Κομοτηνή: Μικροφωνική για το προσφυγικό

0
238

004-e1461177354888

Την Τρίτη 19/04 πραγματοποιήθηκε μικροφωνική στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής για το προσφυγικό ζήτημα Μοιράστηκε κείμενο σε μορφή μπροσούρας και ακούστηκε το ηχητικό της μπροσούρας. Επίσης κρεμάστηκε πανό που έγραφε

ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΟΒΙΔΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η μπροσούρα σε pdf : prosfiges mrosoura

005-e1461177423694

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Απρλικης 2016

Η ανθρώπινη μετανάστευση αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο. Στα προϊστορικά ακόμη χρόνια πολλές ανθρώπινες φυλές εξαναγκάζονταν να μεταναστεύσουν για λόγους επιβίωσης. Σήμερα οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταναστεύουν τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους πολεμικών συρράξεων, οπότε ο κύριος λόγος μετανάστευσης παραμένει ίδιος και είναι η επιβίωση.

Στη σύγχρονη ιστορία το φαινόμενο της μετανάστευσης ξεκινάει με την ανάπτυξη της βιομηχανίας ( οικονομικοί μετανάστες ). Οι γεωπολιτικές επεμβάσεις της Δύσης στην Μέση Ανατολή και την Αφρική αυξάνουν κατακόρυφα τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ( πρόσφυγες ). Ο πόλεμος στη Συρία που διεξάγεται σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγώντας περίπου 1.000.000 ανθρώπους σε φυγή προς την επιβίωση. Ο δρόμος προς την σωτηρία περνάει μέσα από στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσωρινούς καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες και χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο.

Ο πόλεμος είναι παράγωγο της εξουσιαστικής και ιεραρχικά δομημένης κοινωνίας και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του εκάστοτε κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της αγοράς μέσω των πολυεθνικών της, στηρίζει στρατιωτικές επεμβάσεις και εισβολές σε κράτη, δημιουργεί εμφυλίους πολέμους, ενώ όπου δεν μπορούν να επιβληθεί με όπλα, επιβάλλεται με οικονομικούς αποκλεισμούς ( εμπάργκο ).

Ποιοι έχουν συμφέρον από αυτούς τους πολέμους;

Τα ισχυρά κράτη της Δύσης και οι στρατοί τους με πρόσχημα την επιβολή της ειρήνης και της δημοκρατίας, εισβάλλουν οπουδήποτε υπάρχει οικονομικό συμφέρον, στηρίζοντας την εδραίωση στην περιοχή πετρελαϊκών πολυεθνικών δυτικών συμφερόντων. Έτσι, όποια περιοχή στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς γίνεται στόχος. Στην προκειμένη περίπτωση, στόχος της είναι η Συρία λόγο της γεωγραφικής της θέσης και της άρνησής της να γίνει εμπορικός δρόμος.

Οι οπλοβιομηχανίες είναι οι σταθερά επωφελούμενοι σε κάθε πόλεμο. Είτε πριν για πολεμοφόδια, είτε κατά την διάρκεια του πολέμου για ανεφοδιασμό, αλλά ακόμα και μετά την λήξη του, συνεχίζουν να πλουτίζουν πουλώντας όπλα για την » διατήρηση της ειρήνης ». Μάλιστα δεν διστάζουν να δημιουργούν συνθήκες πολέμου συνεργαζόμενες με άλλες πολυεθνικές εταιρίες είτε πολιτικούς παράγοντες διατηρώντας έτσι μια σταθερή αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα και η Τουρκία που αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι οι καλύτεροι πελάτες των

οπλοβιομηχανιών, επικαλούμενοι ο ένας τον άλλον ως εχθρό, δικαιολογώντας έτσι τις δαπάνες εκατομμυρίων για » αμυντικό » στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην μεταπολεμική περίοδο αναλαμβάνουν δράση οι κατασκευαστικές εταιρίες κυρίως δυτικών συμφερόντων, που έρχονται να χτίσουν ότι καταστράφηκε από τις προαναφερθέντες επεμβάσεις. Αυτές οι εταιρίες δραστηριοποιούνται όσο διαρκεί η ανοικοδόμηση προσπαθώντας παράλληλα να κλείσουν συμφωνίες για την περαιτέρω παραμονή τους και την αύξηση των κερδών τους.

