Κομοτηνή: Σε δρόμους, πλατείες, χωριά και γειτονιές, τσακίζουμε φασίστες και νεοναζιστές

0
174

ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ

Από το 2012, όταν άνοιξαν τα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματος “Χρυσή Αυγή” στην πόλη της Κομοτηνής, κάθε χρόνο τα φασιστοειδή βρίσκουν αφορμή να κάνουν μια πλασματική επίδειξη δύναμης και να συσπειρώσουν ομοίους τους από τις γύρω πόλεις και χωριά. Παραμένοντας πιστοί στο ραντεβού τους, φέτος θα πραγματοποιήσουν τριήμερη “εκδρομούλα” στις πόλεις Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή στις 4,5 και 6 Νοέμβρη, με το βουλευτή Γ.Λαγό ως κεντρική περσόνα. Πρόκειται για επίδειξη δύναμης η οποία λειτουργεί ως πυροτέχνημα, διότι η εικόνα που θα αντικρύσουμε την ημέρα εκείνη, με τoυς ναζί να κρύβονται πίσω από σημαίες και εθνικιστικά συνθήματα, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο, τα γραφεία του κόμματός τους υπολειτουργούν, με τα μέλη τους να έχουν μειωθεί σημαντικά και να δειλιάζουν να προβούν στην οποιαδήποτε εξώστρεφη δράση χωρίς να έχουν την προστασία της αστυνομίας, η οποία λειτουργεί ως προσωπικός τους σωματοφύλακας. Το παραπάνω έχει φυσικά επιτευχθεί τόσο χάρη στον αντιφασιστικό αγώνα, όσο και επειδή η ίδια η κοινωνία της Κομοτηνής έχει δείξει με τη στάση της ότι η εθνικιστική-ναζιστική τους ιδεολογία δεν την εκφράζει. Η ομιλία του Λαγού στις 6 Νοέμβρη στην πλατεία της Κομοτηνής αποτελεί, με άλλα λόγια, μία απέλπιδη προσπάθεια να τονώσει το εθνικιστικό και πατριωτικό αίσθημα των απομειναριών της τοπικής οργάνωσης της πόλης. Η προγραμματισμένη αυτή «εξόρμηση» έρχεται δε λίγες εβδομάδες μετά την ερώτηση που έθεσε ο βουλετής της Χ.Α. λαγός στη Βουλή, σχετικά με την «ανεξέλεγκτη» δράση των αντιφασιστών στην πόλη, έπειτα από παρέμβαση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής σε τοπικό κανάλι, το οποίο προωθούσε τους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος, νομιμοποιώντας αυτούς και ό,τι πρεσβεύουν με την παρουσία τους σε εκπομπές του.

Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά της Κομοτηνής βρίσκεται στην πολυπολιτισμικότητά της: στο γεγονός ότι άνθρωποι διαφορετικών καταβολών και θρησκειών συναναστρέφονται και αναμειγνύονται καθημερινά. Αυτό ακριβώς ενοχλεί τους φασίστες, οι οποίοι διαστρευλώνοντας την ιστορία και με ρητορικές μισαλλοδοξίας προσπαθούν να στρέψουν τον ελληνικό ντόπιο πληθυσμό ενάντια στις μειονότητες. Η ύπαρξη δε του τουρκικού προξενείου είναι αυτή που φέρνει τα κεφάλια της Χ.Α. κάθε χρόνο στην Κομοτηνή. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μαζική συγκέντρωσή τους καταλήγει σε πορεία ενάντια σε αυτό. Αναμφίβολα το τουρκικό προξενείο δεν είναι παρά φερέφωνο της Ερντογανικής κυβέρνησης, ωστόσο το γεγονός ότι οι Χρυσαυγίτες στρέφονται ενάντια σε αυτό δεν υποδηλώνει την εναντίωσή τους στο ολοκληρωτικό και φασιστικό τουρκικό κράτος, αλλά το ρατσισμό που επιδεικνύουν απέναντι σε ολόκληρο τον τουρκικό λαό.

Η ρατσιστική ρητορική και πρακτική των νοσταλγών του Χίτλερ δεν περιορίζεται στις μειονότητες της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα μόρφωμα το οποίο εχθρεύεται κάθε τι το διαφορετικό, είτε αυτό έχει να κάνει με την καταγωγή, είτε με το θρήσκευμα είτε με τη σεξουαλική ταυτότητα. Γνωστή είναι σε όλους η στάση που έχει κρατήσει απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με πογκρόμ, τραμπουκισμούς και δολοφονίες ανθρώπων που είχαν “το θράσος να μην είναι Έλληνες”. Γνωστή είναι βέβαια και η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά , γεγονός που αποδεικνύει ότι κριτήριό τους δεν είναι μόνο η διαφορετική καταγωγή, αλλά γενικότερα ό,τι δεν συνάδει με τις ναζιστικές ιδεοληψίες τους περί “καθαρότητας του έθνους”. Ο φασισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με την έννοια της ανθρώπινης ισότητας και ελευθερίας. Αποτελεί ένα ιδεολόγημα που προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τον σεξισμό και την κοινωνική αποσάθρωση.

Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ανάχωμα απέναντι στη φασιστική απειλή, μέχρι την οριστική εξάλειψή της. Στην Κομοτηνή οι χρυσαυγίτες βίωσαν εξαρχής τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά της πόλης από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν τα γραφεία τους. Οι απέλπιδες προσπάθειες των χρυσαυγιτών να αναχαιτίσουν την αντιφασιστική μας δράση, εκτός του ότι ήταν ελάχιστες, απέβησαν άκαρπες σε κάθε περίπτωση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ότι την πρώτη φορά που αποπειράθηκαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, με το άνοιγμα των γραφείων της Χ.Α., τα πρωτοπαλίκαρά τους είχαν από εμάς «την αντιμετώπιση που τους άξιζε» και ότι μεταγενέστερα, η προσπάθειά τους να μοιράσουν φυλλάδια έξω από το ΙΚΑ «δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρωθεί». Οι δρόμοι και οι πλατείες αποτελούν ανοιχτούς χώρους συνάντησης και διάδρασης όλων των ανθρώπων και δεν θα ανεχθούμε την παρουσία «ανθρωποειδών» που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία σε όλες τις εκφάνσεις της. Να ξεκαθαρίσουμε στον Λαγό και σε κάθε φασιστικό απολειφάδι ότι οι πλατείες, οι γειτονιές και εν γένει ο δημόσιος χώρος δεν τους χωρά ούτε τους ανέχεται.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλ. Ειρήνης την Κυριακη 6/11 ώρα 14:00

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής / Αυτόνομα Σχήματα Κομοτηνής