Χουντικού τύπου η απόφαση μεταγωγής Κουφοντίνα στον Δομοκό

0
763

Το παραπάνω πρωτοφανές έγγραφο, υπογεγραμμένο από την περιβόητη πλέον γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, έλαβε σήμερα (κι ας φέρει ημερομηνία 31.12.2020) ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ως απάντηση στην αίτησή του να του παραδοθεί αντίγραφο της απόφασης με την οποία μετήχθη από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού.

Σημειώνουμε:

  1. Η Νικολάου αρνείται να παραδώσει στον Δ. Κουφοντίνα αντίγραφα των εγγράφων που τον αφορούν, επικαλούμενη «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων»! Αυτό ξεπερνά κάθε έννοια πρόκλησης και κυβερνητικού τσαμπουκά. Εχουμε πάρει δεκάδες δημόσια έγγραφα (όπως και άλλοι πολίτες), τα οποία απλώς έχουν σβησμένα τα ονόματα και τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα, είτε αυτά αφορούν δημόσιους υπάλληλους (π.χ. δικαστές) είτε πολίτες. Ο Δ. Κουφοντίνας, επιπροσθέτως, έχει ατομικό έννομο συμφέρον και ουδείς δικαιούται να του αρνηθεί τη χορήγηση αντιγράφων δημόσιων εγγράφων που τον αφορούν. Είτε θα του χορηγήσουν αποσπάσματα των εγγράφων που αφορούν την υπόθεσή του, είτε θα του χορηγήσουν ολόκληρα τα έγγραφα, σβήνοντας τα προσωπικά στοιχεία άλλων κρατούμενων που αναφέρονται σ’ αυτά.
  2. Η Νικολάου αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών «αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν μεταχθεί», στο πλαίσιο εφαρμογής του πρόσφατου «νόμου Κουφοντίνα» ( Ν. 4760/2020). Είναι ο νόμος που για να προωθήσει την εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του Δ. Κουφοντίνα, επέκτεινε τις εκδικητικές διατάξεις για τις άδειες και τις αγροτικές φυλακές και σε άλλους κρατούμενους.
  3. Ως εδώ καλά. Ας πούμε ότι εφάρμοσαν το νόμο που ψήφισε η Βουλή. Η Νικολάου, όμως, συνεχίζει γράφοντας: «Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό»! Πρόκειται, φυσικά, για ψέμα. Τον Κουφοντίνα ούτε έξω από τον Κορυδαλλό δεν τον πέρασαν. Δε χρειαζόταν, άλλωστε: ο Δομοκός είναι στο ενδιάμεσο της διαδρομής Βόλος-Αθήνα.
  4. Γιατί δεν επαναμετήχθη στον Κορυδαλλό ο Δ. Κουφοντίνας, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως αποφάσισε η ΚΕΜ; Ιδού η εξήγηση της Νικολάου: «Στη συνέχεια ακολούθησε άμεσα απόφαση έκτακτης μεταγωγής τους από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε άλλα Καταστήματα Κράτησης, για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση, για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού στο Κατάστημα αυτό».

Οι εικονικές μεταγωγές συνεχίζονται. Μετά την ανύπαρκτη επαναμεταγωγή στον Κορυδαλλό, έχουμε μια επίσης ανύπαρκτη μεταγωγή από τον Κορυδαλλό! Ποιος την αποφάσισε; Οχι η ΚΕΜ, αλλά η Νικολάου! Η οποία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα από τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Μεταγωγές αποφασίζει μόνον η ΚΕΜ και ο γενικός γραμματέας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με άμεση όμως έγκριση της απόφασής του από την ΚΕΜ. Πρόκειται για μια παράνομη διαδικασία και γι’ αυτό η Νικολάου αρνήθηκε να δώσει στον Δ. Κουφοντίνα αντίγραφα των εγγράφων που αφορούν τη μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό.