Κατά την διάρκεια ενός στρατιωτικού ή οικονομικού πολέμου, άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προς πιο ασφαλείς και οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι από ένα οργανωμένο κύκλωμα διακινητών. Ένα κύκλωμα το οποίο λειτουργεί σαν μια οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση με μόνο σκοπό το κέρδος διακινώντας ανθρώπινες ψυχές σαν να είναι εμπορεύματα, δρώντας παράνομα και με την ανοχή των κρατών. Τα κυκλώματα αυτά δεν αποτελούνται μόνο από οπλισμένους μαφιόζους μιας χώρας, αλλά το δίκτυό τους διασχίζει σύνορα και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό μετανάστες που » μπαίνουν στην δουλειά », ντόπιοι διακινητές, λιμενόμπατσοι που κάνουν » εκστραδάκια » μέχρι και άνθρωποι της διπλανής πόρτας / μικροεγκληματίες.

Μόλις οι διακινητές κάνουν την δουλειά τους και οι πρόσφυγες / μετανάστες πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, σειρά παίρνουν οι ΜΚΟ που και αυτές λαμβάνουν ένα μεγάλο μερίδιο κέρδους καθώς χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Οργανώσεις αγνώστων συμφερόντων, που αναλαμβάνουν τον ρόλο κάλυψης των κοινωνικών κενών του σύγχρονου καπιταλισμού, έχοντας την ιδιότητα του επαγγελματία φιλάνθρωπου. Το αποπολιτικοποιημένο και θετικά φορτισμένο επιχείρημα περί εθελοντισμού συμβάλει στην ουσιαστική διαχείριση του ανθρώπινου πληθυσμού με στόχο την μείωση του εργατικού κόστους. Δεν είναι οι μετανάστες η αιτία που πέφτει το μεροκάματο, αλλά η ίδια η φύση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας στο όνομα της οποίας διαλύθηκαν οι παραγωγικοί πόροι των περιοχών προέλευσης των μεταναστών και παράλληλα τα μέσα παραγωγής στη Δύση συσσωρεύονται σε όλο και λιγότερους με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διαμορφώνουν το εργατικό κόστος.

Εδώ και χρόνια στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν κατηγορηθεί για κάτι και για τους οποίους το ελληνικό κράτος λαμβάνει κονδύλια εκατομμυρίων από την Ε.Ε.

Τώρα με την παρούσα ένταση της προσφυγικής κρίσης διοχετεύονται μεγάλα ποσά για την δημιουργία hot spots, τα οποία είναι καινούργια στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταγραφής και διαλογής ανθρώπινων προϊόντων. Τα ποσά αυτά καταλήγουν σε ιδιώτες για την κατασκευή των υποδομών και σε προσλήψεις προβάλλοντας το επιχείρημα της μείωσης της ανεργίας.

Βέβαια, η Ε.Ε. εκτός από τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των συνεπειών του πολέμου, αναλαμβάνει δράση και στα πεδία των μαχών. Κράτη της Ε.Ε. έχουν ενεργή συμμετοχή στους πολέμους της Μέσης Ανατολής στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και παραχωρώντας Νατοϊκές βάσεις. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη είναι να ανοίξει τα σύνορα της, να σταματήσει να χτίζει φράχτες και να γκρεμίσει τους ήδη υπάρχοντες. Αντ” αυτού κλείνει τα σύνορά της και ορίζει ως φύλακα των συνόρων την FRONTEX, μία υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε για τον έλεγχο και την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και με τον καιρό παίρνει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες. Για αυτό το λόγο, μην ξαφνιαστούμε αν στο μέλλον αποκτήσει υπερεξουσίες υπό την επιχειρηματολογία ενός αντιτρομοκρατικού λόγου, εντείνοντας την καταστολή σε αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Να κάτσουν σπίτια τους να πολεμήσουν;

Τελευταία όλο και πιο συχνά ακούγονται συντηρητικά και φασιστικά σχόλια όσον αφορά τους πρόσφυγες και γιατί αυτοί δεν κάθονται στη χώρα τους να πολεμήσουν.

Επίσης οι ίδιοι άνθρωποι που το αναρωτιούνται αυτό (σαν μικροαστικά ανθρωπάκια που είναι) αδιαφορούν για τους χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο, αλλά αντίθετα δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα tablet και τα μετρητά που έχουν μαζί τους ορισμένοι πρόσφυγες. Πολλές φορές τέτοιου είδους απόψεις και ερωτήματα αναπαράγονται από τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα ακόμα και άνθρωποι που δεν τείνουν φασίζουσας συμπεριφοράς και νοοτροπίας να αποπροσανατολίζονται οι σκέψεις τους.

