Άνθρωποι στα αζήτητα

Λάβαμε 04/05/2019

Άνθρωποι στα αζήτητα

Η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σωφρονισμού Άλαν Μίτσελ, στάθηκε για άλλη μια φορά αφορμή για την κυκλοφορία μιας σειράς απάνθρωπων εικόνων μέσα στις φυλακές του κορυδαλλού. Ορμώμενοι από αυτές, ερχόμαστε για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την ανάγκη να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε τη βαρβαρότητα και τις δυσμενείς συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά ιδρύματα μιας κατά τα άλλα ευρωπαϊκής χώρας. Φυσικά και δεν τρέφαμε καμιά αυταπάτη και ούτε πρόκειται σχετικά με την ένδεια και τις απάνθρωπες συνθήκες των ιδρυμάτων παντός τύπου στην Ελλάδα.

Τόσο η ελληνική επιστημονική κοινότητα, όσο και πολιτεία, συνήθως αδιαφορούν για τη βαρβαρότητα που επιβάλλεται σε κάθε είδους ίδρυμα ή κρατητήριο, από τη Λέρο, ιδιωτικά ή δημόσια ψυχιατρικά ιδρύματα ή τα κολαστήρια των φυλακών. Υπερήλικες κατάδικοι με άνοια, φυλακισμένοι με τελικό στάδιο καρκίνου, απώλεια συνείδησης, ή μια σειρά από άλλα ζωτικά προβλήματα υγείας παραμένουν αβοήθητοι, περιμένοντας το θάνατο απομονωμένοι, δεμένοι και εξαθλιωμένοι στα κελιά τους, εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα το οποίο αδιαφορεί και εγκληματεί εις βάρος τους. Εικόνες που προδίδουν και ξεπερνούν κάθε όριο μισανθρωπιάς, ανηθικότητας βαρβαρότητας και εγκατάλειψης. Εικόνες που καταδεικνύουν το μέγεθος της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων, όπως είναι αυτό της πρόσβασης στο σύστημα υγείας και περίθαλψης, της μη βλαπτικότητας, της υγείας και της ευεξίας.

Ανεξάρτητα από το που βρίσκεται κάθε άνθρωπος, στην κοινότητα, σε σωφρονιστικό ή ψυχιατρικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί οφείλει να χαίρει κάθε προσοχής και σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα του. Κάθε λειτουργός υγείας οφείλει όχι μόνο να ασκεί ισότιμα τον όρκο του Ιπποκράτη περί ωφέλειας και μη βλαπτικότητας, αλλά και να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι υπηρεσίες που προσφέρει να έχουν βασικό γνώμονα την ηθική, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό. Χωρίς καμία αμφιβολία που εγείρουν κάθε είδους ιδεολογικούς χειρισμούς της κοινής γνώμης που ενοχοποιεί το θύμα (κρατούμενο) και αθωώνει τον θύτη (κοινωνία – σύστημα).

Ζούμε σε έναν κόσμο που θεσμοθετεί τα πάντα για να κάνει τον βίο αβίωτο για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, φυλακισμένους ή μη. Σε αυτόν τον άνομο & αντιφατικό κόσμο ως προς την έννοια του δικαίου είμαστε όλοι συνένοχοι & συμμέτοχοι, ένοχοι μα καθόλου αθώοι, αυτουργοί και συνεργοί, σε αυτό βασανιστήριο. Ο αγώνας για την δημιουργία ενός συμμετρικού κόσμου ελευθερίας και αλληλεγγύης είναι η μόνη και πιο εγκεκριμένη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ως Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας καλούμε όλους τους υπεύθυνους όπως προβούν άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρηγορητικής ιατρικής για την εφαρμογή της Διακήρυξης για την Προαγωγή των Δικαιωμάτων των Ασθενών στην Ευρώπη καθώς και την Διακήρυξη της Λισσαβόνας (1981), που εκδόθηκε από την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση που προσδιορίζουν το δικαίωμα των ασθενών ζουν και να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια. Και σε αυτό δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε προϋποθέσεις!

Στηρίζουμε το αίτημα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και νοσηλείας των κρατουμένων σήμερα μέχρι να μην υπάρχει κανένα κολαστήριο – ούτε μία αποθήκη Ανθρώπων αύριο.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
3/5/2019

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες