Ηράκλειο: Παρέμβαση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς

0
189

Σήμερα 8/1 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Ηράκλειο Κρήτης, από την συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Σ. Χριστοδούλου, με σκοπό την διάδοση και ενημέρωση του αγώνα του Σπύρου που διεξάγεται από 14/1. 

ΣΠΥΡΟ ΓΕΡΑ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Συνέλευση αλληλεγγύης για τον αγώνα του Σ.Χριστοδούλου

Ακολούθει το κείμενο της παρέμβασης:

Ο σταθμός τελεί υπο ολιγόλεπτη κατάληψη και το πρόγραμμα διακόπτεται για να ενημερώσουμε για τον αγώνα του Σπύρου Χριστοδούλου που διεξάγει απεργία πείνας απ.τις 14/1Ο Σπύρος Χριστοδούλου ανυπότακτος αγωνιστής κρατούμενος, που έχει περάσει μεγάλο κομμάτι της ζωής του μέσα στα κολαστήρια των φυλακών, για ακόμη μία φορά βρίσκεται στο στόχαστρο του κράτους και των διαχειριστών του. Αυτό στο οποίο αποσκοπούν είναι ουσιαστικά να παρατείνουν το καθεστώς της αιχμαλωσίας του, με το να μην του επιτρέπουν να προσφύγει σε αρμόδιο δικαστήριο για να εξεταστεί η αίτησή του για συγχώνευση των ποινών που του έχουν επιβληθεί. Η πρόθεσή τους να τον εξοντώσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά είναι εμφανής.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά που έγιναν. Ο Σπύρος συνελήφθη τελευταία φορά στις 29 Μάη του 2015 μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στην Αγχίαλο Βόλου. Μαζί του συνελήφθη και ο αναρχικός Γρηγόρης Τσιρώνης καταζητούμενος για δέκα περίπου χρόνια από τις αρχές, για την υπόθεση που στα μήντια είχε γίνει γνωστή ως η υπόθεση «των ληστών με τα μαύρα». Ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος κυνηγημένος βρισκόταν και αυτός στο διαμέρισμα προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του από το να πέσει στα χέρια των διωκτών του.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο Σπύρος Χριστοδούλου μεταφέρθηκε στη φυλακή της Αλικαρνασσού όπου και κρατήθηκε για δύο περίπου χρόνια όταν κατόπιν αιτήματος μεταγωγής του, μεταφέρθηκε στη φυλακή της Λάρισας όπου κρατείται για κάτι παραπάνω από ένα χρόνο.

Το καλοκαίρι του 2017 ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε την παραπομπή διάφορων αναρχικών και αγωνιζόμενων κρατουμένων όπως και κάποια φιλικά τους πρόσωπα σε δίκη. Η υπόθεση που σκηνοθέτησε ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έγινε γνωστή ως «Ληστές του Διστόμου» και αφορά βαρύτατες και αστήρικτες κατηγορίες: ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ληστείες τραπεζών, διακεκριμένη οπλοκατοχή κ.τ.λ.

Ουσιαστικά προσπαθεί να συνδέσει μια σειρά ληστειών με την δράση της οργάνωσης Ε.Α. Ένα από τα ονόματα που φιγουράρει στη λίστα των κατηγορουμένων είναι αυτό του Σπύρου Χριστοδούλου. Η εν λόγω δίκη έχει ξεκινήσει από τις 25/05/2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη.Όπως είναι προφανές, το 18μηνο που θα μπορούσαν να επικαλεστούν για προφυλάκιση του Χριστοδούλου έχει επέλθει.

Οπότε, ποιά ακριβώς είναι η ποινή που εκτίει αυτή τη στιγμή;

Η ποινή βάσης του είναι 14 χρόνια, 11 μήνες και κάποιες ημέρες και υπάγεται στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών. Έχοντας εκτίσει μεγάλο κομμάτι της ποινής του, ήδη το 2007 ξεκίνησαν να του χορηγούνται άδειες, λίγο πριν φτάσει ο καιρός της αποφυλάκισής του. Σε άδεια που του δόθηκε ο Χριστοδούλου διέπραξε ληστεία σε τράπεζα για την οποία καταδικάστηκε το 2016 στο Ναύπλιο σε 10 χρόνια κάθειρξη. Δηλαδή, τέλεσε αδίκημα σε άδεια, πριν του χορηγηθεί η υφ’ όρον απόλυση. Άρα σύμφωνα με το άρθρο 107, το άρθρο ανάκλησης, του ποινικού κώδικα έχουμε ανάκληση της απόλυσης. Συνεπώς ό,τι επιπλέον ποινές προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες είναι προς συγχώνευση.Σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά τα ζητήματα νομικού χαρακτήρα, υπεύθυνα είναι τα εκάστοτε δικαστήρια.