Ο καθένας κρίνει για το πως θα διαχειριστεί μία κατάσταση, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με τη ζωή ή το θάνατό του. Από ότι φαίνεται όμως αυτό δεν είναι κοινώς αποδεκτό, διότι πιστεύεται από κάποιους πως όποιος δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες (γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία), είναι αναγκασμένος να κάτσει και να πολεμήσει, έτσι απλά.

Για ποιον και ποιον να πολεμήσει;

Η χρόνια πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στις αραβικές χώρες είναι μία αρκετά περίπλοκη υπόθεση η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για συμφέροντα «δυτικών» στην περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση, συμβαίνει η Συρία να είναι το επίκεντρο στο γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί στη Μέση Ανατολή και στο οποίο εμπλέκονται ένα σωρό στρατιωτικές δυνάμεις η κάθε μία για τα δικά της συμφέροντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η Συρία ένα τεράστιο πεδίο μάχης με ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά. Όποιος δεν διαλέξει κάποιο στρατόπεδο είναι καταδικασμένος είτε να πεθάνει είτε να διαλέξει τον δρόμο της προσφυγιάς. Και για τους ηλίθιους που συνεχίζουν να αναρωτιούνται γιατί οι πρόσφυγες έχουν tablet και μετρητά είναι γιατί πολύ απλά όταν εγκαταλείπεις το σπίτι σου εν μέσω βομβαρδισμών παίρνεις ότι θα σου χρησιμεύσει στο ταξίδι: χρήματα για επιβίωση, ηλεκτρονικές συσκευές για ενημέρωση και επικοινωνία. Άλλωστε οι βόμβες δεν διαλέγουν την οικονομική κατάσταση του καθενός.

Ως αναρχικοί πιστεύουμε ότι η ανθρωπιά και η αλληλοβοήθεια είναι αλληλένδετη με τις ιδέες μας. Παρ” όλα αυτά δεν αρκούμαστε στον κυρίαρχο ανθρωπισμό, καθώς μιλάμε για αλληλεγγύη η οποία πρέπει να δίνεται από και σε άτομα με συνείδηση χωρίς να ξεπέφτει η ανθρωπιά στην φιλανθρωπία.

Η πλειοψηφία των ήδη εγκατεστημένων μεταναστών στην Ευρώπη διαθέτει μικροαστικά όνειρα και αντιλήψεις και έχει συμβιβαστεί πλήρως με την παρούσα κατάσταση. Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση πρέπει να συμβάλλουμε ώστε η εξαθλίωση των νέων μεταναστευτικών ροών να στραφεί προς την κοινωνική απελευθέρωση. Όσο για αυτούς που ψάχνουν ριζοσπαστικά κομμάτια στο Ισλάμ για να αντιδράσουν στην επίθεση της Δύσης στην Μέση Ανατολή καλά θα κάνουν να ψάξουν ριζοσπαστικά κομμάτια στην κοινωνία που ζούνε μακριά από δόγματα, θρησκείες και εθνικισμό.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ο εξαναγκασμός των ανθρώπων προς τη μετανάστευση πηγάζει από οικονομικούς ή στρατιωτικούς πολέμους και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Το αίτημα για χαρτιά στους μετανάστες και τα ανοιχτά σύνορα  αποτελεί ένα εργαλείο για την εκτόνωση της κατάστασης, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Για την (καθ)οριστική λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να οργανωθούν πολύμορφες δράσεις συνδυαστικής πάλης σε όσα περισσότερα μέρη του κόσμου γίνεται. Από δημόσιες παρεμβάσεις και ειρηνικά μαζικά συλλαλητήρια μέχρι συγκρουσιακές πορείες και αντάρτικα χτυπήματα από ένοπλους πυρήνες άμεσης δράσης σε πολυεθνικές που έχουν κομβικό ρόλο στην παραπάνω κατάσταση, συμβάλλοντας έτσι στη συγκρότηση ενός διεθνούς και πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΟΒΙΔΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΧΙ ΦΙΛΑΝΡΘΩΠΙΑ

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.
utopia-ad.org

Απρίλης 2016