Αν για την ανύπαρκτη επαναμεταγωγή στον Κορυδαλλό γίνεται επίκληση νομικής διάταξης (άρθρο 3 Ν. 4760/2020), για την ανύπαρκτη μεταγωγή από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό δεν υπάρχει επίκληση καμιάς νομικής βάσης, ούτε σκεπτικό, σαφής αιτιολογία όπως απαιτείται. Υπάρχει μόνο επίκληση αόριστων λόγων «δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας» λόγω κοροναϊού! Τι δουλειά έχει ο κοροναϊός με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια; Καμία. Γιατί υπάρχει ανάγκη αποφυγής διάδοσης του κοροναϊού ειδικά στον Κορυδαλλό και όχι και στον Δομοκό;

Ο Κουφοντίνας, όταν μετήχθη στον Δομοκό, υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ, έμεινε σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και όταν αυτό έφτασε (μετά από δυο μέρες) και ήταν αρνητικό, τοποθετήθηκε κανονικά σε πτέρυγα. Γιατί δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο στον Κορυδαλλό, ειδικά στην υπόγεια έκτη πτέρυγα, όπου ο Κουφοντίνας πέρασε 16 χρόνια φυλάκισης;

Επειδή απευθυνόμαστε σε νοήμονες ανθρώπους, δε χρειάζεται να συνεχίσουμε με παρόμοια ερωτήματα. Είναι προφανές τι συμβαίνει. Με λογική και μεθοδολογία «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», η Νικολάου και ο πολιτικός της προϊστάμενος Χρυσοχοΐδης κουρελιάζουν ακόμα και το δικό τους πρόσφατο νόμο, στέλνοντας τον Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό και όχι στον Κορυδαλλό. Για να είναι μακριά από την οικογένειά του, για να κρατείται σε κελί ελάχιστων τετραγωνικών μαζί με άλλους δύο κρατούμενους, κατά παράβαση όσων ισχύουν εδώ και δεκαετίες για τους καταδικασμένους σε ισόβια. Και για να ξαναδημιουργηθεί η φυλακή τύπου Γ’ άτυπα (και μετά ξανά με τη βούλα του νόμου, όπως περιμένει ο διευθυντής της φυλακής, που είπε στον Κουφοντίνα… να κάνει υπομονή μέχρι να ξαναγίνει η φυλακή τύπου Γ’ και να κρατείται σε κελί μόνος του).

Είναι προφανές ότι ο κοροναϊός είναι πρόσχημα. Αλλωστε, η Νικολάου και η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τους κρατούμενους, με αποτέλεσμα ο κοροναϊός να σαρώσει τις φυλακές και να έχουμε ακόμα και νεκρούς κρατούμενους. Θυμήθηκαν τον κοροναϊό μόνο για να μην επαναμεταχθεί ειδικά ο Κουφοντίνας στον Κορυδαλλό, όπου μετήχθησαν τις ίδιες μέρες άλλοι κρατούμενοι (π.χ. οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση κατασκοπίας μετήχθησαν από τη Ρόδο στον Κορυδαλλό).

Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας μίλησε για «απλή, καθαρή, πρωτόγονη εκδίκηση. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών τύπου σικελικής φαμίλιας. Εκδίκηση σ’ αυτόν που αρνείται να υπογράψει δήλωση μετάνοιας». Το θέμα δεν είναι να του δώσουμε δίκιο (ποιος θα μπορούσε να του το αρνηθεί;), αλλά να δημιουργήσουμε τους όρους αυτό το δίκιο να γίνει πράξη, με την ανατροπή του μεσαιωνικού καθεστώτος εξαίρεσης.

Αυτό δεν αφορά μόνο τους επαναστάτες, αλλά αφορά εξίσου τους εραστές της αστικής δημοκρατίας, όλους όσους μιλούν για νομικό πολιτισμό και εγγυήσεις δικαίου. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε κανέναν τους να εξεγείρεται ενόψει αυτής της εκδικητικής συμπεριφοράς, ενόψει της καταπάτησης του ίδιου του νόμου και των όποιων εγγυήσεων αυτός αναγνωρίζει σε κάθε κρατούμενο. Γι’ αυτό ρωτάμε: θα ανεχτείτε την εξοντωτική-εκδικητική συμπεριφορά του κράτους σε βάρος ενός κρατούμενου; Θα ανεχτείτε τη λειτουργία ενός καθεστώτος εξαίρεσης σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου;

Εμείς δεν το ανεχόμαστε!

Αρχική δημοσίευση στην eksegersi.gr στις 07/01/2021