Κείμενο σχετικά με την υπόθεση “ατομικής τρομοκρατίας”

0
173

ΥΠΟΘΕΣΗ: «ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ»

Στις 26 Μαρτίου ολοκληρώθηκε, στην δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού, η εκδίκαση του εφετείου για την υπόθεση εμπρησμών και ληστειών στο οποίο κατηγορούμενοι βρίσκονταν οι σύντροφοι Α. Ντάλιος, Ν. Ρωμανός, Γ. Μιχαηλίδης, Δ. Πολίτης και το μέλος της ΣΠΦ Γ. Τσάκαλος.

Η έδρα του εν λόγω δικαστηρίου, υιοθετώντας επί της ουσίας την πρόταση της εισαγγελέως Σοφίας Αποστολάκη, επέλεξε να διατηρήσει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τις εξοντωτικές ποινές του πρωτόδικου δικαστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Ντάλιος καταδικάστηκε σε 27 χρόνια (από τα 29 του πρωτόδικου), ο Ν. Ρωμανός σε 18 χρόνια (από τα 20 του πρωτόδικου), ο Δ. Πολίτης σε 12 χρόνια και 2 μήνες (από τα 12 και 10 μήνες του πρωτόδικου), ο Γ. Μιχαηλίδης σε 11 χρόνια όπως και στο πρωτόδικο και ο Γ. Τσάκαλος σε 5 χρόνια.

Αρχή αυτής της καταδίκης υπήρξε το πρωτόδικο δικαστήριο με πρόεδρο τον Κ. Γκανιάτσο, ο οποίος παραβλέποντας το γεγονός της αμετάκλητης αθώωσης των συντρόφων από την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση, εκμεταλλεύεται την ασάφεια του 187α και αποδίδει τις κατηγορίες στο πλαίσιο τρομοκρατικής πράξης, υποστηρίζοντας πως παρά την αθώωση τους οι πράξεις καθ΄ αυτές δεν απεκδύονται τον χαρακτήρα τους ως τρομοκρατικές. Έτσι εγκαινιάστηκε ο όρος του «ατομικού τρομοκράτη».

Έχει μια σημασία λοιπόν να αναλύσουμε λίγο πιο συνολικά την ίδια την εφαρμογή και την ύπαρξη του αντιτρομοκρατικού νόμου για να καταλάβουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η δικαστική εξουσία έχει πρακτικά το ελεύθερο να ερμηνεύει τον νόμο κατά περίπτωση.

Οι αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες ανέκαθεν αποτελούσαν  ένα εργαλείο ελέγχου, καταστολής αλλά και πολιτικής επιβολής στα χέρια των κρατών και των κυβερνήσεων. Η ανάγκη εξάλειψης του εσωτερικού εχθρού αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου εγκαθίδρυσης καθεστώτος εξαίρεσης. Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για την Ευρώπη, το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου σήμαινε και την σταδιακή ανάπτυξη ένοπλων κινημάτων και οργανώσεων στο εσωτερικό των κρατών, οπού αμφισβητούσαν έμπρακτα την καπιταλιστική πραγματικότητα. Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, κεντρικές χώρες της Ευρώπης, άρχισαν να οχυρώνονται απέναντι στον εσωτερικό εχθρό εφαρμόζοντας ειδικές νομοθεσίες που αφορούσαν τις πράξεις τρομοκρατίας(με την μορφή που τότε εκφράστηκε από ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις). Αυτό το νομικό οπλοστάσιο απλώθηκε και εξελίχθηκε στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών. Πρωτοπόρος υπήρξε η Γερμανία και ακολούθησαν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία και σιγά σιγά αποτέλεσε αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα κράτη της Ε.Ε. .

Αρχή για την Ελλάδα ήταν ο νόμος 774/78 «περί καταστολής της τρομοκρατίας» που ψήφισε η Ν.Δ. και υποστήριζε πως «θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της νέας κοινωνικής πραγματικότητας». Ο νόμος αυτός τελικά καταργήθηκε το 1983 αλλά είχε βάλει ήδη τις βάσεις που θα οδηγούσαν στην δικαστική αυθαιρεσία αφήνοντας στην κρίση των δικαστών τον ορισμό της τρομοκρατίας. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και αρκετές αλλαγές στις αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες για να φτάσουμε τελικά στο 2004 και την ψήφιση στην Βουλή του νόμου 3251/2004, γνωστό και ως 187α . Ενός νόμου που εναρμονίζεται πλήρως με την αντιτρομοκρατική σταυροφορία που είχαν κηρύξει οι Η.Π.Α. μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους.

Ο 187α ήταν η λογική συνέχεια του αρθρου 187 «περί εγκληματικών οργανώσεων» του νόμου 2928/2001 και φυσικά μια ευθεία εντολή από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. . Ήδη από το 2004 ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Παπαληγούρας εκθείαζε τις καινοτομίες του ν. 3251/2004 και διαβεβαίωνε πως θα πατάξει το φαινόμενο της τρομοκρατίας ορμώμενος από ένα κλίμα «νίκης» που είχαν φέρει οι συλλήψεις της 17Ν και του ΕΛΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις καινοτομίες (ορισμός τρομοκρατίας, διεύρυνση ορίου παραγραφής των αδικημάτων, εξαίρεση ενόρκων κ.α.) ήταν και ο πρωτοφανής τότε ορισμός του ατομικού τρομοκράτη. Άφηνε δηλαδή ο καινούργιος, τότε, νόμος το περιθώριο ερμηνείας της «φύσης» των δράσεων, χωρίς να είναι προϋπόθεση η ύπαρξη τριών ατόμων και πάνω ούτως ώστε να χαρακτηριστεί η κάθε ενέργεια ως «τρομοκρατική».  Μια κερκόπορτα για την δικαστική εξουσία να ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν, αναλόγως το πολιτικό διακύβευμα και τις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους της κάθε δράσης. Η πρώτη εφαρμογή αυτής της διάταξης έγινε ουσιαστικά στο πρωτόδικο από τον Κ. Γκανίατσο.

Είναι η ίδια η ουσία του 187α λοιπόν, να παραμένει ασαφής ως προς την ερμηνεία ούτως ώστε να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ως μέσο καταστολής και κοινωνικής πίεσης. Σήμερα η συστημική κρίση και οι αυξανόμενες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούν πολεμικά στη μέση ανατολή, δίνει ένα νέο πάτημα για περαιτέρω αυστηροποίηση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Ήδη η Γαλλία ψήφισε νέο νόμο που επί της ουσίας επεκτείνει τραγικά τις εξουσίες της αστυνομίας. Στα ίδια βήματα, ακολουθεί και η Αγγλία με ένα «ισχυρό πακέτο» κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης που θα εμπλουτίσει τον αντιτρομοκρατικό τους νόμο. Βλέπουμε πως σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο αναβαθμίζονται οι τρομονόμοι με στόχο φυσικά τον μεγαλύτερο έλεγχο και την προληπτική καταστολή επικείμενων κοινωνικών εκρήξεων.

Στην Ελλάδα βασικός εσωτερικός εχθρός εξακολουθεί να είναι ο αναρχικός χώρος που εδώ και δεκαετίες διαρκούς δράσης δημιουργεί εστίες αγώνα και αντίστασης ενάντια σε κράτος και εξουσία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθεί και η εξουσία να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο σύνολο των αντιστεκόμενων, ένα μήνυμα τρομοκρατίας, καταστολής και ευθείας στοχοποίησης προκειμένου να εξαλείψει τις όποιες κοινωνικές εκρήξεις και φυσικά το σύνολο του αναρχικού χώρου. Η απόφαση που καταδικάζει ως ατομικούς τρομοκράτες τους συντρόφους έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κατασταλτικών χτυπημάτων από τον κρατικό μηχανισμό και την δικαστική εξουσία. Από τα 36 χρόνια φυλακής στον Μάριο Σεϊσίδη για την ληστεία στην Εθνική Τράπεζα, την ισόβια στον Νίκο Μαζιώτη για το χτύπημα στην ΤτΕ, μέχρι την καταδίκη για τους «ατομικούς τρομοκράτες» και την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του εφετείου για τον Τάσο Θεοφίλου η πολιτική του κράτους είναι μια: επίθεση στο σύνολο του ανατρεπτικού/ριζοσπαστικού χώρου.

Αυτή η επίθεση στοχεύει αφενός στην εδραιοποίηση του 187α ως εργαλείο καταστολής που ξεφεύγει από το πλαίσιο του νόμου και ορίζεται ως πολιτικό μέσο επιβολής και αφετέρου στην ισχυροποίηση των επιμέρους εργαλείων που στοιχειοθετούν κατηγορίες( DNA, αποτυπώματα, μαρτυρίες κτλ).

Για μας η αλληλεγγύη με τους έγκλειστους συντρόφους δεν τελειώνει με την απόφαση ενός δικαστηρίου, είναι διαρκής και επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες, οφείλει να δημιουργεί ρήγματα στην καταστολή και να επαναφέρει διαρκώς τις υποθέσεις των συντρόφων μας στην επικαιρότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να υπάρχει και η συνέλευση για την υπόθεση που αφορά στους «ατομικούς τρομοκράτες», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί μια έκφανση του συνολικού πολέμου.

Ενός πολέμου μου μαίνεται εδώ και αιώνες ανάμεσα στους αγωνιζόμενους και τους εξουσιαστές, ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης από τη μια και αυτόν της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και του αγώνα από την άλλη.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Συνέλευση αλληλεγγύης στους αναρχικούς συντρόφους
που καταδικάστηκαν ως “ατομικοί τρομοκράτες”

via athens.indymedia.org