Κάλεσμα σε πανελλαδική ημέρα αλληλεγγύης (και συγκέντρωση στο Σύνταγμα) για τη Π. Ρούπα και τον Ν. Μαζιώτη

0
450

Λάβαμε 04 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ] 9/2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ

& ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ

Η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα και ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για τη συμμετοχή και τη δράση τους στην οργάνωση αντάρτικου πόλης Επαναστατικός Αγώνας. Φυλακίστηκαν και εξέτισαν την 20ετή κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης στην οποία τελεσίδικα, είχαν καταδικαστεί (μετά το σπάσιμο των ισοβίων για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας -παράρτημα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, από τον Επαναστατικό Αγώνα Κομάντο Λάμπρος Φούντας). Η σ. Πόλα Ρούπα εξέτισε 8,5 χρόνια πραγματικής φυλακής (13,5 χρόνια μικτά), ενώ ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης έχει εκτίσει ήδη 11 χρόνια ‘‘κλειστής’’ φυλακής και συνολικά 14 χρόνια μικτά. Δηλαδή, τα 3/5 της ποινής τους όπως οι νόμοι του κράτους ορίζουν. Η σ. Πόλα Ρούπα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους στις 17 Νοέμβρη 2023 και λίγες μέρες μετά, στις 28 Νοέμβρη 2023, ο αντιεισαγγελέας Εύβοιας άσκησε έφεση κατά της αποφυλάκισής της ζητώντας να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή. Αυτό το πρωτοφανές γεγονός οδήγησε τη σ. Πόλα Ρούπα ενώπιον νέου δικαστικού συμβουλίου στο δικαστήριο της Χαλκίδας στις 10 Γενάρη 2024, προκειμένου να κριθεί από μηδενική βάση το αν θα παραμείνει ελεύθερη ή θα συνεχίσει να είναι αιχμάλωτη στα κελιά της δημοκρατίας. Η οριστική απεμπλοκή της σ. Π. Ρούπα από την κρατική ομηρία, είναι το άμεσο πολιτικό επίδικο καθώς επιδιώκουν να την κλείσουν ξανά στη φυλακή. Το ίδιο το καθεστώς αμφισβητεί τη νομολογία του και αυτοαναιρείται: ‘‘επιτρέπει’’ αρχικά την αποφυλάκιση της σ. Π. Ρούπα ενώ στη συνέχεια, επιχειρεί να αναιρέσει την απόφασή του. Το εν λόγω εντεταλμένο τσιράκι της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας –αντιεισαγγελέας Εύβοιας–, με την κίνησή του αυτή αποδεικνύει τον ακραίο εκδικητικό τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών εχθρών του κράτους και του κεφαλαίου, κι ειδικά των ένοπλων αγωνιστρ(ι)ών. Ο σ. Ν. Μαζιώτης έχει λάβει 4 απορρίψεις αποφυλάκισης εδώ και δύο χρόνια, επειδή παραμένει αμετανόητος. Η ‘‘ειδική’’ αυτή αντιμετώπιση (καθεστώς εξαίρεσης) δεν σταματά, ακόμα και μετά από τις πολυετείς καθείρξεις και την αιχμαλωσία που τους επέβαλαν.

Κράτος και κεφάλαιο: οι μόνοι τρομοκράτες

Σε μια ταξική κοινωνία όπου ο προχωρημένος βαθμός συγκεντρωτισμού πολιτικής και οικονομικής εξουσίας χαρακτηρίζει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, το κράτος αυστηροποιεί και καταστέλλει μέσω του πολυπλόκαμου θεσμικού και νομικού του οπλοστασίου (και σε όλα τα πεδία) με όλο και σκληρότερες ποινές όσες κοινωνικές ομάδες αντιδρούν απέναντι στον διαρκή κοινωνικό-ταξικό πόλεμο. Η δημοκρατία επιβάλλεται και ισχυροποιείται με πολλούς τρόπους και στρατηγικές. Η ληστεία του κοινωνικού πλούτου, η φτωχοποίηση, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση της «δημόσιας υγείας», η ιδιωτικοποίηση (ή ‘‘μεταρρύθμιση’’ όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν) της «δημόσιας εκπαίδευσης», η λεηλασία και υπερεκμετάλλευση των μη ανθρώπινων όντων και της φύσης, οι πόλεμοι των κυρίαρχων ελίτ και οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί, είναι μερικά από τα πεδία μεγαλύτερης κερδοφορίας για τα αφεντικά (κεφάλαιο), που η πολιτική εξουσία (το κράτος) επιβάλλει με τη βία, την καταστολή, την τρομοκρατία: με κορμό και πυλώνα σταθερότητας, τη «δικαιοσύνη», τους ποινικούς κώδικες, τη φυλακή.

Κράτος και κεφάλαιο (σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου) θωρακίζονται, αναβαθμίζουν και εναρμονίζουν τις κατασταλτικές τους πολιτικές με στρατηγικό στόχο την αποτροπή και τη διαρκή καταστολή των εσωτερικών αντιστάσεων και των δυναμικών αγώνων. Κυρίως, του ‘‘εσωτερικού’’ πολιτικού εχθρού με την επιχειρούμενη απο-πολιτικοποίηση της ένοπλης πάλης και των αγωνιστ(ρι)ών. Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι και στον ελλαδικό χώρο, διαρκώς αναβαθμίζονται, ενώ οι ειδικές συνθήκες κράτησης και εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων αλλά και η ‘‘ειδική’’ ποινική αντιμετώπισή τους είναι στην αιχμή κάθε ποινικής, νομοθετικής και κατασταλτικής επιβολής. Οι αντάρτικες οργανώσεις –και όχι μόνο του α/α χώρου– που στρέφονται με όλα τα μέσα ενάντια στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα κυριαρχίας, βρίσκονται στο στόχαστρο της πιο σκληρής ποινικής και κατασταλτικής αντιμετώπισης.

Η αναρχική οργάνωση αντάρτικου πόλης Επαναστατικός Αγώνας στράφηκε ενάντια σε αυτό το σύστημα κυριαρχίας. Στα χρόνια που έδρασε (2003-2017) ανέλαβε την ευθύνη για 18 ενέργειες –ένοπλες και βομβιστικές– εναντίον κρατικών δομών και καπιταλιστικών/συστημικών στόχων. Σε υπουργεία (Οικονομίας, Απασχόλησης), σε αστυνομικά τμήματα, σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, στα δικαστήρια Ευελπίδων, απόπειρα εναντίον υπουργού δημόσιας τάξης, επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο και στην ΤτΕ-ΕΚΤ-γραφείο ΔΝΤ, απαλλοτριώσεις τραπεζών. Η σ. Π. Ρούπα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για 2 από αυτές, για τη χρηματοδότηση της απόπειρας απόδρασης που επιχείρησε το 2016 με αεροπειρατεία ελικοπτέρου, με σκοπό την απελευθέρωση του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη (κι άλλων κρατουμένων) για τη συνέχιση της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα. Την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στον Ε.Α. ανέλαβαν και προσωπικά τα δύο συντρόφια. Παρέμειναν πολιτικά και αξιακά συνεπή στα χρόνια της αιχμαλωσίας τους, υπερασπιζόμενα μία προς μία όλες τις ενέργειες του Ε.Α. στα ειδικά δικαστήρια, με ειδικούς νόμους (187Α) στα τρομοδικεία των φυλακών Κορυδαλλού.

Το κράτος φαίνεται πως «δυσαρεστήθηκε» από την τελεσίδικη ποινή με την οποία ο σύντροφος κι η συντρόφισσα καταδικάστηκαν. Ειδικότερα, γιατί με τη στάση και τον αγώνα τους μέσα στα τρομοδικεία του εχθρού, κατάφεραν να «σπάσουν» (στα εφετεία τους) τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί (πρωτόδικα) για την επίθεση του Ε.Α. στην ΤτΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Με βάση αυτή την εκτίμηση που η συντρόφισσα αναφέρει στο κείμενό της με τίτλο, «Πόλα Ρούπα: Θέλουν να με κλείσουν ξανά στη φυλακή», αποδεικνύεται πως η έφεση κατά της αποφυλάκισής της https://athens.indymedia.org/post/1628265/ , αλλά και η παρατεταμένη αιχμαλωσία του σ. Ν. Μαζιώτη έχουν ξεκάθαρα εκδικητικά κι ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα, καθώς επέλεξαν την ένοπλη επαναστατική δράση για την κατάργηση του κράτους, του καπιταλισμού και κάθε είδους ιεραρχίας, εκμετάλλευσης κι εξουσίας. Η ομηρία και η αιχμαλωσία της συντρόφισσας και του συντρόφου συνιστούν ενδεχομένως προκαταβολική εφαρμογή άρθρων που περιλαμβάνονται στον επερχόμενο Ποινικό Κώδικα, π.χ. άρθρο 20 Π.Κ.:Απόλυση υπό τον όρο της ανάκλησης-Τροποποίηση άρθρου 105Β Π.Κ. παρ. 1 β, καθώς και στο άρθρο 21 επερχόμενου Π.Κ.: Προϋποθέσεις για τη χορήγηση απόλυσης υπό όρο-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 106 Π.Κ. Αυτό αποτυπώνεται στο σκεπτικό της απόφασης για την 4η απόρριψη της αποφυλάκισης του σ. Ν. Μαζιώτη. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα: […] Ωστόσο η επανειλημμένη τέλεση σοβαρών παραπτωμάτων που στοιχειοθετούν συνάμα και ποινικά αδικήματα καταδεικνύει την έλλειψη αυτοπειθαρχίας και συμμόρφωσης του αιτούντος προς τους βασικούς κανόνες του σωφρονιστικού συστήματος, τη σταθερή ροπή του προς την τέλεση αξιόποινων πράξεων και συνεπώς τον μη επαρκή σωφρονισμό του και την έλλειψη ηθικής βελτίωσής του, προς τον σκοπό της μεταστροφής του και της δυνατότητας της ομαλής επανένταξής του στη κοινωνία σε περίπτωση απόλυσής του από το κατάστημα κράτησης. […] […] ο κρατούμενος επέδειξε ιδιαίτερα επιθετική προς το συμβούλιο συμπεριφορά, καθώς και πλήρη απαξίωση προς τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, δήλωσε δε ότι θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο, ενώ παράλληλα δεν έδειξε να έχει αντιληφθεί την ιδιαίτερη απαξία των εγκληματικών πράξεων που έχει τελέσει https://athens.indymedia.org/post/1628112/ , καταλήγοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους απορρίπτεται το αίτημά του για υφ’ όρων αποφυλάκιση, για να αποτραπεί υποτίθεται… η τέλεση «νέων αξιόποινων πράξεων».

Η Αλληλεγγύη το όπλο μας

Η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα και ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης, παρά τα κατασταλτικά χτυπήματα και την πολυετή αιχμαλωσία, παραμένουν πολιτικά συνεπείς και με το βλέμμα στραμμένο στην επαναστατική προοπτική και την κοινωνική επανάσταση. Δεν μετανόησαν, δεν αναθεωρούν τις απόψεις, τις πολιτικές τους επιλογές και τη δράση τους για τις οποίες εξάλλου βρέθηκαν στην φυλακή.

Ως αναρχικές/οί/ά, συντρόφισσες/οι/ια, στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι/α στον αγώνα για την οριστική απελευθέρωση της συντρόφισσας Πόλας Ρούπα και την άμεση αποφυλάκιση του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη.

Σε αναμονή της απόφασης από το εφετείο της Εύβοιας, καλούμε τα συντρόφια από την Αθήνα και την επαρχία κι όλο τον κόσμο, σε εγρήγορση και κινήσεις αλληλεγγύης.

ΚΑΘΕ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ

Μικροφωνική-Συγκέντρωση, Τετάρτη 7/2 στις 18:30 στην πλατεία Βικτωρία

[ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ] 9/2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΘΗΝΑ:ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/2 στις 19:00

Συνέλευση Αλληλεγγύης για τα καταδικασμένα μέλη
του Επαναστατικού ΑγώναΠ. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη 

Το κείμενο σε pdf