Γιάννενα: Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

0
863

Λάβαμε 14/10/2020

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ –
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ/ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ,

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Χρόνια τώρα το κράτος, με τους εκάστοτε διαχειριστές του, επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών κατά των καταλήψεων, στεγαστικών και πολιτικών. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία παραδείγματα την Terra Incognita και τη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, την Ρόζα Νέρα στα Χανιά και τη Φιλολάου 99 στην Αθήνα. Η εμμονική επίθεση που εξαπολύει το κράτος στρέφεται κατά των καταλήψεων με πρόσχημα την υπεράσπιση της ιδιωτικής και δημόσιας ιδιοκτησίας, των συμφερόντων του επενδυτικού κεφαλαίου και της δημόσιας τάξης, η οποία «απειλείται» από υποτιθέμενα κέντρα ανομίας. Είναι, όμως, γνωστό ότι το κράτος ενδιαφέρεται κυρίως να εξαλείψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση επί των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε συνθήκη αντιτίθεται στην άσκηση της εξουσίας του. Να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την εκκένωση της Villa Αμαλίας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, που αποτελούσε σοβαρό αντιφασιστικό ανάχωμα στη δράση της – πλέον καταδικασμένης – νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο όψιμος «δημοκράτης και αντιναζί» Σαμαράς το 2013, προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης, χωρίς καμία ηθική αμφιβολία ότι τα πογκρόμ κατά μεταναστών θα πραγματοποιούνταν ακόμα πιο εύκολα. Οι προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού ήταν ολοφάνερες και στρέφονταν κατά του κόσμου του αγώνα.

Φυσικά, η εξουσία του κράτους πηγαίνει χέρι – χέρι με το κεφάλαιο και τα ιδιωτικά συμφέροντα, οπότε η εξασφάλιση της απρόσκοπτης ανάπτυξής τους, είναι κύριο μέλημά της. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας απελευθερώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κύριες ευνοημένες τις τράπεζες και χιλιάδες οφειλετών σε συνθήκη ομηρίας και με τη μόνιμη απειλή να μείνουν στο δρόμο. Χιλιάδες κτίρια ανά την χώρα ρημάζουν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους και το δημόσιο, τα προτιμούν σε αυτήν την κατάσταση, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες, είναι άστεγοι. Παράλληλα, ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας, ξοδεύει το μισό και πλέον μισθό του για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η στέγη, η ύδρευση, η ενέργεια και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πολλές πόλεις της χώρας, βιώνουν μία βίαιη τουριστικοποίηση που τις μετατρέπει σε θεματικά πάρκα κατανάλωσης και διασκέδασης, όπου το αυθεντικό βίωμα των καθημερινών ανθρώπων αντικαθίσταται από επενδυτές και μαγαζάτορες που οικειοποιούνται καθετί δημόσιο και κοινό, για δικό τους προσωπικό όφελος. Στα Χανιά, η Αγία Οικογένεια των Μητσοτάκηδων, σκιώδεις εταιρίες, τοπικοί προύχοντες και το Πολυτεχνείο Κρήτης εκκένωσαν την ιστορική κατάληψη της Ρόζα Νέρα, για να γίνει ο Λόφος Καστέλλι, η καρδιά δηλαδή της παλιάς πόλης, μια απέραντη επένδυση.

Πόσο μακριά βρίσκεται η μικρή μας πόλη από όλη αυτήν την εικόνα; Δεν είναι η Ήπειρος μία από τις πιο φτωχές και ερημοποιημένες περιοχές της χώρας, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ανέχειας; Δεν υπάρχουν στα Γιάννενα δεκάδες κτίρια που ρημάζουν; Δεν είναι δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους, που ξοδεύουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους στα υπέρογκα ενοίκια και στους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΙ; Ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ένωση Ξενοδόχων και διάφοροι επιχειρηματίες προχωρούν γοργά στη ζωνοποίηση της πόλης. Ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξίζει να αναδειχθεί, γι’ αυτό επιμένουν τόσο πολύ στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, την οποία προσπαθούν να μετατρέψουν σε μουσειακό διάκοσμο, κατάλληλο μόνο για οικονομική αξιοποίηση. Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτή την εικόνα, αφήνεται να ρημάζει.

Δεν είναι, λοιπόν το πρόβλημα οι καταλήψεις, διότι απλούστατα αντιτίθενται σε αυτόν τον αδιανόητο παραλογισμό του κράτους και του κεφαλαίου. Οι καταλήψεις είναι χώροι αγώνα, χώροι αντίστασης και αλληλεγγύης. Ιστορικά αποτελούν ένα διαφορετικό παράδειγμα αξιοποίησης των παρατημένων και ρημαγμένων κτιρίων. Αντιστέκονται ενεργά στον εκφασισμό της κοινωνίας, στην προώθηση του ιδιωτικού συμφέροντος σε βάρος του δημόσιου και κοινού. Προστατεύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται βαθιά από την οικονομική κρίση. Αποτελούν προεικόνιση ενός κόσμου χωρίς ανισότητες και κάθε είδους κοινωνικούς και οικονομικούς φραγμούς. Οτιδήποτε αντικοινωνικό και ανήθικο, εκπορεύεται από τον κρατικό μηχανισμό, διότι προτεραιότητά του είναι το κέρδος και η καταστολή κάθε αμφισβήτησης και αντίστασης στην εξουσία του.
Τελικά, σε έναν κόσμο που χωράει μόνο λίγους, οι πολλοί πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους τους όρους για να αντισταθούν στην εντεινόμενη αυθαιρεσία που τους οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αφανισμό, σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι καταλήψεις δεν είναι κέντρα ανομίας, αλλά χώροι πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας, εν τέλει χώροι ελευθερίας και πρέπει να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος. Καλούμε, λοιπόν τη γιαννιώτικη κοινωνία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα υπεράσπισης των καταλήψεων.

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7 μμ, στον ΕΚΧ Αλιμούρα – Αραβαντινού 6 εντός στοάς)