιτούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η κυβέρνηση σπεύδει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργοδοτών, να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας την καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η μείωση των ωρών ή ημερών εργασίας, στην οποία προχωρούν μονομερώς οι εργοδότες, είναι παράνομη και καταχρηστική και δεν προβλέπεται από την ΠΝΠ και τη σχετική εγκύκλιο. Στην ουσία αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Ως σωματείο θεωρούμε πως οποιεσδήποτε επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά είτε με απόφαση της εργοδοσίας είτε με απόφαση του κράτους θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο της μισθοδοσίας καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές.

Θεωρούμε δεδομένο πως με τον ίδιο τρόπο που την τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση των τραπεζών θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων που θα πληγούν από τα έκτακτα μέτρα της τρέχουσας περιόδου και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, η γενίκευση της υποδηλωμένης, ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας σε συνδυασμό με τη συστηματική απαξίωση της δημόσιας υγείας έχουν οδηγήσει στην έλλειψη χρηματοδότησης των νοσοκομείων καθώς και όλων των δομών δημόσιας υγείας. Σήμερα, ο φαύλος κύκλος αυτής της βαθιά αντικοινωνικής πολιτικής έρχεται στο προσκήνιο με το αναπόφευκτα χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η περίοδος δεν μπορεί να απαντηθεί με συλλογιστικές Ιανού.

Επισημαίνουμε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε εμπεριέχει θεμελιώδεις αντιφάσεις. Ενώ από τη μία προπαγανδίζεται η λογική του «μένουμε σπίτι» από την άλλη δεν λαμβάνεται υπόψη πως, όσον αφορά το επάγγελμά μας, ο διανομέας μπορεί να λειτουργήσει ως ξενιστής, ως φορέας διάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση, προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες. Ενώ από τη μία θεωρεί πως θα πρέπει να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, ενώ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη περιορισμού της διάδοσής του, δεν προχωρά στη λήψη μέτρων αλλά ημίμετρων, θέλοντας από τη μία να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και από την άλλη να μην έρθει σε ρήξη με τις επιχειρήσεις.

Εμείς ανέκαθεν υποστηρίζαμε πως η διανομή προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί νευραλγικό σημείο της οικονομίας και σήμερα έρχεται για μια ακόμη φορά η ίδια η πραγματικότητα να μας επιβεβαιώσει. Όμως για τη συγκεκριμένη κρίση δεν υπάρχουν χρυσές τομές δεν μπορεί να απαντηθεί με οποιονδήποτε ευφάνταστο, πλην όμως ανέφικτο συνδυασμό κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Ως σωματείο θεωρούμε τα εξής:

A. Για τις εταιρίες courier:

Λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας (για το οποίο θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας) μόνο για τη διανομή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Β. Για την ταχυεστίαση (Delivery):

Πλήρη παύση εργασιών για όλο το προσωπικό της ταχυεστίασης, με καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Για την τροφοδοσία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, επιβάλλεται να μεριμνήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Γ. Για τους εξωτερικούς υπαλλήλους:

Για τους συναδέλφους που εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Για τους υπόλοιπους εξωτερικούς συναδέλφους απαιτούμε πλήρη παύση εργασιών με καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Επίσης στο πλαίσιο της εκστρατείας του σωματείου ενάντια στην ανασφάλιστη και την υποδηλωμένη εργασία δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως όσοι συνάδελφοι δουλεύουν με εικονικές δίωρες, τρίωρες, τετράωρες ή άλλου τύπου υποδηλωμένες συμβάσεις, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται κατεβάσουν ρολά, θα αποζημιωθούν με βάση τα εικονικά και όχι τα πραγματικά τους ωράρια. Γεγονός που αναδεικνύει πως οι παθογένειες της εργασιακής πραγματικότητας προβάλλουν ακόμη πιο έντονα τα αδιέξοδα, σε έκτακτες συνθήκες όπως η τρέχουσα.

Ως σωματείο, αξιολογούμε πως η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας και διευρύνουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
15 Μαρτίου 2020