Ευγονική Συνεργασία – Ο φασισμός αποτελεί την ανίερη συμμαχία του καπιταλισμού

0
884

Λάβαμε 23/10/2019

Ευγονική Συνεργασία
«Ο φασισμός αποτελεί την ανίερη συμμαχία του καπιταλισμού»
(IWW, One Big Union, 2001, 8η έκδοση)

Καμία κοινωνική συμπεριφορά υπακοής δεν δημιουργείτε «εν κενό» ούτε αυτοστιγμής, κατασκευάζετε, διαμορφώνεται και αναπαράγεται στην καθημερινότητα σύμφωνα με το κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής. Γιαυτό και όταν ριζώσει ως κοινωνική σχέση ακόμα και η πιο αποτρόπαια ιδέα είναι εύκολο να ηττηθεί στρατιωτικά, αλλά πολύ δύσκολο να ξεριζωθεί από τους ανθρώπους. Ο φασισμός αναδύεται εκ νέου ειδικά σε μια εποχή που το καθεστώς επενδύει στον φόβο, τον εθνοκεντρισμό και τις σχέσεις εξουσίας για την υποταγή και ομογενοποίηση των υπηκόων του.

Η πρόσληψη και εργασία της Ουρανίας Μιχαλολιάκου μια αμετανόητης Χρυσαγήτησας νεοναζι ως ψυχολόγου στη κλινική ψυχικής υγείας Σινιούρη είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Για κάποιους, η μνήμη συνεχίζει να συνάδει με το περίφημο τα «τανκς αργούν μα δεν ξεχνούν», για αυτούς τους προκατειλημμένους γεμάτα στερεότυπα εθνοκεντρικού ελληνικού μεγαλείου, οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής φαντάζουν σωτήρες ακόμα και θεραπευτές.

Ως συνδικαλιστική ένωση εργαζομένων στην υγεία των IWW, υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ της κοινωνίας ξεκινάει πρώτα από τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ, συνεχίζεται μέσα στις γειτονιές και θεσμοθετείται μέσα στους εργασιακούς χώρους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι κάποιος συνεργός ενός φασίστα: Όποιος ανέχεται την ρατσιστική συμπεριφορά στην γειτονιά του, την αποδέχεται ως παρουσία στον εργασιακό του χώρο και επιτρέψει να συνεχιστεί ακάθεκτη, τότε γίνεται ηθικός αυτουργός της εξάπλωσης του φασισμού λόγω ολιγωρίας. Ο καθένας που παραμένει απαθής σε όσους εμμένουν στο μισαλλόδοξο λόγο επειδή, φοβάται, βαριέται, ή «απλά δεν τον αφορά», έχει πάρει χωρίς να το γνωρίζει, θέση υπέρ του βασανιστή – τραμπούκου (θύτη) και σιωπηλά κατά του θύματος. Η ολιγωρία γίνεται χειρότερη, διότι φαντάζει σαν αποδοχή της φασιστικής συμπεριφοράς και ακούσια ή ανομολόγητη προτροπή για την εξάπλωση της.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική πεποίθηση μας ως Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) είναι ότι οι Φασισμός δεν πρόκειται να πεθάνει με νομοθετικά διατάγματα και φυλακίσεις από το κράτος διότι είναι αυτό που ως σύστημα τον γεννά και τον θρέφει. Αντίθετα πιστεύουμε ότι ο εθνικισμός όπως και καπιταλισμός ηττάται όχι στις εκλογές αλλά καθημερινά στους εργασιακούς χώρους με τον διαρκή αγώνα για την απελευθέρωση, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τον εκφασισμό ως κοινωνική σχέση και θα απονομιμοποιήσουμε τους υποστηρικτές τους.

Συνάδελφοι Εργαζόμενοι στην Υγεία, με την περίπτωση της Ουρανίας είναι καθοριστική στιγμή να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο φασισμός ως ιδεολογία εκτός από απάνθρωπος και αποτρόπαιος δεν έχει καμία θέση ανάμεσα μας στους εργασιακούς χώρους επαναλαμβάνοντας στους νοσταλγούς των ναζί και σε όσους τους προσλαμβάνουν ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Βιομηχανικοί Ένωση Εργαζομένων στην Υγεία (IU 610)
Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (ΙWW)