Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική Πορεία ενάντια στο Thessaloniki Helexpo Forum

0
1053

Η διεξαγωγή του Thessaloniki Helexpo Forum έναντι της φετινής ΔΕΘ, ως συμβιβαστική λύση αποσυμπίεσης απέναντι στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω του νέου κύκλου έξαρσης της πανδημικής νόσου covid-19, ξεσκεπάζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα: τα κέρδη των αφεντικών μπαίνουν κατά πολύ πάνω από τις ζωές μας.

Η Νέα Δημοκρατία ως ντόπιος εκφραστής της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που ακολουθείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκαθαρίσει πως επιζητά μανιωδώς τον γενικευμένο πόλεμο με τις δυνάμεις της κοινωνικής βάσης, αφήνοντας πίσω την ενσωμάτωση και την αφομοίωση των αντιστάσεων που ακολουθούσε τακτικά ο Σύριζα.Μέσα σε έναν χρόνο έχει καταφέρει να ανοίξει μέτωπα με δεκάδες κοινωνικές ομάδες, την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει το νομικό και στρατιωτικό της οπλοστάσιο για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες κοινωνικές εκρήξεις που ολοένα και πληθαίνουν ανα τον κόσμο.

Η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας (τόσο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος παράγοντας που οδηγεί ακόμα και σήμερα την κοινωνική βάση στα πρόθυρα της εξάντλησης αφού εξαιρεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας από το καθεστώς κρατικής πρόνοιας, στο οποίο περιέχονται μόνο οι ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή που βιομήχανοι και εφοπλιστές, καναλάρχες και κλινικάρχες πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στα χαμηλά ταξικά στρώματα οδηγούνται σε συνθήκες εξαθλίωσης καθώς θυσιάζονται καθημερινά (είτε στοιβαγμένοι σε εργοστάσια και άλλα εργασιακά κάτεργα είτε επειδή δεν έχουν την πολυτελή δυνατότητα να νοσηλευτούν σε ιδιωτικές κλινικές) για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η υπόσχεση της ΝΔ για ανάπτυξη, με εμμονική έμφαση στην ενίσχυση του πράσινου καπιταλισμού, είναι το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους εταίρους, αν υπολογίσει κανείς τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας (που σκοπεύει να αποτελέσει ενεργειακή πύλη της ΕΕ) σε συνάρτηση με τις γεωφυσικές της δυνατότητες. Αφενός η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο από την Μέση Ανατολή μέσω της τριμερούς συμμαχίας με το Ισραήλ και την Κύπρο και αφετέρου η εκρηκτική άνοδος στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου σε Ιόνιο, Κρήτη αλλά και ΝΑ του Αιγαίου έχουν στόχο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα, που να συνδέει την Ευρώπη με την Ασία αλλά και το νότιο άκρο της Μεσογείου μέσω αγωγών όπως ο East Med και ο TAP. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η επιτακτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ενεργειακή ανάπτυξή της, ως αντίπαλο δέος στο μονοπώλειο της Ρωσίας, έχει θέσει σε επιδίωξη υψίστης εθνικής σημασίας την επενδυτική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η σταθερή πλέον παρουσία γερμανικής αντιπροσωπείας στον ελλαδικό χώρο οφείλει να αποτελέσει κεντρικό στόχο των κινημάτων αντίστασης, καθώς η Γερμανία αποτελεί εδώ και χρόνια «μητέρα» της διαχείρισης των πολιτικών που αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα σε ΑΠΕ.

Αυτή η πολιτική έιναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την αμείωτη ένταση που επικρατεί στην ανατολική μεσόγειο με αφορμή την έρευνα και διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Παρότι το ΝΑΤΟ αποτελεί συντριπτικό ρυθμιστή των σχέσεων και των εντάσεων που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας, η κατάσταση μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς το φιλοπολεμικό κλίμα που επικρατεί πλέον μόνιμα στην ανατολική μεσόγειο, αυξάνει τη δραστηριότητα των άμεσα ενδιαφερόμενων κρατικών δυνάμεων και των συμμαχιών που προκύπτουν. Τεράστια ποσά δαπανώνται σε αμυντικό εξοπλισμό και αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για εκταμίευση 10 δισεκ. ευρώ (όσα και οι συντάξεις 6 μηνών) για οπλικά συστήματα, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη  rafale.

Η κρατική και συνταγματική  ανασυγκρότηση των μηχανισμών προμηνύει πως το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει ένα θερμό πεδίο σύγκρουσης δυο εκ διαμέτρου αντίθετων  κόσμων: του κόσμου της εξουσίας και της εκμετάλλευσης με τον κόσμο του αγώνα. Και σε αυτή τη σύγκρουση δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο πέρα από τις αλυσίδες μας. Μπορεί η καταστολή να αυξάνεται, μπορεί να έχουμε απώλειες, όμως όπως και πάντοτε έτσι και τώρα το δίκαιο το έχουμε εμείς οι εξεγερμένοι. Και το δίκαιο βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα. Αν θέλουμε πραγματικά να υψώσουμε έναν αντικρατικό φραγμό απέναντι στην όξυνση της κρατικής και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές μας διεργασίες και να αντιστρέψουμε το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις της κοινωνικής βάσης. Να περάσουμε στην ολομέτωπη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

Όλοι και όλες στους δρόμους

Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική Πορεία Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, 18:00 Καμάρα

κατάληψη Terra Incognita

Αρχική δημοσίευση 07/09/2020 από terraincognita.squat.gr