Καμιά σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια

0
1088

Λάβαμε 01 Φεβρουαρίου 2024 απο smtiraklio.wordpress.com

Στεκόμαστε στο πλευρό των αυριανών συναδέλφων και συναδελφισσών μας, στον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είμαστε με τους χιλιάδες φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς που όλο αυτό το διάστημα κινητοποιούνται βροντοφωνάζοντας ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση «Δεν πωλείται».

Οι αλλαγές αυτές δεν έρχονται ξαφνικά. Στηρίζονται στις κατευθύνσεις που προωθεί εδώ και δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των οργάνων της όπως, ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας και Εκπαίδευσης και η διαδικασία της Μπολόνια οι οποίες καταλήγουν στο τρίπτυχο: επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, αριστεία. Σε αυτές της συνθήκες η πανεπιστημιακή παιδεία υποβαθμίζεται σε μια διαδικασία απλής εκτελεστικότητας, όπου η βασική επιστημονική έρευνα υποβαθμίζεται, ενώ προτάσσεται η εφαρμοσμένη και τεχνική έρευνα για άμεσα κέρδη. Τα επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα συρρικνώνονται σε πακέτα πληροφορίας και μετρήσιμων δεξιοτήτων με ημερομηνία λήξης. Επιτυχημένος επιστήμονας δεν είναι πλέον αυτός που επιδίδεται ανιδιοτελώς σε έρευνα ανοίγοντας δρόμους για την ανθρωπότητα, αλλά αυτός που έχει τις μέγιστες επιδόσεις σαν εργοδότης-καθηγητής που εκμεταλλεύεται υποδομές, διασυνδέσεις και εργασία μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές του προηγούμενου διαστήματος, απ’ όλες τις κυβερνήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Στην μεγάλη υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων και την τεράστια μείωση του μόνιμου προσωπικού. Η χρηματοδότηση συναρτάται με την αξιολόγηση, για την επιχειρηματική μετάλλαξη των ΑΕΙ. Η χρηματοδότηση της έρευνας γίνεται επιλεκτικά, με συγκεκριμένα πακέτα και με τους όρους που αυτά επιβάλλουν. Αντικαθίσταται το ενιαίο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, από ένα επίδομα επιβίωσης και οι αμοιβές εξατομικεύονται βάσει των επιδόσεων τους στις αξιολογήσεις. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα προωθείται το εμπόριο γνώσης μέσα στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Έχουν γενικευτεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ενώ έχει αναπτυχθεί τεράστιο εμπόριο πιστοποιήσεων και σεμιναρίων. Ταυτόχρονα, με την δήθεν «ανωτατοποίηση» των πρώην ΤΕΙ αλλά και με την εφαρμογή της ΕΒΕ στις πανελλαδικές επιβάλλεται το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων που δεν μπορούν να είναι «ανταγωνιστικά» στην αγορά της εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή προωθείται το δόγμα «νόμος και τάξη» μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να μην κουνιέται φύλλο απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτό το στόχο διαχρονικά οι κυβερνήσεις έκαναν προσπάθειες για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τελευταία την προσπάθεια ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η σημερινή κυβέρνηση κλιμακώνοντας τα βήματά της ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, νομοθετεί διατάξεις οι οποίες εξισώνουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ. Επιπλέον, έχοντας σαν άλλοθι την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστήμιων προσπαθεί να συμπράξει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με αυτά των ΑΕΙ. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτελούν συστηματική και κατά συρροή παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με την εισβολή επιχειρηματικών ομίλων στα ΑΕΙ, συμβάλλοντας στην βαθμιαία μετάλλαξη προς στην κατεύθυνση του πανεπιστήμιου-επιχείρησης. Στη θέση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, προτείνονται στους φοιτητές και στις οικογένειες τους υπηρεσίες υποστήριξης από το κράτος, όπως η «κάρτα του φοιτητή», ενώ η ανάθεση της σίτισης και της στέγασης υπάγεται σε σχήματα γνωστά ως «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Ταυτόχρονα το έλλειμμα χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα επιτείνει και την ιδιωτικοποίηση των σπουδών, με την πολιτική της εξώθησης των φοιτητών και των οικογενειών τους στα φοιτητικά δάνεια και την υπερχρέωση τους από αυτά.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και ο κατακερματισμός της ενότητας των σπουδών και των πτυχίων, εισάγοντας την δυνατότητα άθροισης πιστωτικών μονάδων από μαθήματα των ΑΕΙ αλλά και από ιδρύματα «διά βίου εκπαίδευσης». Συνακόλουθα, διασπάται και η ενιαία ακαδημαϊκή ταυτότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε κάθε κλάδο.

Σε αυτό τον αγώνα διαλέξαμε πλευρά!

Γιατί θέλουμε η παιδεία να μην έχει καμία σχέση με το κέρδος και τον ανταγωνισμό!

Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά.

Στηρίζουμε το αίτημα των φοιτητών για αναβάθμιση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα. Τώρα να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια, για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εγκαταστάσεων, για την ουσιαστική βελτίωση των σπουδών.

Ο αγώνας των φοιτητών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου
Μισθωτοί – Εργαζόμενοι με ΔΠΥ – Υποαπασχολούμενοι – Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί
Τηλ: 6948078671, 6948727573 / email: [email protected] / ιστοσελίδα: http://smtiraklio.wordpress.com