Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις ενάντια στη “λευκή” και την “κόκκινη νύχτα”

0
390

Λάβαμε 31/01/2020

Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις ενάντια στη “λευκή νύχτα” στο Ελληνικό (20/12/19) και την “κόκκινη νύχτα” στη Γλυφάδα (21/12/19)

Την Παρασκευή 20/12/19 και το Σάββατο 21/12/19 προχωρήσαμε σε μια σειρά παρεμβάσεων ενάντια στη “λευκή νύχτα” στο Ελληνικό και την “κόκκινη νύχτα” στη Γλυφάδα αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του Ελληνικού, ο σχεδιασμός του δημάρχου Κωνσταντάτου και μέρους των καταστηματαρχών επί της Ιασωνίδου (που έγινε κυριολεχτικά στα μουλωχτά) προέβλεπε εντελώς αυθαίρετα-παράνομα (μιας και δεν είχε ζητηθεί καν η σχετική άδεια από την Περιφέρεια, ενώ είχε γίνει και σχετική καταγγελία από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής) την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9μμ μέχρι τις 11μμ, καθώς και την οργάνωση συναυλίας στην πλατεία Σουρμένων.

Στην περίπτωση της Γλυφάδας, ο δήμαρχος Παπανικολάου σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο επανάφεραν μετά από αρκετά χρόνια (μετά το 2015, οπότε και η εργατική παρέμβαση που είχε πραγματοποιηθεί τους είχε κάνει να μην το ξανατολμήσουν κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια) μια τέτοιου είδους φιέστα, την “κόκκινη νύχτα” όπως την ονομάζουν, που προέβλεπε παράταση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τις 8μμ μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Στο πλαίσιο της όλης δράσης μας απέναντι σε αυτές τις δημαρχιακές-εργοδοτικές μεθοδεύσεις, προχωρήσαμε στη δημοσίευση σχετικής  ανακοίνωσης (που βρίσκεται ΕΔΩ), αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους εναντιωνόμαστε σε αυτές και κάνοντας ταυτόχρονα δημόσιο κάλεσμα σε παρεμβάσεις. Μάλιστα, για την Παρασκευή 13/12/19 καλέσαμε και σε ανοιχτή συζήτηση για την οργάνωση των παρεμβάσεών μας. Κατά τις επόμενες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16/12/19 στο Ελληνικό και την Τετάρτη 18/12/19 στη Γλυφάδα, πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις σε καταστήματα για μοίρασμα ανακοινώσεων και συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε και σε αφισοκόλληση (η αφίσα μας βρίσκεται ΕΔΩ).

Ξεκινώντας με την παρέμβαση ενάντια στη “λευκή νύχτα” του Ελληνικού, την Παρασκευή 20/12/19 κατά τις 6.30μμ άρχισε η συγκέντρωσή μας στην πλατεία Σουρμένων με ανάρτηση πανό, μοίρασμα ανακοινώσεων και διάβασμα αυτών μέσω ντουντούκας. Παράλληλα, έγινε εκ νέου εξόρμηση σε μεγάλα καταστήματα, όπως τα lidl και το jysk. Λίγο μετά τις 8μμ, οπότε και ξεκίνησε η συναυλία που οργάνωνε ο δήμος, ξεκινήσαμε κι εμείς μια μαζική παρέμβαση με συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων-συναδελφισσών και συναγωνιστών-συναγωνιστριών από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και άλλα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα, η οποία στάθηκε αρχικά με συνθήματα στο χώρο της συναυλίας, ενώ αμέσως μετά κατεβαίνοντας την Ιασωνίδου πραγματοποίησε στάσεις έξω από όλα τα μαγαζιά, με συνθήματα, τρικάκια και μοίρασμα ανακοινώσεων στο εσωτερικό τους. Λίγο μετά τις 9μμ, αφού είχαμε επιστρέψει στο χώρο της συναυλίας και είχε διασφαλιστεί ότι σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων που απασχολούσαν εργαζόμενους-εργαζόμενες (δηλαδή αυτά που δε συνιστούσαν οικογενειακές επιχειρήσεις) δε θα παράτεινε τη λειτουργία του, ολοκληρώσαμε -και πάλι με συνθήματα- την παρέμβασή μας ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού μας για την επόμενη νύχτα στη Γλυφάδα.

Το Σάββατο 21/12/19 από τις 8μμ και για δυο ώρες περίπου προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις-συγκεντρώσεις έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο ύψος της πλατείας Κατράκη (στη Γλυφάδα). Αρχικά έξω από τον Κωτσόβολο και το Marks & Spencer και στη συνέχεια το Hondos Center. Κατά τις  παρεμβάσεις αυτές, με τη συμμετοχή και πάλι δεκάδων συναδέλφων-συναδελφισσών και συναγωνιστών-συναγωνιστριών, μοιράζονταν κείμενα, φωνάζονταν συνθήματα, πετάγονταν τρικάκια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εξορμήσεις μέσα στα καταστήματα. Σημειώνεται ότι τα Public (που βρίσκονταν εκεί κοντά και στα οποία είχε δοθεί μια μεγάλη μάχη το 2015 με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμά τους κατά την «κόκκινη νύχτα» και την αποδέσμευση συναδέλφων-συναδελφισσών), όπως και το Πλαίσιο δεν παρατείνανε καθόλου το ωράριό τους. Ενώ στο Hondos Center (όπου κι εκεί υπήρξε μια εξίσου σημαντική νίκη το 2015 με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να σχολάνε αρκετά νωρίτερα από όσο είχε επιβάλει αρχικά η εργοδοσία τους), το ωράριο παρατάθηκε μόνο μέχρι τις 10μμ.

Στις δυο αυτές διαδοχικές παρεμβάσεις, πέρα από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Ανέργων στα Νότια, συμμετείχαν με πανό και ανακοινώσεις και η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικου – Αργυρούπολης και η Πολιτική – πολιτιστική Λέσχη Αμπάριζα (Γλυφάδα). Ενώ και τις δυο νύχτες μοιράζονταν κείμενα μέσα στα καταστήματα και απο την Συνάντηση εργαζομενων στον κλάδο του εμπορίου – Ορθοστασία (βλ. ΕΔΩ).

Η όλη αυτή δράση που αναπτύξαμε κατά τις ημέρες και τις νύχτες αυτές είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα μας για τα ταξικά μας συμφέροντα και την αξιοπρέπειά μας, ενάντια στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε από τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά (τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μικρά), είτε στο όνομα της οικονομικής κρίσης, είτε στο όνομα της ανάπτυξης.

Επίσης, (μιας και αναφερθήκαμε στην όλη αυθαιρεσία-παρανομία της “λευκής νύχτας” του Ελληνικού και καθώς η “κόκκινη νύχτα” της Γλυφάδας έλαβε σχετική άδεια από την Περιφέρεια) σημειώνουμε ότι η οργή και η εναντίωσή μας σε αυτές τις εργοδοτικές- καταναλωτικές φιέστες είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το όποιο πέπλο «νομιμότητας» που μπορεί να τις περιβάλλει.

Και κάπως έτσι θα συνεχίσουμε να δίνουμε συλλογικές μάχες σε χώρους δουλειάς και τις γειτονιές μας και να καλούμε το κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της τάξης μας να αντισταθούμε όλοι και όλες μαζί σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σε κάθε αντίστοιχη μεθόδευση δημαρχαίων – εξουσιαστών.

Κάποια από τα συνθήματά μας κατά τις δυο αυτές παρεμβάσεις:

– ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

– ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

– ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

– ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ, ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ

– ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

– Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

– ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

– ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΥΚΕΣ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΧΙΟΝΙ ΑΠ’ ΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια

https://prwterganergnotia.wordpress.com/2020/01/26/whitered/