Ενημέρωση για Σ. Χριστοδούλου – 2ο κείμενο συνηγόρου

0
181

2ο κείμενο της συνηγόρου του απεργού πείνας Σπύρου Χριστοδούλου . Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους χειρισμούς της δικαστικής μαφίας με στόχο την ποινική και φυσική εξόντωση του αγωνιστή κρατουμένου Σ.Χ είναι πολύτιμη ενημέρωση για το κίνημα αλληλεγγύης ώστε να αναλάβει δράση και να θέσει τη στοχοθεσία του.

ακολουθεί το κείμενο :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΠΥΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ως συνήγορος του απεργού πείνας, Σπύρου Χριστοδούλου στη «δικαστική» οδύσσεια στην οποία εξελίχθηκε η αίτηση του προς το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών περί καθορισμού συνολικής ποινής, καταγγέλλω μέσω της παρούσας επιστολής τη μεθοδευμένη ολιγωρία και εξουδετέρωση κάθε ένδικου μέσου από πλευράς Εισαγγελικών Αρχών, καθώς και τις παράτυπες πρακτικές που θέτουν εν γνώση τους σε σοβαρή διακινδύνευση τη ζωή και την υγεία ενός ανθρώπου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σπύρος Χριστοδούλου έχει υποβάλλει διαδοχικές αιτήσεις συγνώνευσης απευθυνόμενες προς το αρμόδιο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Οι αιτήσεις του, μέχρι σήμερα, ουδέποτε εισήχθησαν προς κρίση στο δικαστήριο που απευθυνόταν.

Πράγματι, παρά του γεγονότος πως σύμφωνα με το νόμο, οι Εισαγγελείς έχουν υποχρέωση να εισαγάγουν τις σχετικές αιτήσεις στο Δικαστήριο, το οποίο είναι και το μοναδικό αρμόδιο να τις κρίνει, στην περίπτωση του Σπύρου Χριστοδούλου, έχουν εφεύρει διάφορες καινοφανείς πρακτικές προκειμένου η αίτησή του να μην τύχει της αρμόζουσας δικαιοδοτικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αίτηση που είχε υποβάλλει ο από 14 Ιανουαρίου απεργός πείνας, εσφαλμένα είχε διαβιβαστεί στις 4-12-2018 από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στην Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, καθώς η πρώτη, υποκαθιστώντας το φυσικό δικαστή, αποφάνθηκε περί μη αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, χωρίς όμως να υφίσταται σχετική εξουσία να το κρίνουν.

Της συζήτησης της αίτησης συγνώνευσης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας, είχε παραιτηθεί, όπως εξάλλου δικαιούται, νόμιμα ο Σπύρος Χριστοδούλου και επανήλθε με νέα αίτηση προς το αρμόδιο Δικαστήριο της Αθήνας.

Η δεύτερη αίτησή του, επίσης δεν εισήχθη στο δικαστήριο και τότε, επιμένοντας στο δίκαιο αίτημά του, υπέβαλε και τρίτη αίτηση. Κατόπιν συνεχών καθυστερήσεων, καθυστερήσεις που σαν αποτέλεσμα έχουν τη συνεχή επιδείνωση της υγείας του, αναρμόδια πάλι η αίτησή του διαβιβάστηκε την Παρασκευή, στην Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας.

Σήμερα, ο Σπύρος Χριστοδούλου παραιτήθηκε πάλι νόμιμα της συζήτησης της αίτησης του από το αναρμόδιο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας. Αυτή τη φορά όμως του επεφύλαξαν νέα δυσάρεστη «έκπληξη» προσδιορίζοντας την αίτηση για 28 Φεβρουαρίου, ήτοι μετά από 17 ημέρες σε αναρμόδιο Δικαστήριο.

Παρά τη ρητή παραίτησή του, η οποία συνοδεύτηκε από δική μου σχετική αίτηση, η Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας, αρνήθηκε να ακούσει και να λάβει υπόψη τους νόμιμους και βάσιμους ισχυρισμούς της σχετικής αίτησης που θεμελιώνουν την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Αθήνας και ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με την εσφαλμένη νομικά άποψη των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών που επιλήφθησαν των σχετικών αιτήσεων, δηλώνοντας πως αυτά είναι ζητήματα που θα τα κρίνει το Δικαστήριο – δικαστήριο αναρμόδιο, από το οποίο παραιτήθηκε ο Σπύρος Χριστοδούλου- μετά από 17 ημέρες!, όταν μάλιστα η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.

Μάλιστα, στην επιμονή μου σχετικά με την αδυναμία της να εισαγάγει την αίτηση που της διαβιβάστηκε, αναρμόδια και εσφαλμένα, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς αφενός υφίσταται αναρμοδιότητα και αφετέρου έχει μεσολαβήσει παραίτηση του αιτούντα, η απάντηση που έλαβα, μεταξύ άλλων, είναι ως έχει «υπηρεσιακή υποχρέωση» να την εισάγει στο ακροατήριο.

Πώς γίνεται άραγε να έχει υπηρεσιακή υποχρέωση να εισάγει αίτηση στο δικαστήριο Εισαγγελέας η οποία επιλήφθηκε στη συνέχεια και στην οποία της διαβιβάστηκε εσφαλμένα αίτηση, αλλά αυτή την ίδια υπηρεσιακή υποχρέωση δεν την έχουν οι Εισαγγελείς της Αθήνας στους οποίους και υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις, είναι πραγματικά απορίας άξιο.

Πράγματι, σχετικές πρακτικές αντιβαίνουν σε κάθε ερμηνεία του νόμου και σε κάθε κοινωνική αξίωση για ορθή απονομή της δικαιοσύνης απαλλαγμένης από πολιτικές σκοπιμότητες και υποκειμενικές κρίσεις.

Ο Σπύρος Χριστοδούλου, στα όρια της αντοχής, του ζητά και αξιώνει από τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές να εξετασθεί στην ουσία η υπόθεση του και να ληφθούν υπόψη οι βάσιμοι νομικά ισχυρισμοί του, από το αρμόδιο Δικαστήριο στο οποίο και απευθύνθηκε.

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2019
Η συνήγορος
Κάτια Τάτση

via athens.indymedia.org