Κόρινθος: Ενημέρωση απ’ τη Συγκέντρωση/πορεία ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

0
1092

Ενημέρωση απ’ τη Συγκέντρωση-Πορεία ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

Η 8 Μαρτίου είναι μια ιστορική ημέρα, μια ημέρα μνήμης στον αγώνα και την αντίσταση των γυναικών ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, την πατριαρχία και τον καπιταλισμό.

Έτσι την Πέμπτη 8/3 πραγματοποιήσαμε Συγκέντρωση-Πορεία ενάντια στην καταπίεση, τον σεξισμό, την πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού και υπέρ της γυναικείας αυτοάμυνας σε μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική πόλη όπως είναι η πόλη της Κορίνθου.

Αυτό αποδεικνύεται κι από τα τελευταία κατάπτυστα περιστατικά στη συγκεκριμένη πόλη. Όπως η καταδίκη της 22χρονης Παναγιώτας που τόλμησε να αντισταθεί στον επίδοξο βιαστή της, ή στην απόπειρα βιασμού μιας 16χρονης στον πεζόδρομο της πόλης.

Στη διάρκεια της Συγκέντρωσης, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα έξω απ’ το πανεπιστήμιο της πόλης στήθηκε μικροφωνική, διαβάστηκαν κείμενα, κρεμάστηκε πανό και πετάχτηκαν τρικάκια.

Στη συνέχεια και για πάνω από μια ώρα, 45 με 50 περίπου σύντροφοι πραγματοποιήσαμε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κορίνθου.
Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν δεκάδες κείμενα σε μαγαζιά και περαστικούς, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα και πατήθηκαν στένσιλ στους τοίχους της πόλης.

Επίσης σε όλη τη διαδρομή το σώμα της πορείας δημιούργησε δυναμικό κλίμα με έντονο παλμό φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα ενάντια σε βιαστές, σεξιστές, φασίστες και ρατσιστές.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε την πρωτοφανή παρουσία των μπάτσων (ΔΙΑΣ, ασφαλίτες, ΟΠΚΕ) απ’ την πρώτη στιγμή στο χώρο της συγκέντρωσης αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας που μας ακολουθούσαν σε κοντινή απόσταση.

Υ.Γ. 1. Στη Συγκέντρωση-Πορεία συμμετείχε η Αναρχική Συνέλευση Άργους LUPUS ενώ πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία συντρόφων και συντροφισσών από την Αθήνα.

Υ.Γ. 2. Η πορεία περνώντας από το κέντρο της πόλης βρέθηκε έξω απ’ τα γραφεία των ηλίθιων Ελλήνων Συνέλευσης οι οποίοι για κακή τους τύχη είχαν τα γραφεία τους ανοιχτά. Αντιλαμβανόμενοι την παρουσία μας οι σιναιλλινναις τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή αφήνωντας τα γραφεία τους έρμαιο στα χέρια μας.
Κάνοντας μια μικρή στάση, μπήκαμε μέσα, πήραμε όλο το υλικό τους, προσθέσαμε εικαστικές πινελιές στα γραφεία τους και αποχωρήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ την ίδια στιγμή οι μπάτσοι είχαν πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση.

ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ 22 ΧΡΟΝΗ Π.

Α.Σ. ΣΕΙΡΗΝΕΣ 
[email protected]

(Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ,ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Ο βιασμός ως πράξη είναι η χειρότερη μορϕή εξουσίας που μπορεί να ασκηθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν είναι μόνο οι πληγές στο σώμα που το κάνουν να υποϕέρει αλλά το τραύμα στην ψυχή που δε θα ϕύγει ποτέ.

Σε μια συντηρητική κοινωνία όπου το καπιταλιστικό σύστημα προωθεί τον σεξισμό,σε μια κοινωνία που έχει βαθιά ριζωμένες τις πατριαρχικές αντιλήψεις ,την κουλτούρα του βιασμού και του ανδροκεντρισμού ,η άνιση αντιμετώπιση των γυναικών σε όλες τις εκϕάνσεις της καθημερινότητας στέκεται εμπόδιο στον διαρκή αγώνα για ισότητα και ελευθερία.Ζούμε σε μια κοινωνία όπου ενοχοποιεί τα θύματα αντί των πράξεων εις βάρος τους, που αϕαιρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας ρίχνοντας ευθύνες στο θύμα και όχι στον βιαστή του. Τα σεξιστικά σχόλια έχουν πάρει την μορϕή “χιούμορ” αλλά στην ουσία δεν είναι παρά προσβλητικά και ταπεινωτικά.Έτσι όταν μια γυναίκα αμυνθεί απέναντι σε μια παρενόχληση ενός άντρα είναι από πρωτόγονη έως και εγκληματίας ενώ παράλληλα η χυδαία, σεξιστική επίθεση του άντρός είναι πολιτισμός.

Ο σεξισμός κατευθύνει ολοένα και περισσότερο την αντίληψη των ανθρώπων σε μια τυϕλή πραγματικότητα που αναιρεί κάθε έννοια ελευθερίας στο να ζούμε και να είμαστε ο εαυτός μας, στο να επιλέγουμε όπως εμείς θέλουμε να αυτοδιαθέτουμε το σώμα μας, στο πως θα ντυνόμαστε όταν βγαίνουμε στο δρόμο,αποβάλλοντας κάθε εξουσιαστική συμπεριϕορά.

Γι αυτό ενάντια στα πρότυπα ομορφιάς που προβάλει καθημερινά το σύστημα, τη γυναίκα με τις τέλειες αναλογίες, όλες οι γυναίκες χοντρές η καχεκτικές, με καμπύλες η χωρίς, με πλούσιο στήθος ή άβυζες, με τρίχες η άτριχες θα πρέπει να αντιληϕθούν πως δεν υπάρχουν μόνο για μια αντρική ματιά και πως δεν έχουν να απολογηθούν σε κανέναν για το σώμα τους και την εμφάνιση τους! Η βία στην κάθε μορφή της, ξεπερνά κάθε όριο ,σπέρνει φόβο και ενοχές αποτρέποντας την αυτοάμυνα και οδηγώντας το θύμα στον εγκλεισμό παρασέρνοντας το στην ιδέα του ότι ϕέρει αποκλειστικά την ευθύνη για κάθε επίθεση που δέχεται.

Αυτό πρέπει να σταματήσει! Η αυτοάμυνα είναι η μόνη επιλογή των γυναικών απέναντι σε μια κοινωνία που ανατρέφει τους άντρες πρότυπα να φλερτάρουν χυδαία, να βλέπουν τη γυναίκα σαν τρόπαιο και σαν αντικείμενο ηδονής, σαν κάτι κατώτερο από αυτούς. Αυτή η άρρωστη κοινωνία και η κουλτούρα της υστερεί στο να αντιληϕθεί την αδικία και την εκμετάλλευση ,αρνείται να αποδεχτεί την αλήθεια για τέτοιες αισχρές ενέργειες. Οι γυναίκες δεν παύουν να θεωρούνται ως αντικείμενα και είναι θύματα του ίδιου του συστήματος ,ενός συστήματος που οι βάσεις του και η δομή του στηρίζονται στην ανισότητα. Γι αυτό η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση είναι αξεχώριστα από την ανατροπή του καπιταλισμού.

Δεν ανεχόμαστε κανέναν που δεν τολμά να ανεχτεί το διαϕορετικό, κανέναν που κατακρίνει και φέρει την ιδέα της εξουσίας πάνω στους άλλους ανθρώπους ,που δεν αντιλαμβάνεται ότι η ισότητα αποτελεί την βάση για να ζήσουμε ελεύθεροι πέρα από κάθε εξουσία.

Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες είναι θύματα σεξιστικών σχολίων, είναι θύματα βιασμού, παγιδευμένες στα στερεότυπα και στην κουλτούρα του να θεωρούνται κατώτερες σε αντίθεση με τους άντρες η ακόμα και με άλλες γυναίκες εξαιτίας της τάξης στην οποία ανήκουν.

Δεν ανεχόμαστε κανένα σεξιστή, κανένα βιαστή, κανένα άρρωστο μυαλό να κατακρίνει, να καταστρέϕει και να ελέγχει τις ζωές μας.

Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στην πρόσϕατη κατάπτυστη απόφαση της δικαστικής εξουσίας που για ακόμα μια φορά μας αποδεικνύει την ταξική και πατριαρχική της ϕύση. Το γεγονός έχει να κάνει με την 22χρονη κατηγορούμενη απ’ την Κόρινθο που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια ϕυλακή επειδή τόλμισε να υπερασπιστεί τον ευατό της και την 17 χρονη ϕίλη της απέναντι στον 46 χρονο επίδοξο βιαστή τους, σκοτώνοντας τον με μια μαχαιριά.

Αξίζει, επίσης, να σταθούμε στις επαίσχυντες δηλώσεις της εισαγγελέος της υπόθεσης η οποία είπε πως οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε η 22χρονη δεν την έκαναν να σέβεται την ανθρώπινη ζωή!

Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν η αστική δικαστική εξουσία ποινικοποιεί την αυτοάμυνα και αθωώνει τους βιαστές.

Την ίδια στιγμή που η 22 χρονη καταδικάζεται σε 15 χρόνια επειδή δεν κάθησε να την βιάσουν, ένας στρατιωτικός που βίαζε κατεξακολούθηση την κόρη του καταδικάστικε σε 12 χρόνια με αναστολή και κυκλοϕορεί ελεύθερος!

Ήταν βλέπετε άνδρας και σε αντίθεση με την 22 χρονη ο στρατιωτικός σεβόταν την ανθρώπινη ζωή γι’ αυτό δεν σκότωσε την κόρη του, μόνο την βίαζε.

Στεκόμαστε στο πλευρό της 22 χρονης αλλά και κάθε γυναίκας που επιλέγει να αντισταθεί και να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια και τη ζωής της όχι μόνο απέναντι σε σεξιστές και βιαστές αλλά και σε ένα ολόκληρο σύστημα που κανονικοποιεί όλες τις απάνθρωπες και μεσαιωνικές αντιλήψεις.

ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ 22 ΧΡΟΝΗ

ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΡΓΟΥΣ LUPUS
ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΙΡΗΝΕΣ