«Αταξία» , Θεσ/νίκη: Κάλεσμα στη μαθητική πορεία της 10ης Μαρτίου

0
196

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Η σχολική πραγματικότητα ρέει και αποκτά ολοένα και πιο επιθετικό χαρακτήρα εναντίον μας. Οι νέες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, αποφασίζονται σύμφωνα με τα πορίσματα του «Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία» (Οκτώβριος 2015 – Μάιος 2016) και διαφαίνονται ακόμη πιο αντικοινωνικές. Ο «Εθνικός Διάλογος» διεξάγεται από μια πολυμελή Επιτροπή αποτελούμενη από διάφορους εκπαιδευτικούς, προέδρους εκπαιδευτικών οργανισμών και γενικότερα «ειδικούς», οι οποίοι αποφασίζουν για την παιδεία και την ζωή μας, πάντα όμως χωρίς εμάς. Χαρακτηριστικά μερικά από τα πορίσματα του προτείνουν απαιτητικές πολυσέλιδες εργασίες – δοκίμια και αναγκαστική απλήρωτη εργασία, για όποιον θέλει να πάρει το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου, και την θέσπιση του «Πιστοποιητικού Φοίτησης», δηλαδή ενός χαρτιού χωρίς καμία αξία στην αγορά της εργασίας, για όποιον δεν καταφέρει να πάρει το «κανονικό» Απολυτήριο Λυκείου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καινούριος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει πως θα καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι μαθητές θα περνούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του Απολυτηρίου, αν φυσικά καταφέρουν να το αποκτήσουν!

Στην ίδια κατεύθυνση, ανακοινώνεται η αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), το οποίο θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής ως «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού». Σε αυτό το νέο συμβούλιο θα συμμετέχουν ισότιμα και διάφοροι «φορείς της αγοράς», δηλαδή οι έλληνες επιχειρηματίες, οι μελλοντικοί εργοδότες και αφεντικά μας. Το κράτος και το εκπαιδευτικό του σύστημα πάντα λειτουργούσαν εις βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των αφεντικών, δηλαδή εκείνων που την εκμεταλλεύονται καθημερινά, ώστε να γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι και ισχυρότεροι. Η επίσημη συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στην ελληνική παιδεία είναι σίγουρο πως θα φέρει την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση των μελλοντικών γενιών μαθητών, την μετατροπή των σχολείων μας σε ένα σύστημα απλήρωτης αναγκαστικής εργασίας, δηλαδή σύγχρονης δουλεμπορίας.

Ο αγώνας ενάντια στις προτάσεις του Εθνικού Διαλόγου και των Υπουργών Παιδείας Φίλη και Γαβρόγλου (που τον άρχισαν και τον διεξάγουν αντίστοιχα) είναι αγώνας ενάντια στην κατάργηση ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις απολύσεις καθηγητών, τα εξαντλητικά εξεταστικά συστήματα, την παραπαιδεία, το άθλιο και άχρηστο «Πιστοποιητικό Φοίτησης», την μαθητεία, την υποχρεωτική απλήρωτη εργασία. Είναι αγώνας για την ζωή και την αξιοπρέπεια των μελλοντικών μαθητών και μαθητριών, απέναντι στην εξαθλίωση και την φτώχεια που επιχειρούν να τους επιβάλουν.

Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους, για αυτό και πρέπει αγωνιστούμε συλλογικά ως κοινωνικό σύνολο που βιώνει και κατανοεί την καταπίεση και την εκμετάλλευσή του. Ο αγώνας μας, οφείλει να είναι διαρκής και δυναμικός, να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε από τους συμμαθητές μας, με τους οποίους βιώνουμε την ίδια σχολική πραγματικότητα. Να καταλάβουμε τα σχολεία μας, να βγούμε στους δρόμους ενάντια στο κράτος και τα σκυλιά του, ενάντια στην παθητικότητα και τον φόβο που μας πλασάρουν. Η μόνη ρεαλιστική δίοδος για την πραγματοποίηση των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας είναι οι ανυποχώρητοι – μαχητικοί μαθητικοί αγώνες. Μόνο τότε θα υπάρχουν περιθώρια «νίκης» και όχι όσο περιοριζόμαστε πορείες – βόλτες και «αγωνιστικά πανηγυράκια». Όταν θα έχουμε δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο αντίστασης και συνειδητοποιημένης εναντίωσης θα μπορούμε να επηρεάζουμε τις εξελίξεις. Να δημιουργήσουμε μια δύναμη ισχυρή και ικανή να αντιπαλέψει και να αποτρέψει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Να οργανωθούμε όλοι μαζί ισότιμα και αντιιεραρχικά μακριά από κόμματα και κάθε λογής καθοδηγητές.

Καλούμε όλες/ους τις συμμαθήτριες/ες μας να συμμετέχουν στην πορεία που καλεί το μαθητικό συντονιστικό Θεσσαλονίκης τη Παρασκευή 10/3 στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

* περισσότερα για τον εθνικό διάλογο:
sma-a.espivblogs.net & counter-edu.blogspot.gr

Μαθητική πορεία Παρασκευή 10/3 στις 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΔΙΑΡΚΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ – ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 19:00 στην κατάληψη «Mundo Nuevo» ( γωνία Φιλίππου και Σιατίστης)

Facebook: Αντιεξουσιαστικό Σχήμα Μαθητών «Αταξία»
Blog: asmataxia.espivblogs.net
Mail: mathitikiataksia@espiv.net

Αντιεξουσιαστικό Σχήμα Μαθητών