Για την καταστολή στο ΑΠΘ

0
245

Λάβαμε 10/05/2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΠΘ

Τον τελευταίο καιρό η καταστολή στο ΑΠΘ, με πρόσχημα «την ασφάλεια του φοιτητή» φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της τώρα όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Η πρυτανεία εκφράζει ανοιχτά την έντονη επιθυμία της να ελέγχει τα πάντα στο χώρο του πανεπιστημίου, ένα χώρο υποτίθεται ελευθερίας, διακίνησης ιδεών, κινήσεων και κινηματικών πρακτικών. Το άσυλο, το οποίο έχει κατακτηθεί και διατηρηθεί με θυσίες και αίμα, έχει καταπατηθεί ουκ ολίγες φορές κεκαλυμμένα, είτε μέσω των ιδιωτικών μπάτσων, κοινώς σεκιουριτάδων είτε μέσω μπάτσων της ασφάλειας των οποίων οι περιπολίες στην πανεπιστημιούπολη λειτουργούν κατασταλτικά για το κίνημα. για μας είναι ξεκάθαρο ότι πλέον το ΑΠΘ συνεργάζεται με την ασφάλεια Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί στου χώρου του την μεταφερόμενη πιάτσα ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης με σκοπό να εδραιώσει στους χώρους του την καταστολή με βασικό στόχο το κέρδοςκαι την κατάργηση του ασύλου.

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ας σημειωθεί ότι προφανώς με τη σημερινή μορφή του δε θεωρείται το πανεπιστήμιο θεμελιακά ο κατ’ εξοχήν φορέας επαναστατικών ιδεών και πρακτικών αφού και το ίδιο αναπαράγει ιεραρχία μέσω των δομών λειτουργίας του, σχέσεις εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου κ.ο.κ. Ο λόγος ύπαρξής του ήταν, είναι και θα είναι η συνέχιση του συστήματος του οποίου μέρος αποτελεί. Ο κρατισμός (εν προκειμένω με τη μορφή της αστικής δημοκρατίας) και ο καπιταλισμός δε θα επέτρεπαν ποτέ τη γένεση και αναπαραγωγή απελευθερωτικών ιδεών και πρακτικών, εχθρικών προς την ίδια τους τη φύση που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο και την καταδυνάστευση του ατόμου και της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα στόχος του είναι η παραγωγή νέων αυθεντιών-κεφαλιών και νέων γενεών μικροαστών και υποταγμένων-φιλήσυχων εργατών, ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

Παρ’ όλα αυτά, κόντρα σε κράτος και κεφάλαιο έχει γίνει δυνατή ανά τα χρόνια μια οικειοποίηση του πανεπιστημίου προς όφελος κινηματικών δραστηριοτήτων και γενικότερα διαδικασιών που προάγουν τη χειραφέτηση του ατόμου και της κοινωνίας. Η διεξαγωγή διάφορων θεματικών συγκεντρώσεων, ομιλιών, βιβλιοπαρουσιάσεων, bar, party, live, καταλήψεων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασική πραγμάτωση της αξίωσης περί οικειοποίησης του πανεπιστημίου για κινηματικούς σκοπούς, που όμως τελευταία φαίνεται να απειλείται.

Ένα ακόμα παράδειγμα της συγκεκριμένης πρακτικής αποτελεί το επικείμενο party για στήριξη πανευρωπαϊκού επιστημονικού προγράμματος οργανισμού (EFPSA) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών ιδιωτικών εταιρειών!!!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Πρυτανεία και καταστολή έδειξαν τις προθέσεις τους ήδη ένα περίπου μήνα πριν (19/4/19) όταν και έγινε προσπάθεια και κατόπιν διεξαγωγή party με σκοπό την επισκευή ηχητικού-κινηματικού εξοπλισμού του οποίου η χρήση θα απέβλεπε ΜΟΝΟ σε κινηματικές δραστηριότητες (διεξαγωγή party, live και bar, για κάλυψη δικαστικών εξόδων, στήριξη σε πολιτικούς κρατούμενους κτλ, μικροφωνικών κτλ). Πέρα από το γεγονός ότι συναντήθηκε έντονη αντίσταση στο συμφωνημένο χώρο διεξαγωγής του party (γρασίδια φιλοσοφικής) από σεκιουριτάδες του ΑΠΘ κατ’ εντολή πρύτανη-κοσμήτορα για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης (καθώς άλλου είδους παρόμοιες εκδηλώσεις διεξάγονται κανονικά και χωρίς δυσκολίες στο χώρο της πανεπιστημιούπολης), από την αρχή το πράγμα βρωμούσε. Ιδιωτικοί μπάτσοι σε όλη την πανεπιστημιούπολη είχαν κινητοποιηθεί να ελέγχουν και να κάνουν συνεχώς ερωτήσεις περί του party. Έφτασαν σε σημείο να ρωτούν τα οχήματα που μετέφεραν τον ηχητικό εξοπλισμό, την κάβα και τον πάγο ποιος κάνει το party, για ποιο λόγο, τίνος είσαι εσύ κτλ. Στη συνέχεια κατ’ εντολή άνωθεν και πάλι επιχειρήθηκε η επιβολή παρουσίας των ιδιωτικών μπάτσων στο χώρο το οποίο όμως απετράπη.

