Φυλακές: Κλείδωμα, απομόνωση και περιστολή δικαιωμάτων κρατούμενων

0
1648

Για 6η μέρα παραμένουν κλειδωμένοι μέσα στα κελιά τους, όλο το 24ωρο, χωρίς να προαυλιστουν καθόλου ή να μπορουν να κάνουν χρήση του καρτοτηλεφώνου, οι κρατούμενοι στη Β πτέρυγα στα Διαβατά, καθώς βρέθηκαν 2 νεα κρούσματα σε κρατούμενους και σε 2 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται το σχέδιο του υπουργείου για τις φυλακές είναι η πλήρης απομόνωση των κρατουμένων καταπατοντας καθε δικαίωμα, χωρίς να είναι διατεθειμένο να πάρει κάποιο άλλο μετρό αντιμετωπίσεις του προβλήματος.

Ομοίως και στις φυλακές της Άμφισσας όπου υπήρξαν δυο κρούσματα κορονοϊόυ. Οι κρατούμενοι στους 2 απο τους 6 θαλάμους που αποτελούν τη φυλακή είναι κλειδωμένοι 2 μερες.

Η Κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα του κορωνοϊού κα απλώς αυτοθαυμαζόταν υποστηρίζοντας ότι «στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα». Προφανώς η υγεία κρατουμένων για την κυβέρνηση, δεν είναι σοβαρό θέμα!

Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές είναι άθλιες και μαρτυρούν κάτι που είναι χρόνια γνωστό… πως για το κράτος και την κοινωνία δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Οι κρατούμενοι/ες ζουν στοιβαγμένοι/ες σε κελιά με συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, εισβολές στον προσωπικό τους χώρο, κλειδωμένοι/ες για μέρες στα κελιά τους, με συνεχείς-εκδικητικές μεταγωγές και κλεισίματα στην απομόνωση, στερούμενοι/ες το δικαίωμα της προαύλισης και των επισκεπτηρίων, χωρίς θέρμανση, χωρίς άδειες, αφημένοι/ες στο έλεος του Υπουργείου ΠροΠο.

Εν μέσω COVID και lockdown το κράτος εκμεταλλεύεται, όπως σε όλους τους τομείς έτσι και με τα σωφρονιστικά καταστήματα, την συνθήκη στο έπακρο για να υλοποιήσει τα σχέδια του. Αγνοώντας πλήρως το αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι συνθήκες στις φυλακές είναι ακόμα χειρότερες, ενώ τα μόνα «μέτρα» που έχουν ληφθεί για την προστασία από την πανδημία είναι η εντονότερη καταστολή και περικοπές σε ήδη κεκτημένα δικαιώματα των έγκλειστων (απαγόρευση επισκεπτηρίων, απαγόρευση βιβλίων και εντύπων από τον έξω κόσμο με το πρόσχημα του υγειονομικού κινδύνου, επιλεκτικές καραντίνες χωρίς λόγο σε υπόγεια, εκδικητικές μεταγωγές).

Με θεαματική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ για εμβολιασμούς κρατουμένων και μεταναστών η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία των κακών καιρικών συνθηκών , “ξεφορτώθηκε” τα εμβόλια που περίσσεψαν από την αναβολή εμβολιασμών σε μετανάστ(ρι)ες στην Αμυγδαλέζα και στις φυλακές Κορυδαλλού. Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ένα ”κοινωνικά προσφιλές” προσωπείο, έρχεται η πραγματικότητα να αποδομήσει αυτή την αφήγηση και να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης.

Ενώ η γενική γραμματέας «αντεγκληματικής» πολιτικής Σοφία Νικολάου δηλώνει “‘ότι όλα είναι υπό έλεγχο” 2 κρατούμενοι είναι νεκροί από κορωνοϊό μόνο στις φυλακές Διαβατών.

Τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» παραμένουν κλειστά καθώς επίσης δεν παρέχονται τα βασικά σε κρατούμενους που θέλουν να σπουδάσουν (αλλά επιπρόσθετα συχνά μετάγονται σε άλλες φυλακές) καθιστώντας τις σπουδές τους αδύνατες. Είναι γελοίο λοιπόν, να μιλάμε για σωφρονιστικό σύστημα την στιγμή που η πανδημία χρησιμοποιείται απλά σαν αφορμή για την κατάργηση της παροχής εκπαίδευσης στους/ις κρατούμενους/ες.

Αρχική δημοσίευση 20/03/2021 στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων