Ενημέρωση από την ολοκλήρωση της δίκης των μπάτσων-βασανιστών

0
251

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

7 χρόνια μετά το δικαστήριο για τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας 30.09.12 ολοκληρώθηκε.

Η κρατική δικαιοσύνη απάλλαξε και τους 17 κατηγορούμενους μπάτσους για απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς και για τα βασανιστήρια εναντίον των αντιφασιστών-ριών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Εκείνο το απόγευμα της 30ης Σεπτέμβρη, η αντιφασιστική μοτοπορεία δεν πέρασε από την Πλατεία Αμερικής μόνο για να διαμαρτυρηθεί για τις εντεινόμενες φασιστικές επιθέσεις που ανθούσαν σε πολλές από τις γειτονιές της Αθήνας μέσα από τη συνεργασία κράτους και παρακράτους, αλλά κυρίως όπως ανέφερε και το αρχικό κείμενο συγκρότησής της, για να μεταφέρει μήνυμα οργάνωσης απέναντι σε μια βία που όσο αφηνόταν να δρα ανενόχλητη, αναβαθμιζόταν και γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη. Η Πλατεία Αμερικής δεν ήταν μόνο μία από τις γειτονιές όπου διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες προσπαθούσαννα σταθούν στα πόδια τους κυνηγημένες από κάθε είδους μπάτσους, φασίστες και μαφίες.Ηταν παράλληλα και μια περιοχή στην οποία προσπαθούσε να πατήσει πόδι ένα ακόμα μόρφωμα με χαρακτηριστικά «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα», με βασικό καθήκον την παροχή μόνιμης και επιτόπιας συνδρομής στο κράτος για την αστυνόμευσητων περισσευούμενων πληθυσμών.Κάποια στιγμή στα στενά κάτω από την πλ. Αμερικής και ενώ κινούμασταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα οι χρυσαυγίτες ναζιστές Περρής και Παπαβασιλείου, επιτέθηκαν σε συντρόφους της μοτοπορείας. Η επίθεση απαντήθηκε άμεσα. Αυτή η κίνηση των φασιστώνμε την αυτονόητη αμυντική απόκρουση από την μεριά της πορείας ήταν και η πολυπόθητη αφορμή για την επίθεση που δεχτήκαμε από την ομάδα Δέλτα που μας ακολουθούσε.Στους 15 συλληφθέντες εκτός από την βία που μας ασκήθηκε κατά τη σύλληψη, στ ησυνέχεια και καθόλη την 19ωρη παραμονή μας στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, ασκήθηκε ψυχολογική και σωματική βία με χτυπήματα, προσπάθειες εκφοβισμού και εξευτελισμού,σεξιστικά σχόλια προς τις συντρόφισσες κ.α….

Η υπόθεση των βασανιστηρίων πήρε διεθνείς διαστάσεις μετά από δημοσιεύματα στη Guardian (εκεί έγινε το πρώτο και μετά ακολούθησε σωρεία δημοσιευμάτων σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο). Ο υπουργός Προ.Πο. Δένδιας τότε απείλησε με μήνυση την εφημερίδα δίνοντας από το βήμα της βουλής πλήρη πολιτική κάλυψη στους “χειρισμούς” της αστυνομίας.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί το 2012, έπειτα από μηνύσεις των συλληφθέντων σε βάροςτων αστυνομικών για βασανιστήρια και ύστερα από αίτημα του 7ου τακτικού ανακριτή Αθηνών να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακούργημα), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας. Παρόλα αυτά, το κλητήριο θέσπισμα σε βάρος των αστυνομικών συντάχθηκε πέντε χρόνια αργότερα, λίγο πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς παραγραφής όπου παραπέμφθηκαν 17 μπάτσοι να δικαστούν για το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος μόνο ενός θύματος και των πλημμεληματικών βασανιστηρίων μόνο για έναν από τους μπάτσους.

Φυσικά και δεν διερευνήθηκε ποτέ ο ρόλος της ΟΠΚΕ και της Κρατικής Ασφάλειας, πουπαρακολουθούσε το ολονύκτιο “πάρτυ” στον έκτο όροφο της ΓΑΔΑ.

Ύστερα από δύο αναβολές κατόπιν αιτημάτων των αστυνομικών, το δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από αίτημα του Πλεύρη, ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα για την αξιόποινη πράξη της απλής σωματικής βλάβης, λόγω “αοριστίας”, και κατόπιν αυτού έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος των 17 αστυνομικών για όλες τιςσωματικές βλάβες, λόγω παραγραφής.

22 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

Ύπό αυτές τις συνθήκες και σε μια μπατσοκρατούμενη αίθουσα, βρεθήκαμε να καταθέσουμε την εμπειρία μας στα χέρια της δημοκρατίας στις 30.09.12. Το τριμελές πλημ/κείο με πρόεδρο την Πρασσά Μαγδαληνή, τα μέλη Φιλιππόπουλο Θεόδωρο και Τσουτσουρα Αικατερινη, καθώς και τον εισαγγελέα Παπαματθαίου Αντώνη, ως “κλασικοί” προστάτες κράτους και κεφαλαίου, αρχικά προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα ως προς τις συνθήκες της επίθεσης των Δ, δικαιολογώντας ακόμα και την “αναγκαία βία” που ασκούν λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους, ενώ εντύπωση έκανε η έντονη προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της δίκης, απονευρώνοντάς την από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου, την αντιφασιστική μοτοπορεία κτλ.Το κλίμα αυτό συμπλήρωναν οι συνήγοροι υπεράσπισης, με πρωταγωνιστή τον Ζαμάνη από το γραφείο του Πλεύρη, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Τομπουλίδη, μοναδικό κατηγορούμενο για το αδίκημα των βασανιστηρίων. Η γραμμή που ακολουθούσε ήταν η γνωστή ρητορική περί Εξαρχείων – κέντρου ανομίας, αντιεξουσιαστές που διαπράττουν εγκλήματα, καημένοι μπάτσοι κτλ.

Από την πρώτη στιγμή, κύριος λόγος των μηνύσεων και της αντίστοιχης δίκης ήταν η δημοσιοποίηση των γεγονότων, των βασανιστηρίων τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών. Η αντιφασιστική μοτοπορεία ήθελε να σπάσει το απόστημα της παρουσίας τηςφασιστικής επιτροπής πολιτών στον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ η δίκη να σπάσει το απόστημα των ενεργειών και “επεμβάσεων” των δυνάμεων ΔΕΛΤΑ. Θεωρήσαμε ότι ακόμα και έτσι, μπορεί να μπει ένα λιθαράκι στον καθημερινό αγώνα ενάντια σε κράτος και φασίστες. Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι ποτέ, ούτε για μια στιγμή, δεν τρέφαμε αυταπάτες σχετικά με την έκβασή της ή την επερχόμενη αθώωση των μπάτσων, κάτι που ουσιαστικά δεν θα άλλαζε κάτι. Το αφεντικό σχεδόν πάντα προσέχει το χρήσιμο φύλακά του, μέχρι τη στιγμή που δεθα του είναι πια αναγκαίος. Ετσι και αυτή τη φορά το καθεστώς ανέλαβε να βγάλει λάδι τους μηχανισμούς καταστολής του, προσπαθώντας να απενοχοποιήσει οποιαδήποτε βιαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτούς, μέσα σε μια παραδοχή ότι τα γεγονότα στη ΓΑΔΑ πράγματι συνέβησαν.

Ενα καθεστώς που και σήμερα έχει αναλάβει την ίδια πολιτική ευθύνη αυτή της εξόντωσης των “περισσευούμενων” πληθυσμών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, της άγριας καταστολής των αγωνιζομένων με βασανισμούς και “μυστικές” παρακολουθήσεις, το σφράγισμα κατειλημμένων κοινωνικών χώρων και καταλήψεων. Μια προσπάθεια “ξεπαστρέματος” αυτών που ενοχλούν, αυτών που στέκονται ανάχωμα στα απάνθρωπα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Και εμείς είμαστε από αυτούς. Είμαστε μαζί με αυτούς που βασανίζονται στα χέρια των πραιτοριανών και δεν σκύβουν κεφάλι. Είμαστε με αυτούς που διαδηλώνουν και συγκρούονται, διεκδικώντας ισότητα και ελευθερία για όλους. Είμαστε με όσους προτάσσουν έναν άλλο κόσμο.

Αυτόν της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της ΕΛΕΎΘΕΡΙΑΣ, της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ καιτης ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ.

Γιατί έχουμε το δίκιο… τίποτα δεν τελείωσε.

Συνέλευση κατηγορουμένων της αντιφασιστικής μοτοπορείας 30.09.12

Πρωτότυπη δημοσίευση 05/12/2019
via athens.indymedia.org