Χανιά: Για την αναπαραγωγή ρατσιστικού λόγου σε αγγελίες

0
273

Λάβαμε 01/03/2019

Για μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς, ελεύθεροι και ίσοι.

Σαν πρωτοβουλία με αντικείμενο τη στέγη ανατρέχοντας στις αγγελίες ενοικίασης κατοικιών, δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε το αποκρουστικό θέαμα της δημοσίευσης αγγελιών που αποκλείουν από την εξεύρεση στέγης – αλλά και δουλειάς σε άλλες αγγελίες – αλλοδαπούς αλλά και μία σειρά άλλων συμπολιτών μας με αυθαίρετα κριτήρια.

Το ζήτημα εξεύρεσης στέγης αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλούς συμπολίτες μας με διαφορετικούς τρόπους, τόσο ως προς την ένταση του προβλήματος όσο και ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης. Πρόβλημα έχουν οι άστεγοι, όσοι δεν τους φτάνει ο μισθός για να πληρώσουν τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί λόγω της «τουριστικοποίησης» και των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (airbnb) στην πόλη, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, οι φοιτητές που δεν βρίσκουν σπίτια καθώς και πολλοί άλλοι.

Το δικαίωμα όμως στη στέγη είναι δικαίωμα όλων. Παλεύοντας για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στο αυξανόμενο φαινόμενο της αναπαραγωγής ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου και γενικότερα λόγου που προάγει αποκλεισμούς από τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε εκδότες, δημοσιογράφους, αναγνώστες να στέκονται απροβλημάτιστοι απέναντι σε αγγελίες οι οποίες αποκλείουν πλήθος συνανθρώπων μας από την εξεύρεση στέγης, στη βάση «της εξουσίας που έχει ένας ιδιοκτήτης ως προς το σε ποιον θα διαθέσει την ιδιοκτησία του» και οι οποίες εκρέουν ένα πρόδηλο ρατσισμό. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τον ρατσισμό να γίνεται δημόσια αποδεκτός.

Ευελπιστούμε στην άμεση αλλαγή της στάσης σας όσον αφορά δημοσιεύσεις που εντείνουν τις ανισότητες μέσα στην κοινωνία, προασπίζοντας το δικαίωμα όλων στην στέγη. Προασπίζοντας μία κοινωνία ίσων μεταξύ τους ανθρώπων στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ακόμη και πέραν όσων θεσπίζονται επισήμως όπως, για παράδειγμα, το άρθρο 361Β του ποινικού κώδικα με ημερομηνία 24/12/2015 που τιμωρεί πρακτικές ρατσισμού και αποκλεισμού (παραθέτουμε σχετικό τμήμα του):

1. Όποιος προμηθεύει αγαθά ή προσφέρει υπηρεσίες ή αναγγέλλει με δημόσια πρόσκληση την παροχή ή προμήθεια αυτών αποκλείοντας από καταφρόνηση πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου τιμωρείται…..

Για μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς, ελεύθεροι και ίσοι – Να μην αναπαράγουμε μορφές ρατσισμού και αποκλεισμού.

Πρωτοβουλία για τη Στέγη – Χανιά