Ηράκλειο: Καταγγελία για την κρατική καταστολή στις 17/11

0
244

Λάβαμε 23/11/2019

Καταγγελία για την κρατική καταστολή στο Ηράκλειο στις 17/11

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Κατάληψη του Ευαγγελισμού μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο, καθώς και το κλίμα αστυνομοκρατίας που ακολούθησε. Οι ενέργειες αυτές ήρθαν σε απάντηση της πρωτοφανούς εδώ και χρόνια μαζικότητας με την οποία τιμήθηκε στο Ηράκλειο η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου με συμμετοχή χιλιάδων κόσμου από σωματεία, σχολές, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Χωρίς να υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο ή αφορμή, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην Κατάληψη του Ευαγγελισμού με χημικά και χτυπώντας διαδηλωτές.

Αυτή η προκλητική όσο και χυδαία απόπειρα τρομοκράτησης όχι μόνο δεν έμεινε αναπάντητη αλλά και πυροδότησε την ταχύτατη αντίδραση του κόσμου μέσα σε ένα κλίμα γενναίας αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης. Πολύς κόσμος, ακόμη και άτομα που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα αφού είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στα Λιοντάρια, συγκροτήθηκαν σε πορεία μέχρι τον Ευαγγελισμό και αφού ενώθηκαν με τον κόσμο εκεί προχώρησαν σε πορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε μία τακτική επίδειξης δύναμης και κάμψης του ηθικού, παρακολουθούσαν την πορεία στενεύοντας τον κλοιό μέχρι που περικύκλωσαν τον κόσμο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου επί δίωρο, αλλά τελικά η πορεία επέστρεψε και πάλι συγκροτημένα στην κατάληψη. Έγιναν επτά προσαγωγές διερχόμενων από τις γύρω γειτονιές.

Τα παραπάνω γεγονότα εντάσσονται σαφέστατα στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων που περιλαμβάνουν την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ενάντια σε αγωνιστές φοιτητές, συλλήψεις, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το κτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τον νέο αντιδραστικό ποινικό κώδικα και πολλά άλλα. Η βίαιη εκκένωση πολλών καταλήψεων πανελλαδικά είτε αποτελούν χώρους στέγασης προσφύγων είτε χώρους συλλογικής κοινωνικής δράσης, εντάσσεται στη λογική της πάταξης κάθε μορφής συλλογικής αντίστασης της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα. Η ένταση της καταστολής και η ολοένα καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και από πλευράς νομοθετικών ρυθμίσεων υπογραμμίζουν ότι η δήθεν ανάπτυξη για όλους θα είναι τελικά για τους γνωστούς λίγους. Παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους ώστε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου απέναντι στον οδοστρωτήρα που έρχεται για να στηριχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων,  για να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό.

Η τακτική είναι παλιά και δοκιμασμένη. Όσο ειρηνικές και νόμιμες μορφές πάλης κι αν επιλεγούν, πάντα κάποιοι θα στιγματίζονται ως «ακραίοι», θα απομονώνονται και θα χτυπιούνται. Επαναλάβατε άπαξ ημερησίως μετά το γεύμα και θα καταλήξετε με ανύπαρκτο κίνημα και εξοβελισμό της «τρισκατάρατης» ταξικής πάλης που ο πάλαι ποτέ Λάσκαρης φιλοδοξούσε να καταργήσει διά νόμου! Η επίθεση στα «ακραία» στοιχεία χαροποιεί τους νοικοκυραίους ή όσους μετά από μια δεκαετία εσωτερικής υποτίμησης φαντασιώνονται ακόμη ότι είναι τέτοιοι και επιθυμούν τάξη και ασφάλεια ενάντια στην «ανομία», εξασφαλίζοντας την απαραίτητη κοινωνική βάση και συνακόλουθη πολιτική βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης.

Τους διαφεύγει όμως ότι η επιβολή της τάξης δεν αφορά την ασφάλεια του πολίτη. Αφορά την «κοινωνική ειρήνη» δηλαδή την εξουδετέρωση των κοινωνικών αντιστάσεων, την κατάργηση των λαϊκών κατακτήσεων που έχουν απομείνει, των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να περαστούν ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές κι αντεργατικές πολιτικές, όσο και να εφαρμοστούν ανάλογες πολιτικές που προετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη αναπαραγωγή του ντόπιου και διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου με τους δικούς του όρους μέσα από την πλήρη συντριβή της ζωντανής εργασίας προδιαγράφοντας τη ζοφερή μοίρα των αυριανών γενιών. Η διαλεκτική της «Αριστεράς» και Δεξιάς του Κεφαλαίου σε καθαρή μορφή: πρώτα η «αριστερή» κυβέρνηση που χρυσώνει το χάπι των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων με το «κάλλιο-εμείς-παρά-οι-άλλοι» προσωπείο της· κι έπειτα η καθαυτό δεξιά κυβέρνηση που έρχεται να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του αλλά -ω του θαύματος!- πατάει στα μνημονιακά ίχνη της προηγούμενης δήθεν αριστερής αλλά στην πράξη αντεργατικής κυβέρνησης.

Οι κατασταλτικές πρακτικές που βιώσαμε με την επέτειο του Πολυτεχνείου στην πόλη μας, είναι η εφαρμογή σε τοπική κλίμακα αυτής της ίδιας πάγιας τακτικής και προπομπός όσων θα ακολουθήσουν εδώ και σε όλη τη χώρα. Αρωγοί σε αυτό όμως στάθηκαν τόσο η Περιφέρεια Κρήτης με την ανοχή της οποίας έγιναν τα γεγονότα όσο και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου η οποία αντί να τα καταδικάσει, καθώς ο χώρος του Ευαγγελισμού είναι χώρος του Πανεπιστημίου Κρήτης και προστατεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, τηρεί σιγήν ιχθύος ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια κατάργησής του.

Αυτονόητα η απάντησή μας στις τακτικές κατατεμαχισμού και καταστολής του κινήματος και των κοινωνικών αντιστάσεων δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράσταση στους εκάστοτε διωκόμενους. Όπως το βράδυ της 17/11 όπου μέλη του Σωματείου μας έδωσαν το μαχητικό «παρών» στην πορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, όπως κατά το παρελθόν το Παράρτημα Ηρακλείου του ΣΜΤ έχει εκδηλώσει έμπρακτα την στήριξή του σε υποθέσεις εργαζομένων ακόμη και από άλλους κλάδους πέρα από τον τεχνικό, το ίδιο και περισσότερο μαχητικά θα μας βρίσκουν απέναντί τους οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για τρομοκράτηση, διάσπαση και καταστολή.

Στην τρομοκρατία τους απαντάμε με ενότητα, αλληλεγγύη και συνεχή ταξικό αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. 

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου
τηλ. επικοινωνίας: 6948078671, 6948727573
blog: http://smtiraklio.wordpress.com/