Αθήνα: Ανοιχτή συνέλευση για τις τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές

Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ

Λάβαμε 23/10/2020

Καλούμε συλλογικότητες, ομάδες, στέκια, άτομα κλπ σε ανοιχτή συνέλευση την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 7μμ στην ΑΣΟΕΕ με θεματικές:

1) Προγραμματισμό δράσεων λόγω της ανυπαρξίας μέτρων για τον covid 19 στις φυλακές και την αντιμετώπιση των κρατούμενων που εντοπίζονται θετικοί στον ιο π.χ φυλακές Κέρκυρας.

2) Ενημέρωση για το σχέδιο νόμου που αφορά την περιστολή κατακτήσεων των κρατουμένων όπως στις άδειες ,στην μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές κλπ.

Σε αυτή την περίοδο όπου τα κρούσματα του covid 19 παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση η ανυπαρξία μέτρων στις φυλακές, η μη αποσυμφόρηση τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για εκατόμβες ανθρώπινων ζωών ανάμεσα στους κρατούμενους. Αυτό το κρατικό έγκλημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να υλοποιηθεί. Αναλώσιμες ζωές δεν υπάρχουν.

 

Αποσπάσματα από κείμενο της Συνέλευσης Αλληλεγγύης:

Οι ζωές των φυλακισμένων μετράνε

Μετράμε 8 σχεδόν μήνες από την αρχή του ξεσπάσματος της παγκόσμιας πανδημίας της νόσου covid-19.

Αρκετές χώρες επίσης αναγκάστηκαν να προβούν σε μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας και σε πιο ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού όπως οι κρατούμενοι, ειδικά μετά από ένα ντόμινο εξεγέρσεων σε φυλακές, που σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων είχε ως απολογισμό νεκρούς και τραυματίες. Το βασικότερο από αυτά ήταν η αποσυμφόρηση. Τέτοια μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία η Κύπρος και άλλες αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά καθώς και σε χώρες θεωρούμενες πιο σκληρές στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η Τουρκία, το Σουδάν και το Ιράν.

η Ελλάδα κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. Ενώ αρχικά υπήρχε προφορική δέσμευση μέσω της προϊσταμένης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για λήψη μέτρων έστω μερικής αποσυμφόρησης, το βάρος των μέτρων έπληξε αποκλειστικά το σύνολο του έγκλειστου πληθυσμού: διακοπές επισκεπτηρίων και αδειών, απαγόρευση λήψης τροφίμων και ρουχισμού από έξω ως προβλεπόταν και σκληρή καταστολή κάθε εστίας αντίδρασης και διαμαρτυρίας ( ξυλοδαρμός γυναικών κρατούμενων στη Θήβα από ΜΑΤ, εκδικητικές μεταγωγές ποινικών και πολιτικών κρατουμένων). Σταθερή πολιτική επιλογή της ΝΔ παραμένει η απομόνωση και ο περαιτέρω περιορισμός των κρατουμένων αντί της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όλα αυτά σε μία χώρα που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς διαρκές ζήτημα υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Ο λόγος που εμμένει η σημερινή κυβέρνηση να μην προχωράει σε μέτρα αποσυμφόρησης στις φυλακές, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκή και διεθνής οδηγία αλλά και υπόκειται και στις οδηγίες της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας για την αποφυγή συνωστισμού δεν είναι τυχαίος. Η πολιτική παράταξη της ΝΔ έχει επιλέξει να τεθεί πρωτοπορία των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών κοινωνικών κομματιών προσπαθώντας να ασκεί μια πολιτική διαρκούς εξευμενισμού τους. Κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι και η σκλήρυνση του καθεστώτος κράτησης και εγκλεισμού, κάτι που φυσικά δε ευνοεί μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ακόμα και σε καταστάσεις επείγουσες όπως το ξέσπασμα μιας υγειονομικής κρίσης του επιπέδου της νόσου covid 19.

Για μας είναι αναμενόμενο μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να κινηθεί αυστηρά πάνω σε συντηρητικές ατζέντες προκειμένου να ικανοποιεί συγκεκριμένα ακροατήρια να έχει μια τέτοια στάση. Χαρακτηριστική όμως είναι και η σιωπή όλων εκείνων των αρμόδιων φορέων που λόγω επαγγελματικής θέσης, αλλά και ηθικής δεοντολογίας, έχουν χρέος να τοποθετηθούν ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει μια τόσο ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού που παραμένει – λόγω ακούσιου συνωστισμού- εκτεθειμένη στην έκθεση της νόσου.

Η αλληλεγγύη μας λοιπόν στον πληθυσμό εκείνο που λόγω θέσης υφίσταται, σε μια μόνιμη συνθήκη εξαίρεσης, το πλεόνασμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, και τίθεται σε μια άλλη βάση. Στη βάση της αναγκαιότητας να αναδείξουμε ότι οι ζωές του έγκλειστου πληθυσμού δεν είναι αναλώσιμες αλλά είναι και αυτές ζωές που μετράνε. Ζωές που αξίζει να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ζωές που τίθενται σε κίνδυνο λόγω κυβερνητικών επιλογών και ελλείψει αποτελεσματικών πιέσεων από τα κάτω για δραστικά μέτρα προστασίας τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΡΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες