Για τον σύντροφο Αλφρέντο Μπονάννο

0
495

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΜΠΟΝΑΝΝΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

Ο Σύντροφος Αλφρέντο Μπονάννο (Alfredo M. Bonanno) έφυγε από απ’ τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Έζησε μια ολόκληρη ζωή μέσα στον κόσμο του αγώνα και της αναρχίας. Ήταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους της εξεγερσιακής τάσης του ιταλικού αναρχικού κινήματος με μεγάλη θεωρητική συνεισφορά και εκδοτικό έργο. Ήταν εκδότης του περιοδικού Anarchismo και άλλων αναρχικών εκδόσεων. Για τη δράση του καταδιώχτηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα από το ιταλικό κράτος μαζί με άλλους συντρόφους/συντρόφισσες, τη δεκαετία του 1990 πχ. για την υπόθεση Ο.R.A.I (το 1996), την ένοπλη απαλλοτρίωση στο αγροτικό Ταμιευτήριο του Serravalle στην περιοχή του Τρέντο το 1994 και άλλες επιθέσεις. 

Είχε έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Την πρώτη φορά τον γνώρισα το Γενάρη του 1993 όταν με είχε επισκεφθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης μετά από 50 ημέρες απεργίας πείνας που είχα πραγματοποιήσει. Είχα μόλις απελευθερωθεί απ’ όταν ήμουν κρατούμενος στις στρατιωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης επειδή αρνήθηκα να υπηρετήσω τη στρατιωτική θητεία. Το 1999 είχε έρθει επίσης στην Ελλάδα και είχε καταθέσει ως πολιτικός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη μου για την τοποθέτηση βόμβας που είχα πραγματοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του 1997 ως ενέργεια αλληλεγγύης στον δυναμικό τότε αγώνα των κατοίκων των χωριών του Στρυμονικού κόλπου στη Β.Α. Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Βαρβάρα, Σταυρό, Ασπροβάλτα) ενάντια στην εγκατάσταση της καναδικής πολυεθνικής χρυσού TVX GOLD την οποία έχει διαδεχτεί σήμερα η Hellas Gold θυγατρική της Eldorado Gold. Ήταν μια ιστορική πολιτική δίκη στα τότε χρονικά του ελληνικού αναρχικού κινήματος όπου για πρώτη φορά υπήρξε στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας υπεράσπιση ένοπλων-δυναμικών μορφών δράσης. Σε εκείνη τη δίκη πέρα των Ελλήνων συντρόφων/συντροφισσών είχαν καταθέσει μετά από ένα διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης εκτός από τον Αλφρέντο Μπονάννο, ο Κοσταντίνο Καβαλέρι σύντροφος της εξεγερσιακής τάσης του ιταλικού αναρχικού κινήματος και η συντρόφισσα Ελιέτ Μπες (Hellyette Bess) που ήταν μέλος της γαλλικής οργάνωσης αντάρτικου Action Directe και είχε φυλακιστεί αρκετά χρόνια για τη συμμετοχή της στην οργάνωση. Επίσης είχαν στείλει γραπτό μήνυμα αλληλεγγύης στο δικαστήριο τα 3 τότε φυλακισμένα μέλη της Action Directe, Ζαν-Μαρκ Ρουιγιάν (Jean-Marc Rouillan), Ζολί Ομπρόν (Joëlle Aubron) και Ναταλί Μενινιόν (Nathalie Ménigon) . 

Τελευταία φορά είχα δει τον σύντροφο Αλφρέντο το 2010-’11 στις φυλακές Κορυδαλλού όταν είχαμε προφυλακιστεί για τη συμμετοχή μας στον Επαναστατικό Αγώνα. Ήταν και αυτός προφυλακισμένος με την κατηγορία της απαλλοτρίωσης τράπεζας στην Ελλάδα. Με το σύντροφο Αλφρέντο παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στον αγώνα και τον τρόπο δράσης, μας συνδέει ένα αόρατο νήμα όπως και με τόσους άλλους συντρόφους /συντρόφισσες σε όλο τον κόσμο που αφιερώνουν όλη τη ζωή τους στον αγώνα για να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από τα δεσμά του κράτους και του κεφαλαίου.

ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Νίκος Μαζιώτης, καταδικασμένος
για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα 

Αρχική δημοσίευση στο athens.indymedia.org