Αρχική » mpalothia - BLOG | Τελευταία νέα » Χανιά: Άτακτη εφημερίδα δρόμου «Αλλιώτικα νέα» Φύλλο 2

Χανιά: Άτακτη εφημερίδα δρόμου «Αλλιώτικα νέα» Φύλλο 2

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

Στις 22 Σεπτέμβρη έγινε στα Χανιά το πρώτο φόρουμ Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της Ε.Ε.. Εκεί ενεργήθηκαν ο πρωθυπουργός, ευρωπαϊκοί επίτροποι και αντιπρόσωποι πολυεθνικών εταιρικών ομίλων στον

τομέα της ενέργειας. Ο σκοπός ήταν να κλείσουν συμφωνίες για νέα μεγάλα έργα, νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις, για καινούργιες ενεργειακές εγκαταστάσεις και διασυνδέσεις.

Η έννοια της ανάπτυξης, για την οποία γίνεται πολύς λόγος -στις σχετικές με το ενεργειακό συζητήσεις- δεν υπονοεί κάποια ποιοτική σχέση , αλλά αντίθετα εξωραΐζει μια διαρκή επέκταση της εκμετάλλευσης καθώς και μια αύξηση των αναγκών, επιβαρύνοντας όχι

μόνο το περιβάλλον αλλά και τους φτωχούς, μιας και το οικολογικό (το φυσικό δηλαδή) θεωρείται πολυτέλεια.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα πάντα τείνουν να ποσοτικοποιηθούν σε βάρος των ιδανικών και των αξιών, η έννοια της ανάπτυξης ταυτίζεται με μια καταστροφή η οποία μπορεί να παίρνει διαφορετικούς ρυθμούς . Έτσι, έχουμε εντατική, ήπια, αειφόρο κ.λ.π. καταστροφή.

Προφανώς όλοι αυτοί που μιλάνε για ήπια κι αειφόρο ανάπτυξη βρίσκονται σε σύγχυση, γιατί τίποτα δεν μπορεί να μεγαλώνει επ’ αόριστο και γιατί δεν μπορούμε να ονομάζουμε ήπια την καπήλευση της ενέργειας, του νερού, του πετρελαίου, του οξυγόνου και πάει λέγοντας…..

Υπάρχουν όρια στις απαιτήσεις για ενέργεια, στην εισροή των τουριστών, στη μεγέθυνση της γραφειοκρατίας, στην επέκταση των πόλεων, στη διόγκωση της βιομηχανικής παραγωγής. Για να μιλήσουμε για αειφορία, βιωσιμότητα, οικολογία, θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτά τα όρια και , κυρίως, για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτα αναπτυσσόμενων φαινομένων που στενεύουν το μέλλον του πλανήτη.

Η αλλαγή παραδείγματος στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση δεν είναι δυνατή όσο υπάρχει ακόμα αυτό το καταστροφικό και ξεπερασμένο οικονομικό σύστημα παραγωγής. Η αντίληψη της ενέργειας ως ιδιοκτησίας στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού κερδών με διαιτητή τις διακρατικές συμφωνίες έχει οδηγήσει στην απαξίωση κάθε μορφής ζωής και έχει ξεπεράσει την όποια αναγκαιότητα επικαλούνται ακόμα τα αφεντικά.

Η πράσινη ενέργεια είναι ένας ευφημισμός των εκμεταλλευτών. Η «καθαρότητα» της δεν υφίσταται, είναι μια ιδεολογική και διαφημιστική κατασκευή για να καλύψει τα εγκλήματα ενάντια σε ολόκληρες κοινωνίες σις οποίες οι εταιρείες του «πράσινου» καπιταλισμού είναι οι ίδιες ή/και συνεργάζονται με τις εταιρείες που καταστρέφουν περιβαλλοντικά συστήματα χιλιετιών, επενδύουν σε πυρηνικά και αποσπούν τις πρώτες ύλες της τεχνολογίας τους μέσα από την εκμετάλλευση ακόμα και παιδιών, τις δολοφονίες εργατών και την υπόθαλψη πολέμων.

Διαβάστε & κατεβάστε την  Άτακτη εφημερίδα δρόμου «αλλιώτικα νέα» Φύλλο 2 σε αρχείο pdf  alliotika-nea_4p

via candiaalternativa.info

Δείτε επίσης

ΣΥΒΧΨΑ: Ενημέρωση για την απεργία της Κυριακής 15/7/18

Λάβαμε 19/07/2018 H Κυριακή 15/7/18 αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για …

Αφήστε μια απάντηση