Ο Σ. Χριστοδούλου, λοιπόν, σε αυτά είναι που πασχίζει να προσφύγει, αυτή η οδός, η νομική είναι που προσπαθούν να του φράξουν οι διάφοροι εισαγγελείς που αναλαμβάνουν την υπόθεσή του. Ο Εισαγγελέας Εφετών Περικλής Δράκος αρχικά και ο Χαράλαμπος Τζώνης στη συνέχεια αφού πήραν στα χέρια τους την αίτησή για συγχώνευση των ποινών του εντελώς αναρμοδίως την απορρίψανε κάνοντας καταφανή κατάχρηση εξουσίας μιας και δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για να πάρουν ρόλο δικαστή για την έκβαση της υπόθεσης του Χριστοδούλου. Αντιθέτως, η δική τους μοναδική αρμοδιότητα έγκειται στο να την προωθήσουν στο δικαστήριο και αυτό με τη σειρά του να αποφασίσει.

Η παρατυπία τους αφορά δύο άρθρα του ποινικού κώδικα:Καταπάτηση του άρθρου 101 π.κ. χαρακτηρίζοντας την ποινή του αμετάκλητη, και πάλι χωρίς καμία απολύτως δική τους αρμοδιότητα μιας και υπεύθυνα για να κρίνουν κάτι τέτοιο είναι τα εφετεία και ανώτατα δικαστήρια, στα οποία οι υποθέσεις του δεν έχουν οδηγηθεί καν. Καταπάτηση του άρθρου 107 π.κ., σύμφωνα με το οποίο η απόλυση μπορεί να ανακληθεί αν εκείνος που απολύθηκε δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες που του επιβλήθηκαν κατά την απόλυση. Ο Σ. Χριστοδούλου, λοιπόν κρίθηκε ένοχος από τη δικαιοσύνη για αδίκημα (ληστεία σε τράπεζα), συνεπώς η απόλυσή του είναι σαν να μην του έχει χορηγηθεί.Συνεπώς, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι ποινές του Σ. Χριστοδούλου -από τη στιγμή που αφορούσαν αδικήματα που επιτελέστηκαν χωρίς να του έχει χορηγηθεί απόλυση και που οι αποφάσεις για αυτά δεν έχουν κριθεί αμετάκλητες- είναι συγχωνεύσιμες.Μέσα σε όλα αυτά τον ρόλο τους έπαιξαν ο διευθυντής και η προϊσταμένη της γραμματείας του σωφρονιστικού καταστήματος Λάρισας, οι οποίοι δέχθηκαν όλες τις παρατυπίες του Περικλή Δράκου, με την πρόφαση πως δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση στους προϊσταμένους τους.

Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ο Σπύρος Χριστοδούλου κρατείται παράνομα, έχοντας εκτίσει το σύνολο των ποινών που του έχουν επιβληθεί. Δικαιούται αποφυλάκιση. Για αυτό και διεξάγει απεργία πείνας από 14/01 για τα αυτονόητα, για να του αναγνωριστούν τα νόμιμα δικαιώματά του, τίποτα παραπάνω, μιας και οι νόμοι οι οποίοι τον έχουν καταδικάσει αναφέρονται σε άρθρα και όχι σε ονόματα ανθρώπων.

Αυτή τη στιγμή η υγεία του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με χαμηλές μετρήσεις ζαχάρου, σφυγμών και πίεσης, έχοντας απολέσει περίπου 18 κιλά από το σωματικό του βάρους. Ήδη έχει εισαχθεί δύο φορές στο νοσοκομείο τη μία για παρατεταμένες αρρυθμίες και την άλλη για ανησυχητικά χαμηλό ζάχαρο. Και τις δύο φορές με δική του ευθύνη επέστρεψε στη φυλακή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μιας και δεν του επιτρεπόταν η επικοινωνία με το οικογενειακό και συντροφικό του περιβάλλον. Μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Ακόμη και αν η παραπομπή σε δίκη είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω της απεργίας πείνας η ανάγκη είναι επιτακτική ώστε να επισπευστεί κάτι τέτοιο.

Άμεση δικαίωση των αιτημάτων του απεργού πείνας Σπύρου Χριστοδούλου

Αλληλέγγυες/οι στον αγώνα του Σ. Χριστοδούλου

via athens.indymedia.org