Αφού όλα έχουν δρομολογηθεί για το party, γίνεται αντιληπτή η έντονη κινητικότητα στην πλατεία χημείου, ένα κυνηγητό μεταξύ μπάτσων και των γνωστών σε όλους (φυσικά ακόμα και στους ίδιους τους μπάτσους) ναρκεμπόρων. Καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο οι μπαρίγκες, όσο περισσότερο οι ίδιοι οι μπάτσοι φοβίζουν με την παρουσία τους στους χώρους του πανεπιστημίου και προφανώς και το κυνηγητό αυτό μεταξύ τους ενέτεινε το φόβο και απέτρεψε την είσοδο στο χώρο από την Εθ.Αμύνης και την προσέλευσή φοιτητών και μη στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. Να σημειωθεί ότι τόσο καιρό αντίστοιχες «επιχειρήσεις» σκούπα κατά της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του πανεπιστημίου όχι απλώς δεν λαμβάνουν μέρος αλλά αντίθετα συγκαλύπτεται και προωθείται η ναρκο-διακίνηση τόσο από μπάτσους όσο και από πρυτανεία (Εδώ να τονιστεί ότι προφανώς δεν επιθυμούμε την επιβολή των μπάτσων σε οποιαδήποτε κοινωνική έκφανση και γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κινηματικές δομές). Είναι τέλειο άλλοθι άρσης του ασύλου η συγκεκριμένη δραστηριότητα και προφανώς αφορμή καταστολής κινηματικών/επαναστατικών δραστηριοτήτων. Η συγκεκριμένη «επιχείρηση πάταξης» της διακίνησης των ναρκωτικών τη συγκεκριμένη ημερομηνία, κάθε άλλο παρά ΤΥΧΑΙΑ ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν η τρομοκράτηση των φοιτητών και των λοιπών ατόμων που επιθυμούσαν να εισέλθουν στον χώρο του πανεπιστημίου.

Τέλος, σα να μην έφταναν όλα αυτά 2 μέρες μετά το πάρτι το ΣΔΟΕ πηγαίνει στην κάβα που είχε προμηθεύσει το party με ποτά και αφού κάνει φύλλο και φτερό τα τιμολόγια του καταστήματος, ρωτούν ποιος το διοργάνωσε ξεκαθαρίζοντας ότι “αυτά γίνονται χωρίς την έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών”.

Μπάτσοι και πρυτανεία έδειξαν την πρόθεσή τους συντονισμένα και οργανωμένα να καταστείλουν συγκεκριμένες κινηματικές δραστηριότητες στο όνομα της «προστασίας του χώρου και της φοιτητικής κοινότητας».

Η κλιμάκωση της εχθρικότητας προς το κίνημα όμως δε σταματά εδώ. Έχοντας, προγραμματιστεί party και πάλι για κινηματικούς λόγους αναρτηθέν εδώ και καιρό στις εκδηλώσεις των site (indymedia και kinimatorama), ξαφνικά, «ΤΥΧΑΙΑ» και πάλι, προκύπτει κάποιο άλλο party, την ίδια ημέρα και ώρα στον ίδιο χώρο (γρασίδια φιλοσοφικής). Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε το party πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, με άδειες δοθείσες από πρύτανη και κοσμητεία για τη στήριξη «επιστημονικού προγράμματος» το οποίο διοργανώνεται από οργανισμό σε συνεργασία με Ε.Ε και χορηγούς διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Η επικοινωνία με άτομα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους κύκλους του κινήματος προφανώς αλλά αντίθετα λειτουργούν ως υποτελείς του πρύτανη δεν οδήγησε κάπου. Τα συγκεκριμένα άτομα αρνήθηκαν να αναβάλλουν το party τους, και εκανανλογο για «νομιμότητα», για άδειες από την κοσμητεία και ουσιαστικά έκαναν λιανό το γεγονός ότι εάν δεν υπάρχει άδεια δε γίνεται party, με την υπόνοια ρουφιανιάς .

Η ΑΠΘ Α.Ε λοιπόν και οι συνεργάτες της, δείχνει και πάλι το πραγματικό της πρόσωπο επιχειρώντας να καταστείλει και να σαμποτάρει οποιαδήποτε κινηματική δραστηριότητα εντός των χώρων της, στρατεύει όλα της τα μέσα προκειμένου να μη διεξαχθούν εκδηλώσεις που προέρχονται από και απευθύνονται σε κινηματικούς κύκλους επιθυμώντας να δείξει ποιος είναι ο ρόλος της και το έργο της στην κοινωνία: να φυλάει τα «ιδανικά» της καθεστηκυίας τάξης, να τα προάγει και να καταστέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια σκέψης και πράξης για ανατροπή του υπάρχοντος. Με τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου party, που καθόλου εντύπωση δε θα μας κάνει εάν πραγματοποιηθεί παρουσία, μπράβων ή σεκιουριτάδων, θίγεται το σύνολο των κατακτηθέντων ανά τα χρόνια κινηματικών δεδομένων, για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό προς την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πρακτικών, ικανών να παράγουν συλλογική και ατομική αφύπνιση με επαναστατικούς όρους.

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:

θέλουμε ασφάλεια, ρουφιανιά και έλεγχο πάνω στις ζωές μας

ή ελευθερία, άρνηση και αλληλεγγύη;

Για την επανοικειοποίηση των κεκτημένων…