Covid-19: Άρση περιοριστικών μέτρων στην εκπαίδευση

0
357

Λάβαμε 03/05/2020 από erganidekp.wordpress.com

Covid-19: Άρση περιοριστικών μέτρων στην εκπαίδευση. Κυβερνητικό σχέδιο στην υπηρεσία σχολαρχών και ιδιοκτητών φροντιστηρίων

Η ανακοίνωση της υπουργού παιδείας σχετικά με την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διαχρονικής σχέσης που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία, τα ΙΕΚ και όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επί κυβέρνησης Σαμαρά, είναι γνωστή η διάσωση των αφεντικών του Europalso το 2013 από βαρύ πρόστιμο για σύσταση καρτέλ, και της δημόσιας παραδοχής του Αδώνιδος Γεωργιάδη για την κοινοβουλευτική βοήθεια που παρείχε στην εργοδοτική ένωση των κέντρων ξένων γλωσσών (ΚΞΓ), αλλά και του νόμου Αρβανιτόπουλου που οδήγησε στις μαζικές απολύσεις από τα ιδιωτικά σχολεία, και την κατάργηση της εποπτείας των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τώρα, εν μέσω πανδημίας βιώνουμε τη χορήγηση δεκάδων εκατομμυρίων στα ΚΕΚ για επιμορφώσεις–μαϊμού σε επιστήμονες, την εισαγωγή του «πολυνομοσχεδίου για την παιδεία» που αποκλείει χιλιάδες ενήλικους μαθητές από τα ΕΠΑΛ διευρύνοντας την πελατεία των ιδιωτικών ΙΕΚ (με άφθονες δόσεις ακροδεξιού ageism, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο κείμενό μας) και επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων και την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων με το λεγόμενο «κόντρα» μάθημα στις πανελλήνιες (μάθημα που δεν εντάσσεται στο «επιστημονικό πεδίο της ομάδας προσανατολισμού») και πλέον είμαστε μπροστά στο άνοιγμα σχολείων και φροντιστηρίων με όρους και κανονισμούς υπαγορευμένους από τους εργοδότες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.

Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (ΦΜΕ), τα ΚΞΓ και τα ΙΕΚ ανοίγουν στις 18/5, με εξαίρεση τα τμήματα Γ΄Λυκείου των ΦΜΕ που ανοίγουν μαζί με τη Γ΄Λυκείου των σχολείων στις 11/5. Αν και τα δημοτικά ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι «τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας», όταν είναι γνωστό ότι στα ΚΞΓ τουλάχιστον οι μισοί/ές μαθητές/μαθήτριες είναι ηλικίας 8–12 χρονών, ενώ πλέον πολλά ΦΜΕ και ΚΞΓ λειτουργούν και ως κέντρα μελέτης για παιδιά δημοτικού. Η κυβέρνηση και η εμφανώς ταραγμένη υπουργός παιδείας κινούνται με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση της απαίτησης των σχολαρχών και των εργοδοτών στα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ, να ανοίξουν πάση θυσία οι επιχειρήσεις τους, για να μη χάσουν την πελατεία τους.

Τα «μέτρα πρόληψης» είναι προφανώς γελοία. Είναι όμως και επικίνδυνα. Από εκεί που ακούγαμε για το «τεράστιο ιικό φορτίο» που κουβαλάνε τα παιδιά, αλλά και για το πόσο επιβλαβής είναι η χρήση μάσκας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Τσιόδρας στο πλευρό της Κεραμέως προσπαθούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα και πλέον ακολουθείται εκ Βρετανίας προερχόμενη πρακτική της ανοσίας της αγέλης χωρίς εκ των προτέρων τεστ για αντισώματα.

Ακούσαμε λοιπόν:
• για 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των μαθητ(ρι)ών, όταν όλοι γνωρίζουν τα μεγέθη των αιθουσών σε φροντιστήρια και ΙΕΚ.
• για 15 μαθήτριες/μαθητές ανά τμήμα, ώστε να μη χρειαστεί τα αφεντικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης να σπάσουν τμήματα ή να μην ευθυγραμμιστούν με το υποχρεωτικό 45λεπτο συν το διάλειμμα της διδακτικής ώρας που παραβιάζουν συχνά τα αφεντικά.
• για προαιρετική χρήση μάσκας, ώστε να πέσει όλο το κόστος προφύλαξης των εργαζομένων στους ίδιους, τη στιγμή που ετοιμάζουν πρόστιμα 150 ευρώ για όσους/ες δεν φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Το δόγμα της ατομικής ευθύνης και το «εσείς φταίτε, αν πεθάνετε» στα καλύτερά τους.
• (δεν ακούσαμε): καμία αναφορά στην υποχρέωση των εργοδοτών για καθημερινή απολύμανση των χώρων εργασίας και διδασκαλίας αλλά και καμία πρόβλεψη για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση κρούσματος Covid–19 σε αυτούς.
• ότι «προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους/ες μαθητές/μαθήτριες έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο» και «υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση»: δίνεται το πράσινο φως στους εργοδότες, αφενός για εργασία με πανοπτική επιτήρηση μέσω κάμερας, ώστε να ελέγχουν κάθε μας κίνηση, και αφετέρου να αναγκάζουν τις/ους εκπαιδευτικούς σε διπλές ώρες εργασίας με μειωμένες δηλωμένες ώρες και επιδότηση του υπόλοιπου μισθού από το κράτος, καθώς και αδήλωτες ώρες τηλεργασίας από το σπίτι. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και η δήλωση του προέδρου της εργοδοτικής ένωσης (ΟΕΦΕ), Γ. Βαφειαδάκη, στον Σκάι ότι «κάποια μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως και κάποια μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης».

Συνολικά, πρόκειται για διατάξεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αφεντικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με στόχο να μη χάσουν πελάτες και έσοδα αλλά και να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο το τοτέμ του εκπαιδευτικού συστήματος, οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσω των οποίων τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία και τα ΙΕΚ παρασιτούν και μακροημερεύουν.

Χρειάζεται λοιπόν να διεκδικήσουμε συλλογικά και με αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων και μαθητ(ρι)ών μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας, τήρηση των ωραρίων εργασίας και των διαλειμμάτων και απόκρουση οποιασδήποτε σκέψης για βιντεοσκόπηση μαθημάτων και απλήρωτη τηλεργασία.

Η παρακολούθησή μας και η μετατροπή των χώρων εργασίας σε προσομοίωση των ριάλιτι δεν θα περάσει…

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση
[email protected]www.erganidekp.wordpress.com 

Εδώ η ανακοίνωση σε pdf: erganidekp_covid_19_3