Απόφαση 4ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα

0
772

Λάβαμε 30/06/2020

Απόφαση 4ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα

Απαλλακτική ήταν η απόφαση της 4ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα εχθές 29 Ιούνη 2020 για την κατηγορία των «τρομοκρατικών πράξεων» ληστειών τραπεζών που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αποδίδονταν στον Επαναστατικό Αγώνα.

Η συγκεκριμένη δίκη αφορούσε μια ιδιάζουσα υπόθεση που άρχισε να «δομείται» μετά την σύλληψη του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη, το καλοκαίρι του 2014. Την ίδια εποχή μετά την σύλληψη του συντρόφου, οι αρχές διέρρεαν το ότι η ληστεία του Διστόμου, τον Αύγουστο του 2014, έγινε από ασύλληπτους «συνεργάτες» – «υπαρχηγούς» του συντρόφου. Μετά τις συλλήψεις από το 2015 και μετά, συντρόφων του α/α χώρου που κάποιοι από αυτούς καταζητούνταν για χρόνια από τις αρχές και είχαν επικηρυχτεί ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα από το 2009, η υπόθεση αυτή πήρε σάρκα και οστά στην 2η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, όταν στην εκδίκαση της βομβιστικής επίθεσης του Επαναστατικού Αγώνα στην τράπεζα της Ελλάδος – Ε.Κ.Τ – Δ.Ν.Τ το 2014, ενσωματώθηκε αυθαίρετα μια άσχετη κοινή ποινική ληστεία τράπεζας, αυτής της Εurobank της Ακράτας που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να ανοίξει η δικογραφία, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ληστείες τραπεζών που διαπράχθηκαν από το 2012 – 2015 χρεώθηκαν στον Επαναστατικό Αγώνα. Αυτό υποδείκνυε και το παραπεμπτικό έγγραφο της ΔΑΕΕΒ (έγγραφο Μπάκα) που παρουσιάστηκε το 2015 στην 2η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα όπου αρχικώς πρότεινε την συσχέτιση ληστειών τραπεζών με τον Επαναστατικό Αγώνα από το 2008. Όμως στην τελική της μορφή η αλχημεία αυτής της υπόθεσης κατέληξε σε μια δίκη με δύο σκέλη, όπου στο ένα εκδικάζονταν ληστείες τραπεζών από το 2006 – 2011 από μια «εγκληματική οργάνωση» (187) ενώ στο δεύτερο σκέλος από το 2012–2015 τα μέλη αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» μετατρέπονται σε μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και διαπράττουν ληστείες τραπεζών για τον Επαναστατικό Αγώνα (187Α). Αυτή η αλχημεία κατέρρευσε στην δίκη όχι μόνο από την ένδεια των στοιχείων αλλά κυρίως από την στάση του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη που από την αρχή ξεκαθάρισε ότι αυτές οι υποθέσεις ληστειών τραπεζών δεν έχουν καμία σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα, την χρηματοδότησή του και με μέλη της οργάνωσης. Το δικαστήριο αποδέχτηκε τελικά και με πρόταση της εισαγγελέως, ότι οι υποθέσεις ληστειών τραπεζών από το 2012–2015 συν η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου δεν έχουν σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα και απάλλαξε και τον σύντροφο Νίκο Μαζιώτη από την ληστεία της ΑLFA BANK Σπετσών τον Ιούλιο του 2012, υπόθεση που αποτελούσε και τον συνδετικό κρίκο του συντρόφου και κατ’ επέκταση του Επαναστατικού Αγώνα με τις υπόλοιπες εκδικαζόμενες ληστείες τραπεζών και τους κατηγορούμενους.

Πριν βέβαια από την συγκεκριμένη δίκη, ήδη από τον Μάιο του 2019 είχε διαχωριστεί στο εφετείο της 2ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα η υπόθεση της τράπεζας Εurobank της Ακράτας από την οργάνωση, ανοίγοντας τον δρόμο για το αποτέλεσμα της 4ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα που τελείωσε εχθές.

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Επαναστατικό Αγώνα