Ισπανικές Φυλακές: Γράμμα της φυλακισμένης αναρχικής Mónica Caballero

0
289
Monica Caballero

Γράμμα της φυλακισμένης αναρχικής Mónica Caballero για τα 7 χρόνια από το θάνατο του Mauricio Morales

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ημερών που οδηγούν στην επέτειο του θανάτου του Μαουρί έχω αναρωτηθεί γιατί νιώθω την ανάγκη να τιμήσω το θάνατό του κάθε 22 Μαΐου.

Παρόλο τον δεσμό αγάπης που έχω με εκείνον, αυτό που κάνει τη ζωή του, το θάνατό του, τη μνήμη του και αυτή τη μέρα τόσο σημαντική για εμένα είναι ότι ήταν ένας σπουδαίος σύντροφος που διέδιδε και έκανε πράξη πολλές από τις ιδέες  για τις οποίες κι εγώ αγωνίζομαι.

Χάσαμε πολλούς πολύτιμους συντρόφους σε αυτό το μεγάλο πόλεμο ενάντια στην κυριαρχία και ίσως οι ζωές τους(ή οι πράξεις τους) να εμπνέουν τόσο τον κόσμο όσο ο Μαουρί εμπνέει εμένα.

Ο θάνατος ενός αναρχικού δε μπορεί να περάσει απαρατήρητος, μιας και ο χαμός τους είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια για τον αγώνα. Καταλαβαίνω ότι ένας αναρχικός θεωρείται ως τέτοιος μέσω των πράξεων του, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με τις ιδέες του, οι οποίες εντείνονται καθημερινά στον μόνιμο αγώνα ενάντια στις διάφορες μορφές εξουσίας, όπου η δημιουργικότητα για την απόκτηση νέων μεθόδων, δυναμικών και μορφών είναι αδιάκοπη και όπου οι βάσεις και οι σκοποί είναι ζωτικής σημασίας για την ετερογενή εξέλιξη των ελεύθερων σχετιζόμενων ατόμων.

Δεν με απασχολούν οι θεωρίες και τα δόγματα που εσωκλείουν και περιορίζουν τις δυνατότητες αλλά και τυποποιούν όλα τα κινήματα, ούτε αναζητώ μια εξιδανικευμένη ιδέα κάποιου που κάποιος «πρέπει να ακολουθεί τυφλά», έτσι δε μπορώ να θυμηθώ τους πεσόντες συντρόφους πέρα από αυτό που ήταν: αναντικατάστατοι αντιεξουσιαστές, από τους οποίους θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά και ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να τους ασκήσουμε κριτική.

Χάσαμε έναν σπουδαίο σύντροφο αλλά οι ιδέες και οι πρακτικές του υπερβαίνουν το σύνολο των ιδεών που πάνε χέρι-χέρι με τη δράση και διαχέονται πέρα από κάθε σύνορο. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη κληρονομιά απ’ αυτή.

Από την άλλη πλευρά αυτού του μεγάλου τοίχου, σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά.

Ο Mauricio Morales ζει στις καρδιές μας και σε κάθε αντιεξουσιαστική χειραψία.

Να διασφαλίσουμε ότι η αναρχία ζει.

Mónica Caballero
Φυλακισμένη αναρχική

Μεταφραστικό Εγχείρημα Ραδιοφραγμάτων

Στα αγγλικά