Ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Κ. Σακκά

Λάβαμε 21/12/2019

Από την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 ο αναρχικός κρατούμενος στις φυλακές Κώστας Σακκάς έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα να σταματήσει το άτυπο καθεστώς εξαίρεσης, που του έχει επιβληθεί στερώντας του το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, αποκλείοντας τον από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και γενικότερα απαγορεύοντας του να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της φυλακής και η οποία μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά για την ποινική του κατάσταση.

Ως Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας θέλουμε να υπενθυμίσουμε πάλι τις επιπτώσεις που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η απεργία πείνας. Είναι σαφές πλέον και κοινά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι:

1. Ο απεργός πείνας που έχει αρνηθεί τη λήψη τροφής για πάνω από 10 ημέρες ή που έχει απολέσει πάνω από το 10% του αρχικού σωματικού του βάρους έχει αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο θάνατος συνήθως προέρχεται από καρδιακές αρρυθμίες.
2. Μετά την δεκάτη ημέρα απεργίας πείνας ή μετά απώλεια πάνω από 10% του αρχικού σωματικού βάρους, ο απεργός πείνας πρέπει να νοσηλεύεται, ώστε, κυρίως, να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης ηλεκτρολυτικών διαταραχών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε περίπτωση ανακοπής και αντιμετώπισης καρδιακών αρρυθμιών.
3. Εφ’ όσον ο ασθενής νοσηλεύεται, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές που παρατηρούνται σε αυτή τη φάση μπορεί ενδεχομένως να προληφθούν.
4. Όσο αυξάνεται ο χρόνος της απεργίας πείνας, και ιδιαίτερα μετά την 20η ημέρα, παρατηρείται εξάντληση των αποθεμάτων του οργανισμού σε λίπος και αρχίζει καταστροφικός καταβολισμός μυϊκών μαζών (συμπεριλαμβάνονται οι λείοι μύες των σπλάγχνων και το μυοκάρδιο). Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές από έλλειψη απαραίτητων βιταμινών, όπως διαταραχές οφθαλμών, εγκεφαλοπάθεια, διαταραχές δέρματος, κλπ. Συνήθεις είναι οι διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα.
5. Ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες δεν μπορεί να προληφθεί από τη νοσηλεία, ούτε ο κίνδυνος μόνιμων βλαβών (εγκέφαλος, οφθαλμοί, κλπ).
Η συνέχιση αποχής από το φαγητό, ακόμη και εάν κάποιος υποστηρίζεται με ορούς, οδηγεί αναπότρεπτα στο θάνατο, σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την συνολική ιδιοσυγκρασία του απεργού πείνας.

Αν και ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς βρίσκεται στην 5η μέρα απεργίας έχει είδη χάσει 6% του αρχικού σωματικού του βάρους έχει πτώση των τιμών ζαχάρου ενώ εμφανίζει κατά την τελευταία μέτρηση ταχυκαρδία. Όλα τα ανωτέρω μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν δεδομένου της αναπόφευκτης επιβάρυνσης του οργανισμού του τις επόμενες μέρες, που λόγο των εορταστικών αργιών είναι σίγουρο ότι το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα του για ισονομία που είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας όχι μόνο δεν θα εισακουστεί αλλά δεν θα εξεταστεί καν πριν παρέλθει η 10η μέρα απεργίας πείνας. Ζητούμε να σταματήσει αυτή η εκδικητικότητα που όχι μόνο θυμίζει αλλά αποτελεί στην πράξη “θεσμική αυτοδικία” τύπου βεντέτας έναντι του Κώστα Σακκά και την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
20/12/2019

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες