Ηράκλειο: Στήριξη της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας

0
766

Λάβαμε 14/10/2020

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

Ψήφισμα στήριξης της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 15 Οκτώβρη

Κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα  Ηρακλείου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία των εργαζόμενων του δημοσίου την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και στηρίζουμε τους συναδέλφους μας. Καλούμε σε συνέχιση-κλιμάκωση του αγώνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου με πρόσχημα την πανδημία, η δημοσιονομική φυλακή της ΕΕ που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η πολεμική προετοιμασία και η υπέρογκη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση παρά την πανδημία, την εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας και δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο. Δίνει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες της υγείας αντί να αναπτύξει τις δημόσιες υποδομές και να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ. Χαρίζει τις εργοδοτικές εισφορές, νομοθετεί δεκάδες φοροαπαλλαγές και επιδοτεί το «μισθολογικό κόστος» έως και 70%. μέσα από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τη φορολογία. Παράλληλα, με την ελαστική εργασία, την κατάργηση ή αναστολή των ΣΣΕ και την τηλεεργασία, οι εργοδότες εξασφαλίζουν διπλάσια εργασία με μισό μισθό.

Ταυτόχρονα, φέρνει άμεσα προς ψήφιση έναν νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιοΣτόχος το καίριο χτύπημα στο 8ωρο/40ωρο, η γενίκευση της ευέλικτης εργασίας και η εκτίναξη στα ύψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στο όνομα της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα». Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις ορέξεις του ΣΕΒ, των επιχειρηματιών και της ΕΕ φέρνει τα πάνω κάτω στο πεδίο της εργασίας, με ωράρια λάστιχο, με διπλασιασμό του ανωτάτου ορίου των υπερωριών στις βιομηχανίες –έως και 120(!) ώρες το εξάμηνο– αλλά και με καθιέρωση πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας, προκειμένου να πέσει το κόστος τους!

Στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιχειρείται να καθιερωθεί ένα νέο καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης, όπου η έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού επιδιώκεται να μονιμοποιηθεί με ένα νέο καθεστώς αστυνομοκρατίας και απαγόρευσης διαδηλώσεων. Παράλληλα, ακολουθώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιτίθεται στον ταξικό εργατικό συνδικαλισμό, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία και έλεγχο των μητρώων μελών τους, επιδιώκοντας να καταστήσει αδύνατη τη λήψη αποφάσεων για απεργίες. Δεν θα τους περάσει!

Σε αυτές τις συνθήκες, το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων. Κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα δεν είναι μόνος ή μόνη! Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δε συναινούμε σε καμία απόλυση ή χειροτέρευση των όρων εργασίας στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Δεν ανεχόμαστε το συνδικαλιστικό lockdown που προωθεί ο κυβερνητικός-κρατικός συνδικαλισμός, οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΗ. Καλούμε τον κόσμο της δουλειάς να οργανωθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα.

Είναι απαραίτητος πανεργατικός ξεσηκωμός για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επιβίωση των εργαζομένων. Το εργατικό-λαϊκό κίνημα μπορεί να επιτύχει νίκες, όπως ακριβώς έγινε και στην υπόθεση των φασιστών-εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου
τηλ. επικοινωνίας: 6948078671
blog: http://smtiraklio.wordpress.com/