Ηράκλειο: 17 χρόνια μετά την κρατική δολοφονία του Ηρακλή Μαραγκάκη

0
909

17 χρόνια μετά τη κρατική δολοφονία του ΗΡΑΚΛΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2003 σε μπλόκο λίγο έξω απ’ τις Γωνιές Μαλεβιζίου, ο επικεφαλής αρχιφύλακας Γιώργος Δημητράκης και οι ειδικοί φρουροί Νίκος Μακρυποδάκης και Θωμάς Γκούτζας ανοίγουν πυρ εναντίων αγροτικού αυτοκινήτου, όταν αυτό δεν σταματάει σε σήμα που του κάνουν. Στο αυτοκίνητο επιβαίνουν τρεις νεαροί. Ανάμεσά τους ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι και πεθαίνει μετά από τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο Ηρακλής γεννήθηκε στο Ηράκλειο και μεγάλωσε δίπλα στο Γεντί Κουλέ. Από μικρός έπαιζε μπάλα στην ερασιτεχνική ομάδα του ΟΦΗ ενώ τις Κυριακές στήριζε την αγαπημένη του ομάδα απ’ τα τσιμέντα της θύρας 4.

Η δολοφονία του δεν έμεινε αναπάντητη. Το επόμενο βράδυ η τότε Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου στην οδό Ρόλεν (Ακαδημία) πολιορκήθηκε από φίλους του Ηρακλή, οπαδούς με συνείδηση και αναρχικούς. Επιτέθηκαν στο κτήριο, πυρπόλησαν και αναποδογύρισαν μπατσικά και ασφαλίτικα οχήματα και ξυλοκόπησαν 3 από τους 15 μπάτσους που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στα γραφεία στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.

Είμαστε άνθρωποι που ζούμε και μεγαλώνουμε στους ίδιους δρόμους με τον Ηρακλή. Βιώνουμε όπως και τότε τη βία των καθαρμάτων της αστυνομίας. Γαλουχούμαστε με το ίδιο μίσος για τη ρουφιανιά και τη θρασυδειλία των μπάτσων.

Αντίσταση και Δράση σε κάθε γειτονιά

Μέσα στο νέο περιβάλλον που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, το κράτος βρίσκει ευκαιρία να αναβαθμίσει το επίπεδο καταστολής. Αντί για περισσότερους γιατρούς και προσωπικό στα νοσοκομεία προσλαμβάνουν κι άλλους μπάτσους κι αγοράζουν καινούργια αυτοκίνητα και μηχανές για να εξοπλίσουν κι άλλο την κρατική συμμορία της αστυνομίας.

Την ώρα που τα κανάλια σκορπίζουν φόβο, η κυβέρνηση περνάει νόμους που υποβαθμίζουν κι άλλο τις ζωές μας και υποτιμούν την εργασία μας για χατίρι των αφεντικών μας. Αποκορύφωμα η επικύρωση με τον επερχόμενο νόμο Βρούτση του ήδη ανύπαρκτου 8ωρου στη δουλειά.

Το κράτος και το κεφάλαιο μας θέλουν μπερδεμένους γι’ αυτό και πλασάρουν τις θεωρίες συνομωσίας, μας θέλουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας γι’ αυτό σπέρνουν τον εθνικισμό και το μίσος για τους διαφορετικούς, μας θέλουν φοβισμένες γι’ αυτό έχουν βάλει μπάτσους σε κάθε δρόμο και γειτονιά.

Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε το κράτος να παίζει μόνο του με τη ζωές μας. Η συλλογική ευθύνη απέναντι στον κορονοϊό δεν θα γίνει το άλλοθι για να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Μέσα από πορείες στις γειτονιές της πόλης μας προσπαθούμε να στείλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις σινιάλο αντίστασης και επαγρύπνησης. Κάνουμε κάλεσμα οργάνωσης και δράσης. Από τη δουλειά μέχρι τη γειτονιά μας να βρούμε τους ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τη θέληση να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Αναρχικοί-ες
Ηράκλειο Κρήτης
Δεκέμβρης 2020

5_12.pdf

Αρχική δημοσίευση 13/12/2020 στο athens.indymedia.org