Χανιά: Αντιφασιστική παρέμβαση

0
221

Tο πρωί του Σαββάτου 16/9 ομάδα συντρόφων γύρισε τους δρόμους των Χανίων μοιράζοντας κείμενα, πετώντας αντιφασιστικά τρικάκια και αφισοκολλώντας την αφίσα για την πορεία της Δευτέρας ενώ έγινε και μικρή παρέμβαση στη λαϊκή στην οποία στοχοποιήθηκε φασίστας που δούλευε σε πάγκο.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ

Ξημερώματα της 18ης Σεπτέμβρη του 2013 ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Μια δολοφονία για την οποία αφενός ο Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και αφετερου τέσσερα χρόνια μετά βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια δίνοντας στους ναζί χώρο υπεράσπισης των σάπιων ιδεών και πρακτικών. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η απελευθέρωση του χρυσαυγίτη Ρουπακιά με περιοριστικούς ορους από τους δικαστές και το σύστημα παρά την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Παρόλα αυτά, οι φασίστες όσο φιλολαϊκοί κι αν θέλουν να δείχνουν προβάλλοντας ένα πιο κοινωνικό πρόσωπό που «τάσσεται ενάντια στο σύστημα», τόσο κάθε φορά οι ίδιοι το διαψεύδουν. Εκτός του ότι είναι άκρως συντηρητικοί, είναι ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό προτάσσοντας την «ανωτερότητα τη δική τους και της φυλής τους». Εκφράζουν το ρατσισμό με κάθε ευκαιρία βάζοντας στο στόχαστρο μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αλλόθρησκους και όποιον τους αντιτίθεται πολικά.

Ωστόσο, αν αυτό το ζήτημα εξεταστεί πιο βαθιά, φαίνεται πως η φασιστική ιδεολογία και ο πόλεμος σε κάθε τι διαφορετικό είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του συστήματος για να αποπροσανατολίζει την κοινωνία. Ένα εργαλείου που δημιουργεί επιμέρους «εχθρούς» ούτως ώστε να εξαλείφει την εναντίωση στον πραγματικό αυτουργό της καθημερινης εξαθλίωσης που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και το κράτος. Για να προσπαθεί να τους πείσει πως για τα προβλήματα τους φταίνε οι πρόσφυγες ή οι gay και όχι τα ίδια τα αφεντικά που πλουτίζουν στις πλάτες των εργαζομένων. Όσο μεγαλύτερη είναι η εκμετάλλευση και η αδράνεια των καταπιεσμένων τόσο μεγαλύτερη είναι η εξουσία και το κέρδος που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Το σύστημα και η εξουσία έχουν ανάγκη τέτοιες ιδεολογίες για να μπορούν να εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους και τις ισορροπίες.

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι η παρουσία των χρυσαυγιτών και οποιουδήποτε φασιστοειδούς στους δρόμους, στις γειτονιές μας, στις πλατείες μας, στα σχολεία μας και στις δουλείες μας είναι ανεπιθύμητη και θα τους πολεμάμε με κάθε ευκαιρία. Με το λόγο και τις πράξεις μας. Έχοντας ως πρωταρχικές αξίες την ισότητα και τον αντιρατσισμό παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Για το λόγο αυτό, στις 18/9 δεν βγαίνουμε στο δρόμο μόνο για τον Π. Φύσσα. Βγαίνουμε για κάθε νεκρό μετανάστη, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην εργασιακή εκμετάλλευση, στη βάρβαρη καθημερινότητα, σε κάθε φυλακή, στον σεξισμό, στην μιλιταριστική λογική, στην ταξική ανισότητα, στις εκλογικές αυταπάτες, σε κάθε εξουσία, ενάντια στο σύστημα. Κατεβαίνουμε στο δρόμο για όλους τους λόγους του κόσμου.

 «Τα αντίπαλα στρατόπεδα χωρίζονται ξανά ή με την εξέγερση ή με την κανονικότητα» .

Ο καθένας και η καθεμία έχει ευθύνη για την παρακαταθήκη που αφήνει.

Αναρχικοί/ές
Χανιά 2017

ΥΓ. Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της χθεσινής αντιφασιστικής πορείας στην Αθήνα