Κείμενο αυτοπαρουσίασης της αναρχικής ομάδας Bellini

0
240

«Ο θεωρητικός ριζοσπαστισμός είναι ένα άνθος θερμοκηπίου, φυτεμένο και μεγαλωμένο μέσα σε μια τεχνητή ατμόσφαιρα που το κάνει να ζει. Μαραίνεται όμως στην πρώτη του επαφή με τον ελεύθερο αέρα και την πραγματική ατμόσφαιρα της πρακτικής δράσης.»

H αναρχική ομάδα Bellini συστάθηκε από ατομικότητες που προκρίνουν τη διάδραση, την τριβή και τη βιωματική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών που απαρτίζουν ένα σύνολο, αφού όλα μαζί αποτελούν αναμφίβολα την πιο μεγάλη προωθητική δύναμη τόσο για την εξέλιξη του ίδιου του ατόμου όσο και για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που σε θέτουν υπεύθυνα και στιβαρά –σχεδόν με αντανακλαστικό τρόπο- στο ευρύτερο πεδίο αντίστασης.

Το υπάρχον εξουσιαστικό σώμα έχει πολλές αποφυάδες με τον σύγχρονο και αναβαθμισμένο φασισμό- είσοδος των νεοναζί στο κοινοβούλιο, λοιπές παρατάξεις ή ομάδες της ίδιας συνομοταξίας να ξεφυτρώνουν ανά διαστήματα-  να συνδέεται άρρηκτα με ότι απεχθανόμαστε.

Ρατσισμός, ομοφοβία, σεξισμός, πατριωτισμός, δόμηση της κοινωνίας βασισμένη σε ιεραρχίες, εξουσιαστικά πρότυπα, παντελής έλλειψη σεβασμού και αποστροφή προς κάθε τι διαφορετικό, προς κάθε τι που δεν μας έχει παρουσιαστεί σαν κανονικότητα, όλα χαρακτηριστικά του φασισμού, όλα αλληλένδετα.

Σε μια περίοδο όπου ο θεωρητικά εδραιωμένος – και συχνά καλά καμουφλαρισμένος- φασισμός δίνει γερά πατήματα για την αναπαραγωγή ρητορικών μίσους, ο αντιφασισμός θα μας απασχολεί πάντα σε κάθε του έκφανση.
Προς αποφυγή παρερμηνεύσεων, να ξεκαθαρίσουμε πως κανένας αντιφασισμός δεν μας ενώνει. Οι πασιφιστικές κραυγές ηχούν εξασθενημένα στα δικά μας αυτιά, αναποτελεσματικές μπροστά στη φασιστική προπαγάνδα και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στους κατατρεγμένους και τους κυνηγημένους αυτής της γης, στις μειονότητες και τους περιθωριοποιημένους. Σε όσους πεθαίνουν προσπαθώντας να περάσουν μια νοητή γραμμή.

Όταν ο φασισμός ενσαρκώνει την πεμπτουσία του πιο χυδαίου απολυταρχισμού, εμείς επιλέγουμε τον δρόμο της σύγκρουσης με τους εκπροσώπους του, οργανωμένους ή μη, παλιούς και νέους.

Συγχρόνως στηρίζουμε κάθε αξιοπρεπή αγώνα ατομικοτήτων ή ομάδων ενάντια σε Κράτος και κεφάλαιο, ενάντια στην καταστολή ένστολη και μη, ενάντια σε κάθε εξουσιαστική συμπεριφορά μεμονωμένη ή οργανωμένη, μακριά από ελιτίστικες συμμαχίες και άτυπες ιεραρχίες. Αλληλέγγυοι σε όποιον αντιστέκεται, μέσα στις καταλήψεις, έξω στους δρόμους, στους συντρόφους που βρίσκονται αιχμάλωτοι στα μπουντρούμια της δημοκρατίας.

Δεν αντιλαμβανόμαστε την αναρχία ως μια απλή επίλυση ενός οικονομικο-πολιτικού προβλήματος, στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ψευτο-συνθέτες ωραίων λέξεων.

Στείρες αράδες και τσιτάτα, όσο κι αν καταφέρνουν να εμπλουτίσουν το φαντασιακό στο κεφάλι του καθενός, μετατρέπονται σε λόγια θεαματικά και ακίνδυνα όταν δεν συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πράξεις. Έχοντας ζυγίσει αμέτρητες φορές τα πλέον ευερέθιστα όριά μας απέναντι σε μια γενικευμένη απάθεια και σε όσους τρέφουν καθημερινά τα ενδοπαράσιτα της μιζέριας και των νοσηρών συμπεριφορών, επιλέγουμε την προπαγάνδα μέσω πράξης.

Είμαστε αναρχικές, αναρχικοί, αντιφασίστες, αντιφασίστριες με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινά οράματα. Αρνούμαστε αυθόρμητα τους ηθικούς και κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής μας. Γι’ αυτό -όπως πάντα έτσι και σήμερα- οργανωνόμαστε, δημιουργούμε συνθήκες στο τώρα και σε σχέση με όσα μας αγγίζουν άμεσα, όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, παλεύοντας για μια αταξική, ακρατική κοινωνία όπου οι αξίες και οι εμπνεύσεις ελεύθερων ανθρώπων θα μπορέσουν να ανθίσουν.

Να πυροδοτήσουμε τη ριζοσπαστική σκέψη, να ενισχύσουμε κάθε μορφή αγώνα.

Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε οπουδήποτε αλλού, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

 «Οι μύθοι είναι που καταστρέφουν τα πάντα –γεννιούνται από την άγνοια- πρέπει να μελετάς – να γνωρίζεις πως έχουν τα πράγματα – να δοκιμάζεις – ν’ αναρωτιέσαι γιατί- να έχεις κριτικό πνεύμα»

Αναρχική ομάδα Bellini

Για επικοινωνία [email protected]