Επιστροφή στο 1981, όταν η Θάτσερ εξόντωσε τον Μπόμπι Σαντς

0
676

Την 22η μέρα απεργίας πείνας διανύει σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, που συνδέεται ως γνωστόν με «ειδικές σχέσεις» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τηρεί απόλυτη σιγή. Λες και δεν υπάρχει είδηση. Είναι προφανές ότι έχει πέσει «γραμμή», στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση ενάντια στον απεργό πείνας.

Ως τακτικός σχεδιασμός είναι ηλίθιος (ο Δ. Κουφοντίνας έχει αποδείξει και τις άλλες φορές που πραγματοποίησε απεργία πείνας ότι δεν κάμπτεται από ψυχολογικούς εκβιασμούς), από την άλλη όμως δείχνει τον απόλυτο αμοραλισμό αυτής της κυβέρνησης και των στελεχών της που διαχειρίζονται το υπουργείο Προ Πο.

Ο υφυπουργός Προ Πο Ελ. Οικονόμου, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του Σπίρτζη με θέμα: «Αύξηση των εγκλημάτων, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα» (καμιά σχέση με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα), αντί να αναφερθεί στην ουσία, έκανε για μια ακόμα φορά τη γνωστή σπέκουλα: «Στελέχη σας πρωταγωνιστούν σε δίκτυο υποστήριξης στον Κουφοντίνα αναγορεύοντάς τον σε λαϊκό αγωνιστή»! Κανένας συριζαίος, βέβαια, δεν έχει χαρακτηρίσει τον Κουφοντίνα λαϊκό αγωνιστή (αυτό το κάνουμε εμείς), ενώ οι λίγοι που είχαν το θάρρος να μιλήσουν δημόσια, υπερασπίστηκαν απλά τα δικαιώματά του ως κρατούμενου. Και μάλιστα τα δικαιώματα όχι σε ένα ιδεατό επίπεδο, αλλά όπως ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο (ακόμα και στις πιο αντιδραστικές εκδοχές του, όπως ο πρόσφατος «νόμος Κουφοντίνα», που ορίζει ότι πρέπει να μεταχθεί στον Κορυδαλλό).

Ας μας πει ο Οικονόμου. Συμφωνεί με όσα ανατριχιαστικά γράφει η υφισταμένη του Σοφία Νικολάου; Ποιο είναι ακριβώς το νομικό πλαίσιο με το οποίο ο Κουφοντίνας μετήχθη αντί για τον Κορυδαλλό στον Δομοκό;

Οσο δεν απαντάει σ’ αυτά τα ερωτήματα (τα οποία έχει διατυπώσει εγγράφως και ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση), όσο ανέχεται τη Νικολάου να παραληρεί, λέγοντας άλλα τη μια μέρα και άλλα την άλλη, βγάζοντας έωλα επιχειρήματα από την κωλότσεπη, είναι συνυπεύθυνος. Και αυτός και ο υπουργός Χρυσοχοΐδης. Συνυπεύθυνοι για το βασανιστήριο που περνά ο Δ. Κουφοντίνας και για ό,τι του συμβεί, καθώς βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας στο θάλαμο-κελί του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και από χθες έχει συνεχή νοσηλευτική παρουσία δίπλα του, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η συνήγορός του Ιωάννα Κουρτοβικ. Εχει αρνηθεί να του τοποθετηθεί ορός, είτε ηλεκτρολυτών είτε γλυκόζης, και το νοσοκομείο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη ενάντια στη βούλησή του. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τον Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος στο άρθρο 31 αναγνωρίζει την απεργία πείνας ως δικαίωμα ενός κρατούμενου, όπως επεσήμανε η Ι. Κούρτοβικ.

Η συνήγορος έκανε αναφορά στην εκδικητική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παραβιάζει όλα τα δικαιώματα του Δ. Κουφοντίνα και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ειδική νομοθέτηση για να του στερήσουν το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης, που θα έχει θεμελιώσει τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ζήτησε, διευκρινίζοντας ότι είναι δικό της αίτημα και όχι του εντολέα της, να σταματήσει η πολεμική εναντίον του και η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προκλητική (δικός μας ο χαρακτηρισμός) αρθρογραφία της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, που παραβιάζει κάθε έννοια ισονομίας και κράτους δικαίου.

Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, ένας από τους πανεπιστημιακούς που έχουν υπογράψει κείμενο ζητώντας να γίνει δεκτό το νόμιμο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, μίλησε για πολιτική εκδικητικότητα σε αδιανόητο επίπεδο, η οποία ανατρέπει κάθε έννοια αστικού κράτους δικαίου. Τόνισε ότι μετά την 20ή μέρα μια απεργία πείνας μπαίνει σε κρίσιμη φάση και οι βλάβες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να γίνουν μη αναστρέψιμες (αναφέρθηκε στη νεφρική λειτουργία, αλλά και στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία, που μπορεί να φτάσει στην ανακοπή). Γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξει άμεση λύση και έκανε έκκληση στον πνευματικό κόσμο να υπερασπιστεί το ελάχιστο: τα δημοκρατικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλκης Ρήγος, δήλωσε ότι υπέγραψε και τα δύο κείμενα, αυτό των 17 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό των πανεπιστημιακών, ως ενεργός πολίτης που αντιστάθηκε στο ανελεύθερο καθεστώς της δικτατορίας για να αποκατασταθεί ένα κράτος δικαίου που δε θα είναι κουρελόχαρτο. Η Ευρώπη, είπε, έχει να αντιμετωπίσει ανάλογο φαινόμενο από το 1981, όταν πέθαναν από απεργία πείνας ο Μπόμπι Σαντς και άλλοι ιρλανδοί κρατούμενοι. Και τόνισε πως η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και πως οι κανόνες δικαίου είναι γενικοί και ισχύουν για όλους. Γι’ αυτό και ο Κουφοντίνας έπρεπε να βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Ο Δημήτρης Γκομόζιας, μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ-25, είπε πως έπρεπε να έχει γίνει το αυτονόητο, να λειτουργήσει το Σύνταγμα και η δημοκρατία. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, χάσαμε το μέτρημα στις παραβιάσεις. Ειδικά για τη μεταχείριση του Δ. Κουφοντίνα, μίλησε για εκδικητική μεταγωγή που παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων, κατά παράβαση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα. Κλείνοντας κατήγγειλε ορμπανοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρέμβαση έκανε και ο Σωτήρης Κουτίνος από τη Νεολαία του ΜέΡΑ-25, διαβάζοντας ανακοίνωση που έχει εκδώσει η οργάνωσή του. Μίλησαν, ακόμα, ο Σάββας Μιχαήλ και η Κατερίνα Μάτσα.

ΥΓ. Η Κόντρα δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στη συνέντευξη Τύπου. Από το «Δίκτυο», που είχε την ευθύνη για την οργάνωσή της, λάβαμε ηλεκτρονικά ένα Δελτίο Τύπου με link προς τη σελίδα του στο facebook, με παράκληση για την κάλυψή της. Δεν λάβαμε, όμως, κωδικούς σύνδεσης μέσω zoom, όπως έλαβαν οι συνάδελφοι άλλων Μέσων. Και να πεις ότι δε γνωρίζουν τα τηλέφωνά μας… Ας εξηγήσουν σε ποια λογική υπακούει ο αποκλεισμός ενός Μέσου που δίνει διαχρονικά αγώνα για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Αρχική δημοσίευση στις 29/01/2021 στην eksegersi.gr