Γιάννενα: 3ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ [23, 24 και 25/06]

0
124

3ο ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 23/24/25 ΙΟΥΝΗ

Θεωρούμε τα φεστιβάλ συμπυκνωμένες ημέρες αλληλεπίδρασης και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου. Συναντήσεις που ανοίγουν ρωγμές ελευθερίας στην καθημερινότητα της πόλης με πρόθεση να δείξουμε πως ένας κόσμος αυτόνομης πράξης , ελεύθερης συνύπαρξης και δημιουργίας από τα κάτω είναι υπαρκτός. Βρίσκεται στην άρνηση της πολιτικής της αντιπροσώπευσης και του πολιτισμού του θεάματος και της κατανάλωσης, βρίσκεται στη δημιουργία θεσμών ελευθερίας και ισότιμης συναπόφασης .
Θεωρούμε τα φεστιβάλ στιγμές ενός μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε συλλογικά, ως κοινωνία έξω απ’ το Κράτος και την Αγορά. Αφορμές να κοιτάξουμε τους αγώνες του παρελθόντος τοπικούς και παγκόσμιους και να ξανασκεφτούμε κριτικά πάνω σ’ αυτούς. Είναι τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών με κινήματα που υπάρχουν και τρόπος παρουσίασης και διεύρυνσης των κοινωνικών κινήσεων που τώρα γεννιούνται .

Μ’ αυτή τη σκέψη η 1η μέρα 23/6 θα είναι αφιερωμένη στους αγώνες των τελευταίων περίπου δέκα χρόνων για το δημόσιο χώρο στα Γιάννενα . Αυτό που είναι σημαντικό να δούμε είναι πως στη βάση αυτών των αγώνων βρίσκεται η ανάγκη για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινών χώρων και εδαφών από τα συμφέροντα και τις μαφίες που εμφανίζονται είτε με κρατικό είτε με ιδιωτικό πρόσημο. Στο επίκεντρο αυτών των αγώνων βρίσκεται ο δημόσιος χώρος ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης και η απελευθέρωση του με την πρόταση της αυτοδιαχείρισης.

Η πολιτική της φτωχοποίησης και του αποκλεισμού, η επανεμφάνιση ακροδεξιών οργανώσεων σε πολλές μεριές του πλανήτη που προσπαθούν να αρπάξουν ότι μπορούν απ την κοινωνική κρίση για να ταΐσουν την βαρβαρότητα που υπηρετούν, τα έτοιμα να καταστραφούν εδάφη της Χαλκιδικής και της Μεσοχώρας στο όνομα του πλουτισμού και της «ανάπτυξης» όσο και η πολιτική-κοινωνική απομόνωση και νωθρότητα του ατόμου, η αδιαφορία του για τα κοινά ζητήματα, είναι όλα συμπτώματα της σήψης του σημερινού συστήματος κρατικής-ιδιωτικής διαχείρισης.

Μέσα σ’ αυτό τον εκφυλισμό του συστήματος αφενός οι φενακισμοί του εθνικισμού και του φιλελευθερισμού βρίσκουν πρόσκαιρα χώρο και κρατική συμπαράσταση στηριζόμενοι από ορισμένες λαϊκές δεξιές νοοτροπίες, αφετέρου βλέπουμε παγκόσμια αμεσοδημοκρατικά κινήματα αντίστασης με προτάγματα αυτονομίας, ισότητας να αντιμάχονται και να υπερβαίνουν τον κόσμο του σκοταδισμού προτάσσοντας την κοινωνική διαχείριση και συλλογική συμμετοχή .

Γι’ αυτό το λόγο τη 2η μέρα 24/6 με τίτλο “Απόδραση από τα κράτη/Παγκόσμια αντίσταση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό” θα ασχοληθούμε με το ζήτημα της κοινωνικής οργάνωσης έξω απ’ τον κρατικό μηχανισμό, θα ακούσουμε και συζητήσουμε κριτικά εμπειρίες από σύντροφο που έζησε στη Ροζάβα, εμπειρίες από την κατάσταση στην Τουρκία σήμερα και τα Βαλκάνια και ελπίζουμε να ανταλλάξουμε μορφές αντίστασης και δράσης .
Την 3η μέρα με αφορμή το βιβλίο “Το τέλος της Εθνικής πολιτικής” θα αναζητήσουμε σύγχρονες κοινωνικές κινήσεις που υπερβαίνουν το έθνος-κράτος ενάντια στην τρομοκρατία του νεο-φασιστικού λόγου και μορφώματος στην ευρώπη και παγκοσμίως με πρόταγμα την άμεση δημοκρατία.

Γίνεται σαφές πως τα παγκόσμια προβλήματα που τίθενται μπροστά μας όπως αυτό της προστασίας του νερού, της διαχείρισης της ενέργειας, της αντίστασης στην ακροδεξιάς δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε να λυθουν στα στενά πλαίσια του έθνους κράτους ούτε σ’ αυτά της ιδεολογικής μισαλλοδοξίας. Αντίθετα κάνουν απαραίτητη και δυνατή μια παγκόσμια συλλογική αμεσοδημοκρατική δικτύωση. Η δικτύωση αυτή, ενάντια σε ιεραρχικές δομές που έχουν αποδειχτεί αντικοινωνικές και εξαθλιωτικές, βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου της εκμετάλλευσης που ζούμε καθημερινά.

Ένας άλλος κόσμος γεννιέται και μεγαλώνει συνεχώς. Είμαστε μέρος του και δεν αναθέτουμε σε κανέναν τη ζωή μας. Δημιουργούμε εξ αρχής τον Δημόσιο χώρο ως σημείο εκκίνησης, ως χώρο συναπόφασης και ελευθερίας στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας.

Καλούμε τη γιαννιώτικη κοινωνία της οποίας μέρος είμαστε να συνομιλήσουμε, να συνθέσουμε λύσεις να βρούμε συλλογικά τις εξόδους προς την ελευθερία.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

1η μέρα:
-εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο “Ο δημόσιος χώρος ως μέσο χειραφέτησης και οι αγώνες για την υπεράσπισή του στα Γιάννενα” με ομιλητές: Γ. Παπαχριστοδούλου – ( δημοσιογράφος ) και Άλεξ. Μπέγκα ( αρχιτέκτονας )
– στις 23.00 ρεμπέτικο γλέντι με τους Σταματία Δόση – τραγούδι, Ορφέα Τσακτσίρα – κιθάρα, τραγούδι, Γιώργο Καρακώστα – μπουζούκι.

2η μέρα:
– εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο “Απόδραση απ’ τα κράτη. Παγκόσμια αντίσταση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό” με ομιλητές : Άρβι Ματράκου (σύντροφος που έζησε στη Ροζάβα) Yankι Τ. (σύντροφος από Τουρκία), Yavor Tarinski (TRISE)
– 23.00 live with local groups
Czar
Sliver
Ωχτομηδέν
Το αστεροσκοπείο του larry bird
Jezies

3η μέρα:
– εκδήλωση συζήτηση με τίτλο “Το τέλος της εθνικής πολιτικής και το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας” με ομιλητές Αλέξανδρος Σχισμένος ( περιοδικό Βαβυλωνία ) και Νίκος Ιωάννου ( Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας )
– Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει η προβολή του σουηδικού ντοκυμαντέρ “The Antifascists”
– Στις 24.00 Party

* Ιστορική περιήγηση στους δημόσιους χώρους της πόλης την Κυριακή στις 18.00 ( εκκίνηση από την κεντρική πλατεία )
* Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει στο χώρο βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας του ε.κ.χ Nosotros, πάγκος με προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ
– Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20.00
Θεατράκι, Ιούνιος 2017

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ)