Αθήνα: Συνάντηση με τη γειτονιά -κοινωνική κουζίνα- οικονομική ενίσχυση της κοινότητας Μπουμπουλίνας

0
457

Λάβαμε 28/07/2019

Κυριακή 28 Ιούλη 8 μμ Μπουμπουλίνας & Μετσόβου,

ανοιχτό τραπέζωμα από την καθημερινή συλλογική κουζίνα της Κατάληψης Μπουμπουλίνας

και ελεύθερη συνεισφορά στην κοινότητα.

Να οργανώσουμε την αντίσταση απέναντι στην καταστολή, την υπεράσπιση των καταλήψεων, της γειτονιάς και των ζωών μας.

Ακολουθεί ο απολογισμός της προηγούμενης συνάντησης της κοινότητας με τη γειτονιά στον δημόσιο χώρο, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μάη:

« Eμείς, ντόπιοι, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καταληψίες, αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαντήσεις μας πρέπει να δοθούν από κοινού. Ότι κάθε αυτοοργανωμένη δομή που περνάει στα χέρια του κράτους είναι μια πληγή για όλους και όλες μας. Όμως ο κοινός αγώνας των καταπιεσμένων είναι απειλή για την εξουσία και αυτόν τον αγώνα αποφασίσαμε να στεγάσουμε ανακαταλαμβάνοντας κομμάτι από το ‘χαμένο’ έδαφος, αυτό της Μπουμπουλίνας 42. »

Πριν δυο βδομάδες, το Σάββατο 11 Μάη πραγματοποιήσαμε μια ανακοινωμένη συνάντηση της αυτοοργανωμένης κοινότητάς μας με τους γείτονές μας, στην οδό Μπουμπουλίνας. Αρκετοί κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για ελευθερία και αυτοοργάνωση της διαβίωσης των αποκλεισμένων, μεταναστών και ντόπιων. Μοιράστηκαν μαζί μας τα δικά τους βιώματα φτωχοποίησης, καταστολής, αγώνα και αλληλεγγύης, από τις σημερινή συνθήκη επίθεσης κράτους και κεφάλαιου, αλλά και ιστορικά βιώματα, όπως η μετεμφυλιακή πολιτική προσφυγιά. Επίσης, μες τις μαρτυρίες τους εμπλούτισαν τη συλλογική εμπειρία της καταστολής που δέχτηκαν οι καταλήψεις των Εξαρχείων το προηγούμενο διάστημα. Ήταν μια πρώτη ευκαιρία να σπάσουμε την φυλακή της εξατομίκευσης, πίσω από τα οποία κρύβεται η καταπίεση και εκμετάλλευση των πολλών. Σε τέτοιες στιγμές που το κοινό ανακτά τον χώρο του, καταρρέουν οι κρατιστικές αφηγήσεις που ταυτίζουν το υποκείμενο κάτοικος με συντηρητικά συμφέροντα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάτοικοι και αλληλέγγυοι, φάγαμε μαζί από την κουζίνα της κοινότητας, τραγουδήσαμε και χορέψαμε στο δημόσιο χώρο. Μοιράσαμε κείμενα, ενημερώσαμε για το εγχείρημα της ανακατάληψης της Μπουμπουλίνας 42, την προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας ανοιχτής κοινότητας αγώνα για τους καταπιεσμένους, τη γειτονιά και το κίνημα. Μέσα από την αμοιβαία επικοινωνία των καταληψιών και των γειτόνων μας, καταγράφηκε η αναγκαιότητα της μαχητικής αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης και η ευθύνη μας ως κοινότητα αγώνα να δώσουμε χώρο και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη στέγαση των αναγκών και των δυνατοτήτων όλων όσοι στερούνται πόρους μέσα στο ταξικό-εθνικιστικό-πατριαρχικό καθεστώς.

« Ο σκοπός μας είναι να χτίσουμε κοινότητα, ως μια συνοργάνωση ενός ετερογενούς υποκειμένου, που αντανακλά την ποικιλομορφία των πρακτικών μας τόσο στον αγώνα μες στη γειτονιά όσο και σε άλλους αγώνες. Αυτή η κοινότητα βασίζεται στη κοινή συμφωνία αγώνα, ως καταπιεσμένοι, ενάντια στο κράτος, ενάντια στην εκμετάλλευση, και ενάντια στην μαφίόζικη οργάνωση και τον έλεγχο που ασκεί, ο οποίος συμπληρώνει τις πολιτικές διαχωρισμού, όλων των άλλων κρατικών παραγόντων. Η δέσμευση στη οριζοντιότητα και την αμοιβαιότητα στοχεύει στον πυρήνα των εξουσιαστικών και πατριαρχικών δομών που θεμελιώνουν τη λειτουργία του κράτους και των μαφιών του. Εδώ, σκοπεύουμε να στεγάσουμε τους κοινούς μας αγώνες, αλλά και μια πληθώρα δομών, ανοιχτών στη γειτονιά και το κίνημα: σχολείο για γλώσσες και διεξότητες, την αυτο-οργάνωση των γυναικών, την αυτο-διαχείριση της τροφής και άλλα.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για το μοίρασμα και ανταλλαγή μέσα από τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις διαφορετικές γλώσσες. Ένα χώρο για την άμυνα και την υπεράσπιση των καταπιεσμένων: μεταναστών, προλετάριων, γυναικών, και για την ελευθερία από την σεξουαλική και φυλετική καταπίεση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την πατριαρχία, την κουλτούρα βιασμού, και τις μπίζνες των μαφιών και των ΜΚΟ που κερδοσκοπούν από την συνθήκη αδυναμίας των μεταναστών.

Ως ανοιχτή δομή και κοινότητα, που αποσκοπεί στο δυνάμωμα και εξέλιξη της αυτοοργάνωσης της καθημερινότητάς μας και των κοινών μας αγώνων, καλούμε όλους τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς και πιο πέρα, να κάνουμε μαζί τα οράματά μας πραγματικότητα. Τελικά, ο καθένας και η καθεμία αναλαμβάνει την ευθύνη του να σταθεί με το μέρος της κοινότητας και της ελεύθερης αυτο-οργάνωσης ή με το μέρος του φασισμού και της καταστολής. »

Αυτοοργανωμένη Κοινότητα Καταληψιών, Μεταναστών/τριών και Διεθνιστών Συντροφισσών/ων

Μάης 2019